Staat de Agung vulkaan op uitbarsten?
De Agung vulkaan op Bali wordt momenteel scherp in de gaten gehouden. Of hij uitbarst is niet zeker, maar áls het gebeurt is het oppassen geblazen.
De Agung vulkaan op Bali wordt momenteel scherp in de gaten gehouden. Of hij uitbarst is niet zeker, maar áls het gebeurt is het oppassen geblazen.
Geologen hebben tekenen van vervlogen leven gevonden in gesteente van 3,95 miljard jaar oud. Als de aanwijzingen kloppen, is dit het vroegste leven op aarde dat tot nu toe ontdekt is. Maar sceptici hebben zo hun bedenkingen.
Wat is de invloed van het klimaat op orkanen? NEMO Kennislink zet de vijf meest prangende vragen en antwoorden – of in elk geval de inzichten van dit moment – op een rijtje.
Na de kernproef van Noord-Korea afgelopen weekend kwam de berichtenstroom snel op gang: de explosie had een kracht van zo’n honderd kiloton TNT, en het ging om een nucleair wapen. Maar hoe weet men dat?
Rotterdam kondigt code rood aan vanwege schade door de Japanse duizendknoop. Marlies ter Voorde schreef in 2017 over dit lastige onkruid.
De Chilesaurus, een dinosaurus die die twee jaar geleden in Zuid-Chili gevonden werd, past perfect in de allernieuwste dino-stamboom. Dat denken althans de paleontologen die deze gewijzigde stamboom een paar maanden geleden presenteerden.
De ondergrond van grote steden verdient meer aandacht, zeggen Jeroen Schokker van de Geologische Dienst Nederland van TNO en Ignace van Campenhout van de Gemeente Rotterdam.
Krijgen we steeds meer met natuurbranden te maken? Het scheelt nogal per gebied, blijkt uit nieuw onderzoek. Gemiddeld neemt het aantal branden af, vooral door veranderingen in het landgebruik door de mens.
In een Marokkaanse grot zijn fossielen gevonden van Homo sapiens, met een ouderdom van rond de 300.000 jaar. Dit verlengt de geschiedschrijving van de denkende mens met 100.000 jaar. De oudste resten van Homo sapiens waren tot nu toe 200.000 jaar oud en kwamen uit Ethiopië.
De kraters op de bodem van de Barentszzee zijn na afloop van de laatste ijstijd ontstaan, door enorme explosies van het broeikasgas methaan. Noorse onderzoekers vonden hiervoor extra aanwijzingen. In de huidige opwarmende wereld neemt de kans op dit soort ontploffingen toe.
Zwemmen in zee is niet ongevaarlijk, zoals vorige week helaas weer eens bleek. Vooral muien zijn verraderlijk. Wat zijn dat – en wat moet je doen als je er onverhoopt in terecht komt?
De voorganger van de baleinwalvis had tanden, maar slurpte toch zijn prooi naar binnen. Daarbij kwamen ook zand en kiezelstenen mee. Paleontologen concluderen dit uit onderzoek aan het gebit van een fossiele walvis van 36,4 miljoen jaar oud. Het is de vroegste baleinwalvis ooit gevonden.
Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek zou het goed zijn als het wetenschappers niks uitmaakt welk resultaat er uit hun experimenten komt rollen. Maar als ze eenmaal weten hoe het zit, hebben ze misschien juist wel de plicht hun mening luid te verkondigen.
De mens – met zijn auto’s, kachels, fabrieken en terrasverwarmers – stoot niet alleen broeikasgassen uit, maar ook warmte. Gaat de temperatuur van de atmosfeer doordoor niet nóg sneller omhoog?
Na een lang leven in een groen rivierenlandschap, eindigde Trix de Tyrannosaurus rex in een riviergeul waar haar botten perfect bewaard bleven. Pim Kaskes van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzocht de leefomgeving van het dier, dat nu in Naturalis staat. Donderdag ontvangt hij de ...
