Naar het midden van de aarde
Wat kom je tegen als je vanaf een straat in de stad afdaalt naar het midden van de aarde, en dan door reist tot je uitkomt in een bos? Dat kom je te weten in dit zeer informatieve kinderboek met prachtige platen.
Wat kom je tegen als je vanaf een straat in de stad afdaalt naar het midden van de aarde, en dan door reist tot je uitkomt in een bos? Dat kom je te weten in dit zeer informatieve kinderboek met prachtige platen.
Een tekening in een grot op Borneo blijkt 40.000 jaar geleden gemaakt te zijn. Daarmee is de grottekening de oudste figuratieve afbeelding die tot nu toe bekend is.
Om de opwarming van het klimaat onder de 1,5 graad te houden, moeten er zeer snel zeer forse extra maatregelen genomen worden, schrijft het IPCC deze week in een nieuw rapport. Het goede nieuws is dat het nog haalbaar is, zegt de ene klimaatwetenschapper. Zelfs dit is een te gunstige voorstell...
Sinds afgelopen vrijdag heeft Nederland voor het eerst in 43 jaar weer een nieuwe geologische kaart. Wat staat er op zo’n kaart, wat moet je ermee, en waarom zou je hem vernieuwen? NEMO Kennislink ging naar de onthulling bij de jarige Geologische Dienst.
Ben je in de stad lekker beschut tegen de wind? Niet altijd, toont nieuw onderzoek aan. Soms waait het in de stad zelfs harder dan daarbuiten.
Kan je in een vlak land als Nederland waterkracht gebruiken om energie op te slaan? Ja, betoogt de Limburgse ondernemer Jan Huynen (86) vandaag tijdens zijn promotie aan de Universiteit Utrecht. Huynen pleit voor een ondergrondse waterkrachtcentrale.
Het Italiaanse eiland Sardinië heeft last van een sprinkhanenplaag. Door klimaatopwarming kunnen we in de toekomst nog meer insectenplagen verwachten.
Wetenschappers reconstrueerden de ligging en geschiedenis van Portus Pisanus, de oude haven van Pisa. Deze ooit zo belangrijke haven raakte in onbruik toen de zee-inham dichtslibde en veranderde in een binnenmeer.
Afgelopen zondag werd het Indonesische eiland Lombok getroffen door twee krachtige aardbevingen. In de drie weken daarvoor was het ook al twee keer raak. Wat is er aan de hand?
Als het gaat om aardbevingen ben je het veiligst op de Veluwe. Dat valt te lezen in het laatste artikel in een serie over de gasbevingen in Groningen. Marlies ter Voorde beantwoordde hierin een reeks lezersvragen.
Nieuwe onderzoeksresultaten uit Antarctica: De snelheid waarmee het ijs er smelt neemt rap toe, en de aardkorst veert er sneller omhoog dan gedacht. Het eerste is slecht nieuws, het tweede misschien juist goed.
Hoeveel schade een aardbeving aanricht, hangt af van de ondergrond. Slappe bodems kunnen aardbevingsgolven versterken. En dat is pech voor de mensen die op veen of klei wonen.
Overal ter wereld wordt gas gewonnen, mailt Jan Jonk aan NEMO Kennislink. Waarom wist men dan niet eerder dat dit tot aardbevingen leidt? Is Groningen anders dan andere velden?
Nadat een meteorietinslag een einde aan het dino-tijdperk maakte, warmde de aarde in korte tijd 5 graden op, om vervolgens 100.000 jaar lang warm te blijven. Het was misschien wel de enige keer in de geologische geschiedenis dat de opwarming sneller ging dan nu.
Als het KNMI de sterkte van een Groningse aardbeving bepaalt, neemt het een gewogen gemiddelde van alle seismische metingen. Sommige meetstations krijgen daarbij weegfactor nul, en worden dus niet meegenomen in de berekening. Waarom is dat?
De opwarming van het klimaat gaat in Europa extra droogte veroorzaken. Dat schrijft een tienkoppig internationaal onderzoeksteam deze week in Nature Climate Change. Met name het gebied rond de Middellandse Zee zal het zwaar te verduren krijgen.
De hotspot onder Hawaï heeft zich rond 50 miljoen jaar geleden tientallen kilometers verplaatst. En dat is een ongebruikelijke manoeuvre, voor een hotspot.
Het meest merkbare gevolg van de gaswinning zijn dan wel de aardbevingen, schrijft Albert Lubberink, maar daarnaast treedt ook bodemdaling op. Wat betekent dat voor de regio? Moeten we ons aanpassen, en valt er schade verwachten?
NEMO Kennislink maakt een serie over de gasbevingen in Groningen op basis van lezersvragen. In dit artikel zoeken we een antwoord op de meest gestelde vraag: waarom vult men het leeggepompte gasveld niet opnieuw, bijvoorbeeld met stikstof?
Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseert de gaswinning in Groningen fors te reduceren, om de kans op relatief grote aardbevingen als die van Huizinge en Zeerijp te verkleinen. Maar niemand weet zeker hoeveel effect dat heeft, en voor hoe lang.
Woensdag 16 januari debatteerde de Tweede Kamer over gaswinning in Groningen. Vorig jaar maakte NEMO Kennislink al een reeks artikelen over dit onderwerp.
Zeegras kan erosie op tropische stranden tegengaan, schrijven Nederlandse en Mexicaanse wetenschappers deze week. Eerder schreef Marlies ter Voorde op NEMO Kennislink over het concept ‘buidling with nature’.
Simon Rozendaal deed gisteren een zogenaamde factcheck in de Volkskrant. Hij beoordeelde een tweet van Thierry Baudet over klimaatverandering. Wij checkten de factcheck: hij is grotendeels onwaar.
Läslo Evers, seismoloog bij het KNMI in De Bilt, beantwoordt onze vijf meest dringende vragen over de aardbeving bij Zeerijp. Deze beving had een magnitude van 3,4 en was daarmee de zwaarste aardbeving in de provincie Groningen sinds 2012.
Vandaag werd het dorpje Zeerijp in de provincie Groningen getroffen door een aardbeving met magnitude 3,4. Het was de op-twee-na hevigste ooit in deze provincie gemeten, en de hevigste sinds 2012. De beving werd gevoeld tot in de stad Groningen.
Een gasveld bij het dorpje Sleen, in het oosten van Drenthe, is lek. Het methaan uit het gasveld sijpelt het grondwater in, ontdekten Nederlandse aardwetenschappers. Het is het gevolg van een boorongeluk van 52 jaar geleden.
De Andes is theoretisch gezien een hooggebergte op de verkeerde plek. Twee teams van Nederlandse aardwetenschappers kwamen dit jaar met een verklaring voor deze Zuid-Amerikaanse bergketen.
Door klimaatverandering kunnen we in Europa vaker uitlopers van tropische orkanen verwachten. Deze zullen als hevige stormen aan land gaan, al hoeft Nederland zich geen grote zorgen te maken.
In een laboratorium nabij Membach meet men aardbevingsgolven en zwaartekrachtsvariaties. Sinds 18 september 2017 wordt hier dagelijks een nieuw wereldrecord gevestigd.
In Almere ligt de grootste visweer uit de Nieuwe Steentijd die tot nu toe ontdekt is. Onderzoek aan deze 4500 jaar oude visvangconstructie laat zien dat de bouwers ervan planmatig werkten en een vaste verblijfsplaats hadden, zegt stadsarcheoloog Willem-Jan Hogestijn.