'Omstanders helpen je wél bij geweld op straat'
Lang werd gedacht dat omstanders vaak niet te hulp schieten in noodsituaties op straat. Onderzoek van Marie Rosenkrantz Lindegaard toont dat het anders zit.
Marloes van Amerom lijdt aan een ongebreidelde vorm van nieuwsgierigheid die ze het liefst op een veelvoud van onderwerpen loslaat. Toen bleek dat je als journalist pas echt onbeschaamd vragen kunt stellen, verruilde ze de academische wereld, waarin ze promoveerde in de Sociale Geografie, al snel voor die van de (wetenschaps)journalistiek. Na enige jaren in Groot-Britannie en Zuid-Afrika vertoefd te hebben, is ze nu weer ‘firmly rooted’ in Nederland. Vroeg opstaan is niet een van haar hobby’s en hoewel ze graag beweert gastvrij te zijn worden harige achtvoeters zonder pardon de deur uitgeschopt.
“De werkelijke ontdekkingsreis bestaat er niet in dat men men nieuwe landschappen ontdekt, maar dat men de wereld met nieuwe ogen bekijkt.”
Lang werd gedacht dat omstanders vaak niet te hulp schieten in noodsituaties op straat. Onderzoek van Marie Rosenkrantz Lindegaard toont dat het anders zit.
We schudden geen handen meer, houden 1,5m afstand… Hoe komt het dat we ons gedrag voor corona zo snel aan kunnen passen, maar voor het klimaat niet?
Met mondkapjes op gedragen mensen zich niet anders dan zonder, zo zag antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard. NEMO Kennislink sprak hierover met haar.
In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?
Ook nadat je genezen bent van kanker, kan de ziekte nog een grote rol spelen in je dagelijks leven. Stefan Gijssels vertelt hoe darmkanker zijn leven blijvend op de kop heeft gezet. “Als je eenmaal kanker hebt gehad, dan blijft dat als een schaduw over je leven hangen.”
De gevolgen van kanker zijn niet alleen maar negatief. Ingrid (45) merkt nog dagelijks de gevolgen van haar borstkanker, maar haar ziekte bracht haar ook veel. “Het jaar waarin ik kanker kreeg zie ik nu als een van de beste uit mijn leven.”
Vroeg de Nederlandse overheid ons eerder nog massaal thuis te blijven, inmiddels mogen we weer meer naar buiten mits we ons aan de 1,5 meter-afstandsregel en andere voorwaarden houden. Maar ligt in de nieuwe 1,5 meter-samenleving nonchalant gedrag niet op de loer? En wat drijft eigenlijk überh...
Bij een postnatale depressie denken we al snel aan vrouwen. Maar volgens een groeiend aantal deskundigen vallen ook mannen eraan ten prooi.
NEMO Kennislink sprak met hoogleraar Majone Steketee over de impact van sociale isolatie op huiselijk geweld.
In Groot-Brittannië is naar de speeltuin gaan inmiddels verboden. In Nederland mag het nog wel, maar is het ook verstandig? En hoe nemen we überhaupt dergelijke beslissingen?
De extremistische aanslagpleger in Hanau leek verward. Volgens Jelle van Buuren gaan radicalisering en psychiatrische problemen soms hand in hand.
Nederlandse media hanteren bij berichtgeving over suïcide speciale richtlijnen om imitatiezelfmoorden tegen te gaan, maar deze zijn onvoldoende onderzocht.
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Ethiopische premier Abiy Ahmed Ali. Dat leidde wereldwijd tot lovende reacties, maar kleven er ook schaduwkanten aan deze beslissing?
Hoe veilig is het om je DNA in een databank te laten opslaan? En kleven er ook ethische bezwaren aan deze praktijken? Filosoof Rob Zwijnenberg onderzoekt dit.
Amper nog beweegruimte. Stank en ongedierte. Wie weleens een documentaire of realityshow heeft gezien over hoarding weet hoe verzamelwoede uit de hand kan lopen. Maar wat veroorzaakt dit gedrag precies?
Na een scheiding woont ongeveer een kwart van de kinderen afwisselend bij de vader en de moeder. Maar hoe goed is zo’n omgangsregeling voor de kinderen?
Wanneer je als stel worstelt met problemen, biedt relatietherapie dan een oplossing? Vaak wel, gelukkig. Tegelijkertijd is het zeker geen magische pil en spelen de omstandigheden een grote rol.
De markt voor eerlijke producten groeide ook in 2018 flink. Maar hoe heeft het fairtradeconcept eigenlijk zo groot kunnen worden? Het boek Wereldverbeteraars geeft een fascinerend inkijkje.
Precies 70 jaar geleden accepteerden de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hoe staat het nu met de mensenrechten?
Eén zelfmoord leidt soms tot meerdere gevallen. Wat dergelijke navolgers precies beweegt, is moeilijk te zeggen. Meestal spelen er al psychische problemen. Kans op imitatie is groter wanneer in de berichtgeving de methode wordt benoemd.
Hoe werkt verliefdheid? Waarom is mijn vriendje steeds zo druk? Maakt meer zakgeld gelukkig? Als jouw kind benieuwd is naar wat er achter ons gedrag schuilt, dan is dit prachtig geïllustreerde boek een aanrader.
Pas als economische groei hand in hand gaat met klimaatbescherming en technologische innovatie krijgt het een duurzaam karakter. Omdat de theorieën van Nordhaus en Romer uitleggen hoe beleidsmakers dit het beste bereiken, winnen zij de Nobelprijs voor de Economie 2018.
10 december ontvangt de 25-jarige Nadia Murad in Zweden de Nobelprijs voor de Vrede. NEMO Kennislink schreef al eerder over de nominatie.
De vraag naar geslachtsveranderende operaties is flink aan het stijgen, zo melden de genderpoli’s in Nederland die deze operaties verrichten. Toch zijn er ook mensen die achteraf juist spijt hebben van hun sexchange. Hoe zit dat precies?
Het aantal zelfdodingen onder jongeren vertoont een stijgende lijn. Hoe kunnen we die toename verklaren? En wat valt er aan te doen? NEMO Kennislink vraagt het klinisch psycholoog Judith de Heus.
Lageropgeleiden hebben zo’n 55 procent meer kans aan kanker te overlijden dan hogeropgeleiden. Hoe kan die kloof gedicht worden? NEMO Kennislink vraagt het huisarts en hoogleraar Gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh.
Historicus Beatrice de Graaf van de Universiteit Utrecht is een van de winnaars van de Stevinpremie, een prijs van wetenschapsfinancier NWO voor onderzoek met veel maatschappelijke impact. Zij krijgt de prijs voor haar bijdrage aan het bestrijden van terrorisme.
In Nederland krijgt één op de drie mensen kanker. Het risico om aan die ziekte te overlijden is echter groter voor laag- dan hoogopgeleiden. Hoe kan dat?
Er zijn steeds meer signalen dat de georganiseerde misdaad stromannen naar voren schuift voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Hoe werkt dat precies en wat is ertegen te doen?
Innovatie is hip. Toch blijft het vaak een beetje een vaag begrip. Wat houdt het eigenlijk in en waarom is het zo belangrijk? NEMO Kennislink voelt psychologe en innovatie-expert Janina den Hertog aan de tand.