Bij volle maan zijn de aardbevingen zwaarder
In de periode rond volle of nieuwe maan vinden meer zware aardbevingen plaats dan op andere dagen. Dat schrijft een team van Japanse aardwetenschappers deze week in het vakblad Nature Geoscience.
In de periode rond volle of nieuwe maan vinden meer zware aardbevingen plaats dan op andere dagen. Dat schrijft een team van Japanse aardwetenschappers deze week in het vakblad Nature Geoscience.
In Argentinië is een grote meteoriet opgegraven. Het is een brokstuk van een gigantische ruimtesteen, die ruim vierduizend jaar geleden in de atmosfeer uit elkaar knalde. Het fragment mag gerekend worden tot de top-5 van de grootste meteorieten ooit op aarde gevonden.
Hoe beïnvloedt klimaatverandering de samenleving? En wat moet je doen om alles in goede banen te leiden? NEMO Kennislink vraagt het Eddy Moors, klimaatwetenschapper bij Wageningen UR en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Goedemorgen, dit is het automatische antwoordapparaat van Marlies ter Voorde. Bedankt voor uw interesse in mijn artikel over de verandering van het klimaat.
De Werkgroep Antropoceen is eruit: we leven in een nieuw geologisch tijdperk, en we hebben het zelf gemaakt. Nu nog een startpunt definiëren, en dan kan het Tijdperk van de Mens officieel aan de geologische tijdschaal worden toegevoegd.
In de nacht van 23 op 24 augustus schudde de aarde in de Apennijnen in Italië. Bijna 300 mensen kwamen om het leven. Waarom zijn er zo vaak aardbevingen in deze streek?
‘Afrika minder droog dan gedacht’, kon je hier en daar lezen afgelopen week – maar dat klopt niet helemaal. Wel is in Zuidoost-Afrika het klimaat de afgelopen 1,3 miljoen jaar steeds natter geworden. En dat werpt een nieuw licht op de verspreiding van de oermens over de aarde...
Utrechtse aardwetenschappers denken als eerste te weten hoe de Pacifische plaat ooit is ontstaan. Op de grens tussen drie aardplaten die langs elkaar schoven moet een gat zijn gevallen, waardoor magma uit de diepe aarde omhoog kwam zetten.
De kokosnoot kan enorme klappen opvangen. Dat dankt hij aan de weefstructuur van zijn binnenschil, die uit houtachtige vezels bestaat. Wetenschappers proberen nu van de noot te leren hoe je sterke materialen kan maken, bijvoorbeeld om aardbevingsbestendige huizen te bouwen.
Op beenderen van Neanderthalers uit de Belgische grotten van Goyet zijn sporen gevonden van kannibalisme. Dat Neanderthalers weleens een medemens oppeuzelden was al bekend, maar in Noord-Europa was het nog niet eerder gezien.
CO2 opslaan in de bodem is het veiligst als het in een vaste toestand verkeert. Een groep aardwetenschappers slaagde er in om 230 ton CO2 binnen twee jaar bijna volledig tot een carbonaatgesteente te laten reageren. Dat is ongekend snel.
Een proef met een nieuwe 3D-printer op zonne-energie levert iets handigs op: een prototype baksteen, gemaakt van imitatie-maangruis.
Drenthe herbergt misschien wel 2500 pingoruïnes. Deze kuilen in het landschap zijn relicten uit de ijstijd, toen de bodem hier permanent bevroren was. Maar welke kuil is een echte pingoruïne? Scholieren uit Norg gaan op onderzoek uit.
Een extra zeespiegelstijging van een meter aan het eind van deze eeuw, en nog eens veertien meter extra in de vierhonderd jaar daarna. Dat was het toekomstscenario waar het NOS-journaal ons onlangs voor waarschuwde. Terecht?
In gesteentemonsters van de buitenlaag van de maan ontbreekt een flinke hoeveelheid vluchtige elementen. Verdampt, dachten wetenschappers altijd – maar nu blijkt dat deze elementen zich ophouden in de maankern.
Lang niet elke expert die u krijgt voorgeschoteld in de media is daadwerkelijk de specialist die u misschien denkt. Soms zou het beter zijn van wel. Vooral als de journalist de geloofwaardigheid van zijn verhaal met de mening van een wetenschapper wil versterken.
