Kanker overleefd, maar doodmoe
Kankerpatiënten schromen te benoemen waar ze door hun ziekte óók last van hebben. Irma Verdonck wil die problemen boven water krijgen en meer oplossingen vinden. “Aan de vermoeidheid is vaak echt iets te doen.”
Kankerpatiënten schromen te benoemen waar ze door hun ziekte óók last van hebben. Irma Verdonck wil die problemen boven water krijgen en meer oplossingen vinden. “Aan de vermoeidheid is vaak echt iets te doen.”
De Europese verkiezingen naderen. Waar moet het volgens wetenschappers eigenlijk om gaan?
Stelt de recessie het gemeenschapsgevoel van de Europese Unie niet te veel op de proef? Rechtsgeleerde Jan Willem Sap en politicoloog André Krouwel zien geen echte breuk, maar wel hypocrisie. Een gesprek over de ideologie van Europa.
Als het gaat over het vmbo vliegen de doemscenario’s je om de oren. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Door te investeren in computers, gebouwen en begeleiding kunnen zelfs gettoscholen uit het slop gehaald worden. En docenten zijn toch meestal bevlogen professionals die vernieuwend met...
Dankzij meer welvaart, betere hygiëne en betere gezondheidszorg stijgt onze levensverwachting al tijden. Doordat er een golf babyboomers met pensioen gaat, hebben we straks voor het eerst extra veel ouderen. Hoe kunnen die gezond en gelukkig blijven? VU-wetenschappers bekijken de vergrijzing v...
In 2005 was tachtig procent van de Nederlanders gelukkig tot zeer gelukkig met het leven, meldde het Sociaal Cultureel Planbureau. Diezelfde Nederlanders geven hun samenleving echter een magere vijf, tegen een zeven in 1999. Wat bepaalt ons geluk?
Genomics is een fancy wetenschapstak, waarvan het onderzoek aan hogere dieren zoals ratten het meest tot de verbeelding spreekt. Toch halen ook de petunia’s van Ontwikkelingsgenetica voorpagina’s van wetenschappelijke tijdschriften. Wat is er zo belangrijk aan de manier waarop zo’n tuinbloemet...
Maandagochtend in de file, op een julidag aan het strand of manoeuvrerend door een winkelstraat op zaterdagmiddag weet je het heel zeker: in Nederland zijn te veel mensen! En Europa tikt ons op de vingers vanwege te veel luchtvervuiling. Is Nederland echt zo vol?
Schuld en angst: dat zijn de eerste gevoelens die bovenkomen bij de gedachte aan een stijgende waterspiegel door klimaatverandering. Het is echter niet alleen maar negatief. Dat stijgende water geeft Nederland ook de kans een bloeiende kenniseconomie te ontwikkelen, waarmee we net als met de D...
Persoonsherkenning door apparaten rukt op. Voor tweehonderd euro heb je al een vingerscanner die in je toetsenbord is ingebouwd. Een wachtwoord is dan niet meer nodig. Biometrie is de automatische herkenning van een persoon door het meten van een lichamelijk kenmerk.