Moeten we stoppen met hout (bij)stoken?
Het leek de perfecte manier om CO2-uitstoot tegen te gaan. Maar nu ligt houtstook onder vuur. Is dat terecht? NEMO Kennislink deed een belrondje langs experts.
Het leek de perfecte manier om CO2-uitstoot tegen te gaan. Maar nu ligt houtstook onder vuur. Is dat terecht? NEMO Kennislink deed een belrondje langs experts.
De film ‘Anthropocene, the human epoch’ is zeker indrukwekkend. Maar het is meer een reeks voorbeelden dan een echt verhaal, en dat maakt het uiteindelijk toch een wat langdradige documentaire.
Bij de verbranding van olie, gas, kolen of hout komt naast CO2 ook water vrij. Een van onze lezers vraagt zich af: draagt dit bij aan de zeespiegelstijging?
De winning van grondwater gaat steeds vaker ten koste van de natuur in beken en rivieren. Het dalende grondwaterpeil brengt ook de hoeveelheid water in deze oppervlaktestromen omlaag. In bijna 20 procent van de afwateringsgebieden waar grondwater wordt gewonnen vormt dit nu al een probleem.
De Tibetaanse hoogvlakte rekt op, terwijl de aardkorst in het aanliggende Himalayagebergte juist wordt samengedrukt. Geologen doken het lab in om uit te zoeken hoe dat komt.
Het IPCC bracht vorige week een rapport uit over de invloed van de klimaatverandering op de oceanen en het ijs op aarde. Het poolijs smelt, de permafrost ontdooit, en de zeespiegel stijgt weer sneller, concludeert dit klimaatpanel van de Verenigde Naties.
Het zeeniveau stijgt met 3,6 millimeter per jaar. Maar hoe weten we dat, en is het eigenlijk erg? Een interview met zeespiegelexpert Aimée Slangen.
Zo’n twee miljard jaar geleden kwam er abrupt een einde aan het Great Oxidation Event, waarin er voor het eerst flink wat zuurstof geproduceerd werd op aarde. Dit markeert de hongerdood van een fors deel van het zuurstofproducerende leven.
Delen van de Amazone staan in brand. Dat is slecht nieuws, omdat er CO2 bij vrij komt, en er natuurgebied verdwijnt. Maar in tegenstelling tot wat sommigen beweren, hebben de branden vrijwel geen invloed op het zuurstofgehalte in de lucht .
In het Amazonegebied woeden bosbranden. Maar zijn het er uitzonderlijk veel, of is het toch gewoon een gemiddeld jaar? Na een week van verwarring zijn de experts het eens.
Aardbevingen, ertsafzettingen, de waterkringloop: allemaal beïnvloed door wat er op nanometerschaal gebeurt. En Oliver Plümper onderzoekt dat.
Het uitbreiden van bebouwing kost meer natuurgebied dan tot nu toe is ingeschat. De plekken die worden volgebouwd zijn vaak vruchtbare landbouwgronden.
In het Brabantse Bakel zijn sporen ontdekt van de zwaarste tot nu toe bekende aardbeving die Nederland ooit getroffen heeft, zo’n veertienduizend jaar geleden.
In Griekenland zijn de oudste resten van Homo sapiens in Europa geïdentificeerd. Als het tenminste echt om Homo sapiens gaat, en ook de dateringen kloppen…
Afgelopen vrijdag zagen veel mensen een oplichtend spoor door de lucht trekken. Het moet een stuk steen uit de ruimte zijn geweest, dat door de dampkring richting aarde bewoog. Waarschijnlijk is deze meteoriet iets ten noorden van Zwolle neergekomen.
De droge zomer van 2018 is in Nederland nog altijd niet uitgewerkt. Het betekent dat het land extra gevoelig is voor nieuwe neerslagtekorten.
In het noordpoolgebied van Canada zijn schimmels van een miljard jaar oud ontdekt. Dat is althans het vermoeden van de wetenschappers die de vondst publiceerden, maar niet iedereen is overtuigd.
Kunnen we genoeg energie uit zon en wind halen? Simon Rozendaal plaatst kanttekeningen bij de energietransitie in zijn boek ‘Warme aarde, koel hoofd’.
De Denisova-mens, in de stamboom het zusje van de Neanderthaler, leefde op de Tibetaanse hoogvlakte. Dat blijkt uit een Pleistoceen menselijk kaakbot gevonden in een grot in het gebied. De vondst betekent dat deze voorouder van de Tibetanen al tegen grote hoogtes kon.
In een grot op het Filipijnse eiland Luzon zijn botten en kiezen gevonden van een prehistorische mens. Het is een geheel nieuwe soort die ruim 50.000 jaar geleden op het eiland leefde.
Is het verzakken van de bebouwde kom terug te dringen door licht vulkaangesteente als ophoogmateriaal te gebruiken? Op sommige plekken wel. Maar eigenlijk werd er acht jaar geleden meer van verwacht.
66 miljoen jaar geleden maakte een meteorietinslag een einde aan het dinotijdperk. Een natuurlijk massagraf in Noord-Dakota biedt voor het eerst een inkijkje in de gebeurtenissen op de dag van die inslag.
Aan de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur mag van ‘vroempartij’ de VVD niet getornd worden. Hoeveel CO2 scheelt dat eigenlijk?
Al jaren bakkeleien aardwetenschappers over de periode waarin het dinotijdperk ten einde kwam. Twee nieuwe artikelen in Science brengen de oplossing nog steeds geen stap dichterbij.
Nederland zakt al duizend jaar omlaag. We hebben er onze kaas, windmolens en dijken aan te danken, vertelt aardwetenschapper Gilles Erkens van Deltares en de Universiteit Utrecht. Maar de zeespiegel stijgt, en het moment dat we moeilijke keuzes moeten maken komt steeds dichterbij.
In 2016 wees een modelstudie uit dat de zeespiegel een meter extra zou kunnen stijgen. Het experiment is herhaald en leidt nu tot een andere conclusie.
De havens van Rotterdam, Antwerpen en North Sea Port gaan in samenwerking hun CO2-uitstoot opslaan in een leeg gasveld. Maar hoe veilig is dat?
De magnetische noordpool is in rap tempo op weg naar Siberië. Wat zijn de gevolgen daarvan? NEMO Kennislink geeft antwoord op de meestgestelde vragen.
De pterosaurus was voorzien van veren, schrijft een internationaal onderzoeksteam deze week in Nature Ecology & Evolution. Dat zou kunnen betekenen dat er al 70 miljoen jaar eerder gevederde dieren op aarde rondliepen dan tot nu toe bekend was.
In Groenland is ergens in de Oude Steentijd een grote meteoriet ingeslagen. Dat blijkt uit de ontdekking van een enorme krater, die verborgen zat onder het ijs. Als de interpretaties kloppen, althans.