Het ontdooien van nu nog permanent bevroren bodems (permafrost), heeft geen direct effect op de temperatuur tijdens een klimaatverandering. Die conclusie trekt aardwetenschapper Danielle Kitover van de Vrije Universiteit Amsterdam in het proefschrift waarop ze maandag promoveert. Wel heeft per...
In tegenstelling tot wat in verschillende media en op internet rondzingt, hebben kraters op de bodem van de Barentszzee niks te maken met het verdwijnen van schepen in de Bermudadriehoek in de Atlantische Oceaan. Maar waar kwam dat verhaal dan vandaan?
De wereldwijde warmterecords sneuvelen aan de lopende band, met februari 2016 als voorlopig ‘hoogtepunt’. We hebben het te danken aan het broeikaseffect, al deden eind 2015 en begin 2016 El Niño en een toevallige warme periode in het weerspatroon er nog een schepje bovenop.
In de Duitse plaats Nordhausen, deelstaat Thüringen, ontstond vrijdagavond plotseling een 40 meter diep gat in de grond. “De exacte oorzaak is onbekend”, schreven de meeste kranten en websites. Maar zo heel bijzonder is een zinkgat in deze regio nu ook weer niet.
Toen de prehistorische jager-verzamelaars Afrika verlieten, is een deel van hen rechtstreeks naar Europa getrokken. Tot nu toe werd gedacht dat iedereen de omweg maakte via Azië. Maar dat klopt niet, concludeert een internationaal onderzoeksteam uit DNA-analyses van botten van 55 oermensen, di...
Het verbouwen van biobrandstoffen hoeft niet te leiden tot ontbossing, en ook niet ten koste te gaan van de voedselproductie. Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van energiewetenschapper Sarah Gerssen-Gondelach. Vandaag verdedigde ze haar proefschrift aan de Universiteit Utrecht.
Hoe boots je de werking van eb en vloed na in een zandbak? Door de bak steeds heen en weer te kantelen, bedacht fysisch geograaf Maarten Kleinhans van de Universiteit Utrecht. Dus bouwden hij en zijn technici getijdenbak de ‘Metronoom’. Afgelopen dinsdag werd hij officieel in gebr...
In het Voorsterbos in de Noordoostpolder werden waterwerken uitgetest op schaal. Tot de ingenieurs verdwenen, en de modellen overwoekerd raakten. Langzaam maar zeker wordt het bos weer in ere hersteld. Kennislink ging kijken.
9 en 10 februari 2020 raasde storm Ciara over Nederland. Met harde windstoten richtte de storm aardig wat schade aan. Marlies ter Voorde beantwoordt de lezersvraag: hoe ontstaan windstoten?
Ter ere van het Internationale Jaar van de Bodem (2015) verscheen eind 2015 het boek Wijn van Nederlandse bodem. Een fraai vormgegeven boek met boeiende verhalen. Over Nederlandse wijn, Nederlandse bodems, en Nederlandse wijnmakers.
De hoeveelheid neerslag die omlaag komt in het Himalayagebergte is tot nu toe zwaar onderschat. Er valt minstens twee keer zoveel regen en sneeuw als waar men tot nu toe van uitging, schrijven aardwetenschappers in Hydrology and Earth System Sciences.
Als het water warmer wordt, blijven de vissen kleiner. Dat komt door zuurstofgebrek, concluderen twee Nijmeegse ecologen in het Journal of Thermal Biology. De warmte zelf is juist bevorderlijk voor de groei. Maar de stofwisseling vergt meer zuurstof bij hogere temperaturen.
In de bovenste twee kilometer van de aardkorst zit ongeveer 23 miljoen kubieke kilometer grondwater – dat is genoeg om alle landen op aarde met een waterlaag van 180 meter te bedekken. Naar schatting 1,5 procent van dit water zit nog geen 50 jaar in de grond, de rest al langer.
Grote planteneters zoals mammoeten hadden een grote invloed op het landschap van het Pleistoceen. Na hun uitsterven, vanaf ongeveer vijftigduizend jaar geleden, veranderden open vlaktes in bosrijke gebieden, en nam het aantal bosbranden toe.