Zes vragen over zelftesten
Sinds 4 december mag je bij milde klachten ook een zelftest doen in plaats van een afspraak maken bij de GGD-teststraat. NEMO Kennislink beantwoordde al eerder enkele vragen over zelftesten.
Renée Canrinus-Moezelaar kwam er al vroeg achter dat scheikunde het mooiste vak op aarde is en koos voor een studie chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eenmaal op de studie bleek het onderzoek toch niet helemaal voor haar weggelegd, en richtte ze zich meer op het schrijven over andermans onderzoek tijdens een master Communicatie in de Bètawetenschappen. Inmiddels werkt ze al een aantal jaar parttime als freelance wetenschapsjournalist, en probeert ze zo haar passie voor scheikunde te delen.
Na het werk geniet ze van spelletjesavonden met vrienden, fietsen, series kijken en festivals of concerten bezoeken.
Sinds 4 december mag je bij milde klachten ook een zelftest doen in plaats van een afspraak maken bij de GGD-teststraat. NEMO Kennislink beantwoordde al eerder enkele vragen over zelftesten.
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Met behulp van sneltesten kunnen we mogelijk grootschalige evenementen ook in coronatijd door laten gaan. Maar als we dit willen, zullen er wel eerst nog snellere testen moeten komen.
Als het aan Ruud Kortlever van de TU Delft ligt draaien chemische fabrieken in de toekomst zo veel mogelijk op zonne- en windenergie. Maar er zijn nog wel obstakels.
Fosfaat, een van de belangrijkste bestanddelen van kunstmest, zit in steeds meer afvalstromen en komt uiteindelijk ook in het milieu terecht. De nieuwe Amsterdamse start-up SusPhos wil dit voorkomen.
Gouden sieraden zijn vaak mooi, maar wel zwaar. Daar brengen Zwitserse onderzoekers nu verandering in, door het goud te mengen met plastic en het zo een stuk lichter en goedkoper te maken. En dat is niet alleen handig voor de consument, maar ook voor gebruik in onderzoekslaboratoria.
Mensen met een geamputeerd been weer laten lopen met afgedankt plastic. Dankzij Britse onderzoekers is het binnenkort misschien wel mogelijk.
Nierdialyse en waterzuivering zijn twee toepassingen van flinterdunne filters die we membranen noemen. Twentse onderzoeker Wiebe de Vos kan membranen nu op een meer duurzame manier produceren.
Belgische en Nederlandse onderzoekers proberen waardevolle metalen zoals goud en zilver terug te winnen uit ons afvalwater om ze opnieuw te gebruiken.
Door accu’s simpelweg warm te maken laden ze sneller op, laten onderzoekers uit de VS zien. Goed nieuws voor mensen met een elektrische auto? Daarvoor is het nog te vroeg volgens hoogleraar Petra de Jongh.
Farmaceuten moeten aan veel eisen voldoen. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?
Een hele reeks aan lichtgevende materialen zetten ons dagelijks leven letterlijk in de spotlights. Maar deze materialen kunnen nog een stuk efficiënter, zegt hoogleraar Andries Meijerink. Met zijn onderzoek hoopt hij ook nieuwe materialen te vinden die ons leven wellicht nog makkelijker maken....
Pijnstillers als morfine en oxycodon veroorzaken veel problemen omdat mensen eraan verslaafd raken. Wetenschappers uit Australië hebben nu in een schimmel een mogelijk alternatieve pijnstiller gevonden met een heel bijzondere structuur.
In de ene gemeente moet je al je afval apart weggooien, bij de andere mag je plastic en drinkkarton gewoon bij het restafval. Afval scheiden zorgt vaak voor verwarring, maar we moeten het blijven proberen.
Mobiele telefoons, laptops, elektrische fietsen; ze gebruiken allemaal de lithium-ion-batterij. Goodenough, Whittingham en Yoshino vonden deze uit.
Hoogleraar Frank Hollmann maakte de overstap vanuit het bedrijfsleven naar de universiteit om met enzymen chemische reacties duurzamer en makkelijker maken. Als het aan hem ligt, gaan deze kleine eiwitten de chemische industrie veroveren.
In de bodem van de zee blijken bacteriën kabels te vormen die stroom geleiden. Nederlandse en Vlaamse onderzoekers wisten voor het eerst te meten hoeveel stroom deze kabelbacteriën geleiden, en ook nog te achterhalen hoe ze dat precies doen.
Als het aan Danqing Liu ligt kunnen we blinde mensen teksten van een touchscreen laten lezen. Met haar onderzoek naar slimme materialen hoopt Liu ons op een andere manier met apparaten te laten communiceren.
Wat gooien we in onze tank als we geen olie meer mogen gebruiken? Elektrische auto’s of waterstofauto’s lijken voor de hand liggend, maar hebben ook zo hun problemen. NEMO Kennislink sprak met drie partijen die het over een compleet andere boeg gooien.
Artsen krijgen geen grip op tuberculose, omdat deze zich verstopt in ons immuunsysteem. Een ontdekking van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers dwingt mogelijk de bacterie uit zijn schuilplaats.
Om aan de vraag naar zeldzame bloedgroepen te kunnen voldoen, roept bloedbank Sanquin niet-westerse mensen op om bloed te doneren.
Amerikaanse onderzoekers zetten zout water om in zoet met een nieuw membraan gemaakt uit een stuk hout.
Normale pleisters beschermen je wond tegen viezigheid, maar helpen niet actief mee aan het herstel. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een hydrogel-pleister ontwikkeld die de huid samentrekt.
In Vet Belangrijk nemen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum je mee tot in de diepste krochten van je lichaamsvet – en laten ze zien dat we eigenlijk echt niet zonder kunnen.
Bekende materialen versterken met vezels lukt nog niet altijd even goed. Met de hulp van een computermodel weten Zwitserse onderzoekers beter te voorspellen hoe de vezels en het materiaal zich gaan gedragen. Het model leidde al tot een verbeterde manier om PET te recyclen.
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw polymeer gemaakt dat je zo uit elkaar kunt klikken en recyclen. Maar ze moeten nog wel het een en ander verbeteren voor het nieuwe plastic bruikbaar is.
Dit jaar bestaat het periodiek systeem precies 150 jaar. Over de hele wereld organiseren wetenschappers evenementen om Mendelejev en zijn systeem in het zonnetje te zetten.
Met de app ResourCity vangen kinderen elementen en leren ze meer over chemie, technologie en duurzaamheid. Vanaf nu kun je het in Oss spelen.
Studenten van de Hogeschool Utrecht bouwden een zelfvoorzienend huis, gemaakt van gerecyclede en herbruikbare materialen. NEMO Kennislink nam alvast een kijkje.
We weten nog lang niet alles over fruit. Onderzoekers ontdekten de genen die citrusvruchten hun zure smaak geven en brachten het genoom van de aardbei in beeld.
Bayer investeert miljarden in de ontwikkeling van een alternatief voor glyfosaat. Duitse onderzoekers stuitten al eerder op een vervanger voor de onkruidverdelger.
Het plastic PEF – een groen alternatief voor PET – maak je met duurzame bouwstenen, maar de productie is nog niet zo groen. De Groningse hoogleraar Katja Loos ontwikkelde daarom een manier om PEF te maken met enzymen.
Chroom-6 vormt grote gevaren voor de gezondheid, dus zoeken wetenschappers hard naar alternatieven. Onderzoekers aan de TU Delft ontwikkelden een heel nieuwe oplossing op basis van algenskeletten.