Een parasol voor de aarde
In de schaduw is het vaak een paar graden koeler dan in de volle zon. Een parasol voor de aarde zou dus kunnen helpen tegen de opwarming van het klimaat. Maar is dat wel een goed idee?
In de schaduw is het vaak een paar graden koeler dan in de volle zon. Een parasol voor de aarde zou dus kunnen helpen tegen de opwarming van het klimaat. Maar is dat wel een goed idee?
Nederland heeft er een meteoriet van eigen bodem bij. De buitenaardse steen sloeg 140 jaar geleden in op een akker bij Diepenveen, en dook vorig jaar plotseling op bij een expositie in Hardenberg. Het is pas de vijfde Nederlandse meteoriet die geregistreerd staat, en het is een bijzonder exemp...
Hoe verdween de Zuid-Europese oerzee de Paratethys? Marten ter Borgh ging in zijn promotieonderzoek op zoek naar ontbrekende puzzelstukjes.
Onder de hoge druk die in het binnenste van de aarde heerst is het veel moeilijker om gesmolten basalt verder samen te persen dan aan het aardoppervlak, schrijven aardwetenschappers morgen in Nature. En dat heeft gevolgen voor modellen van de vroege evolutie van het inwendige van de a...
In de bodem en aan de randen van de Middellandse Zee bevinden zich dikke lagen steenzout en gips, die zijn afgezet tijdens de Messiniaanse Zoutcrisis van 5.97 tot 5.33 miljoen jaar geleden. Een samenspel van klimaatschommelingen en veranderingen in de diepte en de breedte van de zeestraten die...
Een merkwaardige steen uit de Sahara in zuidwest Egypte blijkt een stuk van een komeetkern te zijn. Het is de eerste keer dat een stuk komeet groter dan een stofdeeltje op aarde is gevonden. De vondst lost eindelijk het raadsel op van de aanwezigheid van het zogeheten Libische woestijnglas in ...
Het was één van de grote raadselen rond de klimaatgeschiedenis van het vorige millennium: Welke vulkaan veroorzaakte de catastrofale koudegolf in de jaren na 1257? De Samalas-vulkaan op Indonesië, schrijven onderzoekers nu in PNAS.
De aardbeving in mei 2013 onder de Zee van Ochotsk, op een diepte van 609 kilometer, blijkt de grootste diepe aardbeving ooit gemeten te zijn. Maar hoe kan het eigenlijk dat er op deze diepte nog aardbevingen kunnen optreden?
Veel van de kreeftachtigen die tegenwoordig de zee bevolken stammen af van soorten die ongeveer 150 miljoen jaar geleden ontstonden dankzij een toename van spons- en koraalriffen. Dat het tegenwoordig niet bijster goed gaat met de riffen zou wel eens slecht nieuws voor deze tienpotige zeebewon...
Muien maken de zee onveilig. Daarom werkt Deltares aan de muienradar, een systeem waarmee het stromingspatroon in zee tot enkele dagen vooruit voorspeld kan worden.
Het leven op aarde is waarschijnlijk begonnen op Mars, betoogde biochemicus Steven Benner afgelopen week op een conferentie in Florence. Zou kunnen, zeggen andere experts, maar het is wel wat vergezocht.
De kans op storingen door straling uit de ruimte neemt toe omdat het aardmagneetveld afzwakt, meldden de media onlangs op basis van een onderzoek van aardwetenschapper Lennart de Groot van de Universiteit van Utrecht. Moeten we ons zorgen maken? Kennislink vroeg het De Groot, die over twee wek...
Een verborgen oude strandwal, begraven onder het zand van de duinen van New Jersey, behoedde het dorpje Bay Head in oktober vorig jaar voor veel ellende. Toen superstorm Sandy hier huishield zwakte de vergeten zeewering de golven af, waardoor de schade beperkt bleef.
