Goud slaat neer tijdens aardbevingen
Tijdens een aardbeving kan een dun laagje goud neerslaan, in een proces dat flitsverdamping wordt genoemd. De meeste goudaders zijn op deze manier ontstaan, blijkt uit nieuw onderzoek.
Tijdens een aardbeving kan een dun laagje goud neerslaan, in een proces dat flitsverdamping wordt genoemd. De meeste goudaders zijn op deze manier ontstaan, blijkt uit nieuw onderzoek.
De ijskappen in het Canadese poolgebied worden in hoog tempo kleiner. Aan het einde van deze eeuw zal bijna 20 procent van het ijs voorgoed verdwenen zijn.
In Rotterdam wordt komend weekend een 1500 meter lange buis onder de Nieuwe Maas door getrokken. Het is onderdeel van het project ‘De Nieuwe Warmteweg’, een buizensysteem van 52 kilometer door de stad. Hierdoor zal overtollige warmte getransporteerd worden naar plekken waar het go...
De Nederlandse politie wil binnenkort via dna-onderzoek alsnog de identiteit van het in 1976 vermoorde Heulmeisje achterhalen. Justitie in Duitsland heeft toestemming gegeven voor grootschalig dna-verwantschapsonderzoek. Lees op Kennislink meer over het forensisch onderzoek naar de identiteit ...
De zeespiegelstijging door het smelten van het landijs op Groenland en Antarctica is groter dan tot nu toe gedacht werd. Maar het zeeniveau stijgt niet overal evenveel. Wie krijgt het meeste extra zeewater voor zijn kiezen?
Stierven de dinosauriërs nu wel of niet uit door de inslag van een meteoriet? De meningen zijn nog altijd verdeeld, maar verbeterde dateringsmethoden ondersteunen de inslagtheorie.
Gaswinning in Groningen kan aardbevingen veroorzaken met een maximale sterkte van 5.0 op de Schaal van Richter. Tot voor kort ging men uit van maximaal 3.9. Waar komt die bijstelling vandaan?
Onderwatervulkanen kunnen uitbarsten door grote klodders lava langzaam uit de vulkaanpijp op te laten stijgen. Hiermee is een nieuw eruptiemechanisme ontdekt, dat tussen de explosieve uitbarsting en de rustige uitstroom van lava in zit.
Wat waren het toch voor dino´s die 140 miljoen jaar geleden hun sporen achterlieten in de modder van Jemen? Ongevaarlijke planteneters, zegt paleontoloog Anne Schulp. Op 20 januari gaf hij een lezing bij het Geologisch Museum Hofland in Laren, over deze spectaculaire dinosaurussporen.
Het is de grootste aardbevingen-generator van Nederland. Het is de veroorzaker van een landschap vol watervalletjes. En wie hem oversteekt bevindt zich plotseling in een volstrekt nieuwe plantenwereld. Maak kennis met de Peelrandbreuk!
Een hazenkaak die deze zomer werd gevonden bij de Zandmotor bij Ter Heijde blijkt ruim 35.000 jaar oud te zijn. Het dier moet dus in de laatste ijstijd over de steppe hebben rondgelopen, tussen de mammoeten, neushoorns en wisenten.
Een week lang zongen de geruchten rond dat er leven gevonden zou zijn op Mars, maar er blijkt toch nog even verder gezocht te moeten worden. Leven zoeken op Mars, hoe doe je dat eigenlijk?
Sinds 1992 is er van de ijskappen op Groenland en Antarctica ruim 4000 biljoen kilo (=4000 miljard ton) ijs verdwenen. Daardoor is de zeespiegel de afgelopen twintig jaar ruim een centimeter extra gestegen.
Een kevertje van amper een halve centimeter heeft de zomertemperatuur in de naaldbossen van Canada de afgelopen 10 jaar ongeveer 1 graad doen stijgen. En hoe warmer het wordt, hoe beter het beestje gedijt.
Steeds meer wegen, parkeerplaatsen en andere gebouwen worden niet op maar onder de grond geplaatst. Maar waarom eigenlijk? Kennislink vroeg het ingenieur Jack Amesz, directeur van het Ingenieursbureau Den Haag en voormalig directeur van het Centrum voor Ondergronds Bouwen.
