Vergeet de betekenisloze achtergrond in Zoom
Snel een virtuele achtergrond kiezen om de puinhoop thuis te verbergen. Het lijkt een goed idee, maar volgens designexpert Danielle Arets slaan we vaak de plank mis.
Lianne Tijhaar is gefascineerd door sociale normen. Ze vraagt zich vaak af: ‘Wat is normaal en wie bepaalt dat eigenlijk?’. Als kind vloog ze regelmatig uit de bocht, maar als volwassene weet ze redelijk goed aan de maatschappelijke verwachtingen te voldoen. Dat vindt ze soms best problematisch. Dan vraagt ze zich af hoe vrij ze eigenlijk is.
Daarom studeerde ze filosofie en forensische orthopedagogiek. Ze houdt ervan om zich te verdiepen in het werk van filosofen, psychiaters en historici, maar ook om het gesprek aan te gaan met mensen die zogezegd buiten de maatschappelijke norm vallen. Door zulke gesprekken ontdek je wat je zelf gepast en redelijk vindt. En daar kun je dan weer vraagtekens bij zetten: is het wel wenselijk dat ik dit zo doe?
Snel een virtuele achtergrond kiezen om de puinhoop thuis te verbergen. Het lijkt een goed idee, maar volgens designexpert Danielle Arets slaan we vaak de plank mis.
Dit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
Waarom duren Zoom-meetings vaak een uur, zelfs als dat niet nodig is? Designexpert Danielle Arets geeft tips om een overvolle agenda te voorkomen.
Videobellen doen we met ons hoofd. De rest van ons lijf doet niet meer mee. Volgens designexpert Danielle Arets moeten we vaker ons lichaam in beeld brengen.
Over 30 jaar kunnen we misschien menselijke organen in varkens laten groeien. Het Rathenau Instituut bedenkt scenario’s zodat ook jij kunt meedenken.
Jarenlang trok promovenda Nikki Sterkenburg op met radicaal- en extreemrechtse Nederlanders. Wat drijft hen en waarom blijven ze actief?
Een menselijk orgaan kweken in een varken zou het einde kunnen zijn van het donortekort. Of we het zover willen laten komen is een vraag die iedereen aangaat.
We zitten al een jaar in een wereldwijd sociaal experiment. De komende tijd onderzoekt NEMO Kennislink wat leven in deze Human Zoo(m) betekent.
Als je wil dat mensen krijgen wat ze verdienen, laat hun beloning dan niet over aan de markt. Volgens Huub Brouwer zijn we toe aan een gesprek over waarden.
Terwijl de meesten abrupt hun werkplek verloren, bleven anderen werken op locatie. We spraken met een leerkracht, een verpleger en een wijkagent.
Je moet je onbespied weten in je eigen stad. Helpt het als we toezichthoudende camera’s alleen gevoelig maken voor de gezichten van criminelen?
Afgelopen week bewezen wetenschappers van de Vrije Universiteit en NEMO Kennislink dat je ook in coronatijd een theaterdialoog kunt organiseren.
De gemeente Amsterdam wil experimenteren met nieuwe surveillancetechnologieën. Voorbijgangers wijzen op het belang van veiligheid en privacy.
Ziekenhuizen gebruiken steeds vaker slimme technologieën. Wat moeten ze met al die informatie? Medisch-ethicus Boy Vijlbrief ontwikkelt een nieuw ethisch kader voor het Erasmus MC.
Slimme technologieën zoals gelaatsherkenning moeten de Johan Cruijff ArenA veilig houden tijdens het EK Voetbal. Hoe betrek je burgers daarbij?
De herfst breekt aan, mensen worden verkouden en de coronatesten raken op. Willen we voorrang geven aan cruciale beroepen of moet er meer capaciteit komen?
Het probleem is dat slachtoffers geen melding doen, stelde John de Mol in reactie op vermeend seksueel wangedrag bij The Voice. We spraken met antropoloog Wiering over de valkuilen in de seksuele opvoeding.
Ook in de gevangenis worden mensen ernstig ziek. Wie bepaalt dan wanneer je naar het ziekenhuis mag? Drie gedetineerde kankerpatiënten vertellen hun verhaal.
Wat doe je als je weet dat je ongeneeslijk ziek bent? Veel mensen maken in hun laatste levensfase geen bucketlist met grootse plannen, maar zoeken de geborgenheid dicht bij huis. Al brengt dat soms ook grote druk voor naasten met zich mee.
Hoe voer je een goede dialoog met kinderen over het aanpassen van DNA in embryo’s? Het gebeurde deze week in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.
Als je wilt dat mensen zich aan de nieuwe gedragsregels houden kun je beter de omgeving zelf aanpassen, zegt cognitiefilosoof Marc Slors.
NEMO Kennislink sprak met medisch historicus Rina Knoeff over de noodzaak van een coronadenktank.
Brengt de wetenschap ons nog vooruit? NEMO Kennislink sprak erover met filosoof Jeroen de Ridder.
Filosoof Marc Schuilenburg (VU) wijst erop dat de huidige crisis niet alleen vraagt om het wegnemen van ziekte en gevaar, maar ook om solidariteit.
Ons huidige denken schiet tekort om verzet te bieden tegen de klimaatcrisis. Volgens filosoof Henk Oosterling is een omslag nodig van eigenwijsheid naar ecowijsheid.
Terwijl het virus zich verspreidt, staan veel mensenlevens even stil. Dat roept grote vragen op. Waar kunnen we terecht met onze onzekerheid? Volgens etnoloog Peter Jan Margry moeten we inzien dat we niet alles onder controle kunnen houden.
Jouw keuze om thuis te blijven kan een verschil maken van leven en dood. Ethicus Andreas Schmidt laat zien hoe het consequentialisme ons sturing kan geven in de huidige coronacrisis.
Wetenschappers kunnen steeds meer op het gebied van embryo-aanpassingen. Maar willen we dat ook? We bezochten de Negenmaandenbeurs en vroegen het aan bezoekers.
We moeten af van het idee dat de mens centraal staat in de wereld. Promovendus Lydia Baan Hofman bestudeert het werk van filosoof Donna Haraway.
Het coronavirus verspreidt zich snel, maar het nieuws over het virus gaat nog veel sneller. Peter Burger werkt samen met andere factcheckers wereldwijd aan het bestrijden van valse informatie.