De plotselinge uitbarsting van minuscuul leven in het noordelijke deel van de Grote Oceaan, ongeveer 14.000 jaar geleden, werd niet veroorzaakt door een verhoogde ijzerconcentratie in het zeewater. Het is een belangrijke boodschap voor geo-engineers: IJzer alleen is kennelijk niet genoeg om de...
Zwemmen er oervissen rond in het Vostokmeer op Antarctica? Het water uit dit meer, dat al 15 miljoen jaar bedekt ligt onder een kilometers dikke laag ijs, blijkt genetische sporen van complexe organismen te bevatten. Maar het onderzoek ligt nu al onder vuur.
Wie was schuldig aan het uitsterven van de reuzendieren in Australië, zo´n 40.000 jaar geleden? Recente onderzoeken pleiten de oermens vrij. Het uitsterven begon al voor de mens arriveerde, voor de jacht is geen bewijs, en de bosbranden werden indirect veroorzaakt door de uitstervingsgolf zelf...
Wat het fruitvliegje is voor een bioloog, is de maan voor een aard- of planeetwetenschapper, betoogde de nieuwe hoogleraar planeetwetenschappen Wim van Westrenen tijdens zijn oratie aan de VU Amsterdam.
Tegen welke waterstanden moeten onze dijken bestand zijn? Een lastige vraag, want we meten het waterpeil in Nederland pas sinds 1772. Willem Toonen van de Universiteit Utrecht keek tijdens zijn promotie-onderzoek verder terug in de tijd.
Hoefmeel en verenmeel blijken effectieve middelen om de schadelijke invloed van de bodemschimmel Rhizoctonia solani tegen te gaan. Het lijkt een duurzame manier om te voorkomen dat de oogst mislukt.
De oorzaak van de afkoeling van de aarde die de vorming van de ijskap op de Zuidpool inleidde, was het uit elkaar drijven van Australië en Antarctica. De doorbraak van de verbinding tussen deze twee continenten zorgde er zo’n 50 miljoen jaar geleden voor dat er een koude oceaanstroming rond An...
De twee grootste aardbevingen van het afgelopen decennium deden zich voor op een plek waar deskundigen dit niet voor mogelijk hadden gehouden. Kennelijk deugen de risico-inschattingen niet. Maar waar ligt dat aan?
De binnenkern van de aarde is lang niet zo sterk als tot nu toe verondersteld werd. Nieuwe metingen en berekeningen komen uit op een sterkte die ongeveer een factor twee lager ligt dan eerdere reconstructies.
Extreem koude winters vallen significant vaak samen met een minimum in het aantal zonnevlekken, concludeerden aardwetenschappers vorig jaar. Maar het onderzoek ligt onder vuur.
De redactie van Kennislink krijgt regelmatig lezersvragen. Zo vroeg een anonieme lezer zich af of de aarde steeds groter wordt, omdat we steeds dieper moeten graven om het verleden bloot te leggen. Kennislink-redacteur Marlies ter Voorde geeft antwoord.
Terwijl het ijs op de Zuidpool aangroeide steeg het waterpeil rondom Antarctica, zo´n 34 miljoen jaar geleden. Tegenwoordig is het precies andersom.
Wie denkt dat er op Nederlands grondgebied geen vulkanen zijn heeft het mis. Het zijn er twee, en ze gelden als actief.
Op dinsdag 16 april werd het zuidoosten van Iran getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7.8. Een week eerder was het ook al raak, toen bij een beving met magnitude 6.3 in het zuidwesten van het land enkele tientallen doden vielen. Toeval?
Hieronder zijn foto’s uit 2013 te zien die door de redactie als bijzonder bestempeld zijn.
De afgelopen tien jaar leek de opwarming van de aarde te stokken. Toch is het broeikaseffect niet uitgewerkt. De extra warmte werd opgenomen door de oceanen, in plaats van door de atmosfeer.
Als de meteoriet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs de das om deed ergens anders op aarde terecht was gekomen dan waren de gevolgen waarschijnlijk minder desastreus geweest. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.