Paaseiland is slechts moralistisch sprookje
Het populaire verhaal over de instorting van de Paaseilandcultuur is een karikatuur die gretig aftrek vindt. ‘We zijn psychologisch ontvankelijk voor deze boodschap.’
Het populaire verhaal over de instorting van de Paaseilandcultuur is een karikatuur die gretig aftrek vindt. ‘We zijn psychologisch ontvankelijk voor deze boodschap.’
Onder invloed van een opwarmend klimaat schuiven wereldwijd soorten naar polen en bergtoppen. Tot ze niet verder kunnen.
De stof dichlooracetaat geneest menselijke tumoren door de stofwisseling te beïnvloeden. Een hype gerelativeerd.
Bij lagere temperaturen groeien rondwormen groter – net als bijna alle soorten. Wagenings en Utrechts onderzoek legt de moleculaire basis van dit ecologische principe bloot.
Het aidsvirus kan op een onverwachte manier resistent worden tegen medicijnen, maar drievoudige therapie blijft effectief. ‘Elke antivirale therapie die van het virus drie mutaties vereist, werkt.’
Restanten voorouder- DNA kunnen klinischgenetici van pas komen bij het opsporen van erfelijke ziekten.
De mysterieuze, gorilla-achtige chimpansee’s in het Congolese Biligebied zijn genetisch identiek aan de lokale ondersoort van de chimpansee, Pan trochlodytes schweinfurthii. Een analyse van mitochondriaal DNA aan de Universiteit van Amsterdam laat dat zien.
Embryoselectie om zieke broertjes of zusjes te helpen, mag niet van staatssecretaris Ross.
Waarom worden we eigenlijk ziek? Evolutionaire geneeskunde vraagt zich af waarom het menselijk lichaam zo kwetsbaar is. ‘Iedereen kan een beter lichaam ontwerpen.’
De voorlopers van mens en chimpansee kruisten gedurende miljoenen jaren met elkaar.
Gravende en woelende bodemdieren beïnvloeden de leefomgeving en daarmee de evolutie. Herwaardering van een oud idee.
Moleculair inzicht in de vijf smaken brengt smaakvervangers dichterbij. Hoe we de tong kunnen foppen ten behoeve van onze gezondheid.
In nationaal park Dwingel-derveld, een van de grootste natte heidegebieden van Nederland, hebben vlinders last van luchtvervuiling, zegt het RIVM.
Nieuwe antibiotica, biologische bestrijdingsmiddelen en bioremediatie. De beloften van het vakgebied dat de wisselwerking tussen schimmels en bacteriën bestudeert zijn legio.
Wageningse onderzoekers hebben een zandraket zo aangepast dat de plant via een geursignaal bodyguards roept die bescherming bieden tegen vraat.
Bacteriën die een met benzeen vervuilde bodem schoonmaken. Het is maar één van de vele toepassingen van exotische micro-organismen. ‘De biologische productie van waterstof wordt onderschat.’
NKI-onderzoekers pionieren met een nieuwe DNA-vaccinatiemethode: tatoeage.
Koolstofdioxide maakte 55 miljoen jaar geleden de zee zuur. Nu gebeurt hetzelfde, stellen Nederlandse klimaatwetenschappers.
Moleculair inzicht in wortelknolvorming geeft de mogelijkheid planten en bacteriën te laten samenwerken die dat normaal niet doen.
Alle kunst is een karikatuur, dat is in een notendop de visie van neurowetenschapper Vilayanur Ramachandran.
Utrechts onderzoek beschrijft een sleutelstof op het moleculaire kruispunt waar de cel besluit te gaan delen of niet.
*Foetale cellen kunnen decennialang overleven in het bloed van de moeder. Wellicht een bron van ziekten, maar ook een kans voor orgaandonatie.
Het telen van genetisch gemodificeerde rijst geeft een hogere opbrengst, vermindert het pesticidengebruik en het komt de gezondheid van de boeren ten goede.
Wetenschappers halen steeds meer informatie uit foetaal DNA dat in het moederbloed voorkomt.
Mensen die slechter leren, zijn banger, denkt experimenteel psycholoog Joke Baas. Over virtual reality, een leerpil en angst.