Om een dijk te versterken kan je deze natuurlijk verbreden, of een extra damwand aanleggen. Maar simpelweg een stuk doek plaatsen blijkt ook te helpen – en dat is een stuk goedkoper.
Afgelopen weekend kwam een aantal kranten en websites met het nieuws dat de aarde gestopt was met opwarmen. ‘Zie je wel!’, riepen de klimaatsceptici in koor. ‘Klinkklare onzin!’, twitterden anderen. Intussen bleef de geïnteresseerde lezer achter met de vragen. Hoe zit h...
Aardwetenschappers discussiëren er al jaren over: worden vulkaanketens veroorzaakt door mantelpluimen of niet? Onregelmatigheden in sommige onderzeese vulkaanketens leken een argument te zijn tegen de pluimtheorie, maar nieuw onderzoek spreekt dit tegen.
De hevige aardbeving die 11 april dit jaar de bodem van de Indische Oceaan deed schudden blijkt de hevigste in zijn soort te zijn die ooit geregistreerd is. De beving is onderdeel van het opbreken van de Indo-Australische aardschol – maar de plaatgrens in wording is geen nieuwe ontdekking, zoa...
Buien die ontstaan door het opstijgen van warme lucht komen vaker neer op gebieden met een droge dan met een vochtige bodem. Tot nu toe dachten wetenschappers juist het tegenovergestelde.
Het Rijksmuseum restaureert het schilderij ‘De aanbidding der koningen’ van Farinati. Maar hoe weet de restaurator welke figuren al vanaf het begin op het schilderij thuishoorden? Geochemici helpen mee, door met een nieuwe techniek de herkomst van de verf te bepalen.
Een raadselachtig verschijnsel in de woestijn van Chili. Wie of wat heeft die enorme keien toch zo mooi gepolijst? De stenen schuurden elkaar glad door tijdens aardbevingen tegen elkaar aan te schudden, concluderen geologen in het vakblad Geology. Hetzelfde mechanisme zou wellicht voor gesteen...
In Bellingwedde braken afgelopen week twee dijken door. IJkdijken welteverstaan, vol meetapparatuur. Onderzoekers probeerden hiermee te voorspellen hoe en wanneer de doorbraak precies plaats zou vinden.
Twintig procent van de grondwatervoorraden op aarde raakt uitgeput. Hier wordt meer water door de mens aan de ondergrond onttrokken dan er door regen en irrigatie wordt toegevoegd. Het is de conclusie van een groep wetenschappers uit Canada en Nederland, die voor het onderzoek het concept R...
Bij de vorige Olympische Zomerspelen, in Beijing in 2008, vroeg iedereen zich af of de smog geen roet in het eten zou gaan gooien. Nu hoor je er haast niemand over, maar is dat wel terecht? Hoe zit het eigenlijk met de smog in Londen?
De vondst van een fossiel van een zeer goed bewaard gebleven dinosaurusjong werpt nieuw licht op de ontwikkeling van de dinosauriërs. Het jonge dier blijkt veren gedragen te hebben – en dat was bij dit soort dino´s nog niet eerder gezien.
Het leven op aarde had bijna tien miljoen jaar nodig om te herstellen van de grootste uitstervingsgolf aller tijden, blijkt uit nieuw onderzoek. Na de volgende massa-extinctie zal dat waarschijnlijk een stuk sneller gaan.
De Italianen hadden het zwaar te verduren deze maand. Binnen tien dagen kregen ze drie flinke aardbevingen voor hun kiezen. Op 20 mei vond er een aardbeving met magnitude 6.0 plaats even ten noorden van Bologna. Negen dagen later werd dezelfde streek getroffen door een beving met magnitude 5.8...
Als de mens niet zo veel broeikasgas uit zou stoten zouden we onherroepelijk in de kou komen te zitten. De vraag is alleen wanneer.
Uitlaatgassen van dieselwagens leveren een verwaarloosbaar kleine bijdrage aan het ontstaan van secundaire aerosolen – één van de verschijningsvormen van fijnstof in de lucht. In tegenstelling tot wat altijd gedacht werd is benzine is een veel grotere vervuiler, waar het de vorming van deze mi...