Veranderingen in de gemiddelde zeespiegel zijn lastig te meten. De snelheid waarmee het zeeniveau stijgt of daalt is per plek op aarde verschillend, en de referentiepunten gaan zelf ook op en neer. Toch zijn klimaatwetenschappers het eens: de zeespiegel stijgt snel, dat zal nog lange tijd door...
Toen de Javamens ongeveer een miljoen jaar geleden op Oost-Java leefde, was dit gebied waarschijnlijk een savanne. Dat concludeert aardwetenschapper Renée Janssen uit de chemische analyse van de tanden en kiezen van grote grazers uit die tijd.
Op een landgoed vlak bij Amersfoort zijn 160 omgewaaide bomen aangetroffen in het veen. Het blijkt een bos van 12.900 jaar geleden te zijn. De bomen gingen dood toen de Jonge Dryas begon, en het voor het laatst ijzig koud werd in ons land.
De verzuring van de oceanen is een bedreiging voor schelpdieren. Kalk lost immers op in zuur water. Maar foraminiferen hebben daar een trucje op gevonden, blijkt uit nieuw onderzoek. Het lijkt er zelfs op dat zuur water de kalkvorming bij deze eencellige zeebeestjes bevordert.
Ongeveer 45.000 jaar geleden stierf 85 procent van de grote dieren in Australië uit. Wetenschappers discussiëren al tijden over de oorzaak. Was het de klimaatverandering, of de komst van de mens? Nieuwe boorgegevens sluiten klimaatverandering uit. De mens heeft de dieren op subtiele wijze uitg...
Niet eerder sinds het begin van de metingen was het warmer op aarde dan afgelopen jaar. Dat was een jaar geleden ook het geval, en het jaar daarvoor óók al. De klimaatverandering doet zich gelden, en El Niño deed daar in 2015 en 2016 nog een schepje bovenop.
‘Brekend’ nieuws: een plak ijs, groter dan twee keer de provincie Groningen, is losgeraakt van ijsplaat Larsen C op Antarctica. Al vaak werd deze breuk aangekondigd. Een half jaar geleden, toen er nog twintig kilometer te gaan was, schreven wij er dit artikel over.
Deze week komt de zon eindelijk weer elke dag wat vroeger op, in plaats van elke dag wat later. Toch is de kortste dag allang voorbij – die was immers op 21 december. Hoe is dat mogelijk?
Op de Noordpool is het twintig graden warmer dan normaal, en hoewel het winter is wil het ijs maar mondjesmaat aangroeien. Dat komt niet alleen door de opwarming van het klimaat, maar ook door het weer van dit jaar.
De groei in CO2-uitstoot door de mens is wereldwijd aan het stagneren. Toch steeg de concentratie van dit broeikasgas in de lucht juist sneller dan ooit gemeten. De schuldige is de natuur, die afgelopen jaar minder CO2 uit de lucht haalde dan gebruikelijk.
Bestaan er methoden om orkanen tegen te houden, vraagt een van onze lezers zich af. Nee, luidt het antwoord. Er zijn wel pogingen gedaan, maar vooralsnog zonder succes.
Vorige week werd Italië alweer opgeschrikt door aardbevingen. De getroffen regio lag ongeveer twintig kilometer ten noorden van het gebied dat in augustus heen en weer schudde. In hoeverre hebben de aardbevingen van eind oktober en die van augustus met elkaar te maken?
Hoe kon de aarde aan het begin van het Eoceen tienduizenden jaren lang tropisch warm blijven? Door methaan dat uit de zeebodem omhoog kwam borrelen, schreven aardwetenschappers uit Utrecht en Noorwegen vorige week in PNAS.
Metaalertsen als zink, molybdeen en antimoon zijn schaars aan het worden, en de prijsstijging door de vrije marktwerking blijft uit. Als we geen maatregelen nemen, zullen de ertsen voor het eind van deze eeuw al op zijn.
Lennart de Groot won dit jaar de Vening Meineszprijs voor zijn onderzoek aan het magneetveld van de aarde. De Groot is aardwetenschapper bij Fort Hoofddijk, het geomagnetisch laboratorium van de Universiteit Utrecht. Wat zoekt hij precies uit?