Zes vragen over zelftesten
Sinds 4 december mag je bij milde klachten ook een zelftest doen in plaats van een afspraak maken bij de GGD-teststraat. NEMO Kennislink beantwoordde al eerder enkele vragen over zelftesten.
Renée Canrinus-Moezelaar kwam er al vroeg achter dat scheikunde het mooiste vak op aarde is en koos voor een studie chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eenmaal op de studie bleek het onderzoek toch niet helemaal voor haar weggelegd, en richtte ze zich meer op het schrijven over andermans onderzoek tijdens een master Communicatie in de Bètawetenschappen. Inmiddels werkt ze al een aantal jaar parttime als freelance wetenschapsjournalist, en probeert ze zo haar passie voor scheikunde te delen.
Na het werk geniet ze van spelletjesavonden met vrienden, fietsen, series kijken en festivals of concerten bezoeken.
Sinds 4 december mag je bij milde klachten ook een zelftest doen in plaats van een afspraak maken bij de GGD-teststraat. NEMO Kennislink beantwoordde al eerder enkele vragen over zelftesten.
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Met behulp van sneltesten kunnen we mogelijk grootschalige evenementen ook in coronatijd door laten gaan. Maar als we dit willen, zullen er wel eerst nog snellere testen moeten komen.
In ‘We hebben geen idee?!’ behandelen Daniel Whiteson en Jorge Cham de grootste mysteries van het universum. Met grappige plaatjes en mooie vergelijkingen maken ze ingewikkelde natuurkunde toegankelijk, al zul je na afloop van het boek nog wel met vragen blijven zitten.
De laatste jaren klinken er steeds meer geluiden dat zonnebrandcrème niet goed voor je zou zijn vanwege de stoffen die erin zitten. Maar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat die ongerustheid ongegrond is. Dus je kunt er niet omheen: je moet gewoon smeren als je de zon in gaat.
Als we CO2 opslaan onder de grond raken we een mooie grondstof kwijt. Met behulp van waterstof, elektrochemische cellen of plasma kun je er namelijk nog veel mooie moleculen mee maken.
Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een methode gevonden om de bewegelijkheid van supramoleculaire moleculen te meten. Door deze techniek zijn we weer een stap verder om deze moleculen in de toekomst te gebruiken voor medicijnafgifte.
Met een fotoelektrochemische cel zetten Vlaamse onderzoekers vervuilende moleculen in lucht om in waterstof. De cel werkt alleen op kleine schaal, maar kan mogelijk in de toekomst bijdragen aan de waterstofproductie.
Batterijen veel sneller op- en ontladen. Dat is mogelijk dankzij nieuw onderzoek van een internationale groep wetenschappers. Opmerkelijk genoeg keken ze daarvoor een trucje af bij bladeren.
Wereldwijd hebben miljoenen mensen een tekort aan schoon drinkwater. Amerikaanse onderzoekers hopen dit watertekort op te lossen door water uit de atmosfeer te halen met een beetje zonlicht en een speciaal materiaal: een Metaal-Organisch Framework (MOF).
Bacteriën zo aanpassen dat ze plantenresten die we normaal weggooien omzetten in nuttige moleculen. Daaraan werkt Hoogleraar bacteriële celfabrieken Richard van Kranenburg (Wageningen Universiteit). Op deze manier hoopt hij ons veel minder afhankelijk te maken van olie.
Veel van de metalen die wij als mensen veel gebruiken raken snel op als we ze niet gaan hergebruiken. Deze recycling is niet moeilijk, maar kan technisch gezien nog veel efficiënter. Alleen de vraag blijft wie dat gaat betalen.
Recyclen speelt een steeds grotere rol in ons leven. De meeste huishoudens hebben al aparte containers voor GFT, papier en soms zelfs voor plastic. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al het afval dat we gewoon in de vuilnisbak gooien? NEMO Kennislink ging op bezoek bij afvalverwerker Omrin in F...
Glas is een van de makkelijker te recyclen materialen. In heel Europa recyclen we maar liefst 71 procent van al het glas en in Nederland zelfs meer dan negentig procent. Het inzamelsysteem werkt dus goed en meer dan de helft van de nieuwe glazen verpakkingen zijn gemaakt van oude scherven. Hoe...
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw algoritme geschreven waarmee ze grote pakketten data op DNA opslaan. DNA werkt dan als een soort super computergeheugen. Het nieuwe systeem doet het beter dan eerdere pogingen.
Groot-Brittannië introduceerde begin dit jaar een nieuw briefje van vijf pond gemaakt van polymeer. Inmiddels gebruiken zestien landen deze nieuwe vorm van briefgeld. De rest van de wereld blijft twijfelen. Wat houdt de overgang van papier naar polymeer tegen?
Door statiegeld in te voeren op kleine drinkflesjes ontstaat minder zwerfafval. Dat blijkt uit de ervaringen uit andere landen. Merijn Tinga wil met een petitie de regering ervan overtuigen om het statiegeldsysteem uit te breiden. Als andere landen al hebben bewezen dat dit systeem goed werkt,...
Amerikaanse onderzoekers hebben een molecuul gevonden dat de resistentie van bacteriën kan doorbreken. Dit zogeheten PPMO zorgde er bij muizen al voor dat resistente bacteriën toch opgeruimd werden door gangbare antibiotica.
Met kleine nanoballen vol stikstof hoopt nanotechnoloog Nilwala Kottegoda de huidige kunstmest vervangen. De bollen zijn een stuk minder schadelijk voor het milieu dan de huidige kunstmest en lijken de opbrengst ook nog eens te verhogen.
We gebruiken elke dag allerlei producten waar PUR in zit. Het zit in matrassen, in muren en in de wieltjes van skateboards. Maar het productieproces van deze belangrijke stof is verre van duurzaam. Wetenschappers proberen groene alternatieven te vinden, maar de industrie heeft nog een zetje no...
Koolstof kan bindingen maken met maar liefst zes andere atomen. Dat bewijzen Duitse onderzoekers door een veertig jaar oud experiment te herhalen. Daarmee weerleggen ze basiskennis scheikunde uit de schoolboeken, die stelt dat maar vier bindingen mogelijk zijn.
Drie studenten van de Wageningen Universiteit hebben een nieuwe manier gevonden om bioplastics waterdicht te maken: ze voegden nanodeeltjes toe. Met deze prestatie wonnen ze de Topsector Chemie Studentencompetitie.
In zo min mogelijk stappen moleculen uit de natuur namaken. Dat proberen natuurstofchemici te doen. Het is een lastig klusje, erkent de Amerikaanse natuurstofchemicus Sarah Reisman. Maar wel een erg belangrijke taak, want met de moleculen die ze maakt, kun je het menselijk lichaam beter begrij...
Je neemt een stukje kneedklei, voegt er grafeen aan toe en ontdekt per ongeluk een ontzettend gevoelige sensor. Dat gebeurde in de groep van de Ierse professor Jonathan Coleman. Hij maakte een nieuwe sensor met mogelijk toepassingen in het ziekenhuis.
Alcohol drinken zonder een kater te krijgen, veel mensen dromen ervan. Steeds meer wetenschappers en brouwerijen proberen ons avondje stappen – en dan vooral de ochtend erna – aangenamer te maken. Maar of het echt haalbaar is, moet nog blijken.
Atomen vind je overal: in je computer, op de stoep, in je lichaam en uiteraard ook onder je vloer. Toch staan weinig mensen erbij stil dat deze atomen ons in staat stellen om huizen te bouwen, auto’s te laten rijden en onze was schoon te krijgen. Chris Woodford deed dat wel, en hij schreef er ...
Toxicologen doen hun best om onze consumentenproducten zo veilig mogelijk te houden. Toch lijken steeds meer producten gevaarlijk of schadelijk. Moeten we ons zorgen maken?
Over de hele wereld ontwikkelen wetenschappers nieuwe manieren om explosieven op te sporen. Aan de TU Delft en Universiteit Twente krijgen ze dit nu voor elkaar met een zeer gevoelige sensor.
Mosselen plakken stevig vast aan schepen en stenen, en zijn vaak moeilijk te verwijderen. De Amerikaanse onderzoeker Bruce Lee ontrafelde het geheim van de mosselen en creëerde een onderwaterlijm.
Kleur heeft ontzettend veel handige toepassingen, vindt chemisch technoloog Andrea Pucci. De Italiaanse hoogleraar voegt kleur toe aan polymeren en maakt zo slimme materialen die je waarschuwen voor gevaar of zelfs energie opwekken.
Het RIVM heeft volgens vier hoogleraren onterecht geconcludeerd dat sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels veilig is. We volgen de korrels al langer.
Vissen, vogels en dolfijnen in Noord-Amerika hebben allemaal perfluoroalkyl fosfinezuur (PFPIA) in hun bloed, ontdekten Canadese en Amerikaanse onderzoekers na jarenlang testen. Deze stof vormt mogelijk een gevaar voor mens en dier. Moeten we ons zorgen maken?
In kleinschalig onderzoek ontdekken wetenschappers het ene na de andere alternatief voor vervuilende reacties, bijvoorbeeld door geen oplosmiddelen meer te gebruiken. Stuk voor stuk mooie prestaties, maar het heeft veel meer impact als grote fabrieken deze alternatieven ook daadwerkelijk gaan ...