Wordt de Embryowet verruimd?
In de Tweede Kamer lopen diepe overtuigingen over het leven zwaar uiteen. Dat was te merken in het debat over medische ethiek dat 2 juni voor het eerst plaatsvond met de nieuwe minister van Volksgezondheid.
Lianne Tijhaar is gefascineerd door sociale normen. Ze vraagt zich vaak af: ‘Wat is normaal en wie bepaalt dat eigenlijk?’. Als kind vloog ze regelmatig uit de bocht, maar als volwassene weet ze redelijk goed aan de maatschappelijke verwachtingen te voldoen. Dat vindt ze soms best problematisch. Dan vraagt ze zich af hoe vrij ze eigenlijk is.
Daarom studeerde ze filosofie en forensische orthopedagogiek. Ze houdt ervan om zich te verdiepen in het werk van filosofen, psychiaters en historici, maar ook om het gesprek aan te gaan met mensen die zogezegd buiten de maatschappelijke norm vallen. Door zulke gesprekken ontdek je wat je zelf gepast en redelijk vindt. En daar kun je dan weer vraagtekens bij zetten: is het wel wenselijk dat ik dit zo doe?
In de Tweede Kamer lopen diepe overtuigingen over het leven zwaar uiteen. Dat was te merken in het debat over medische ethiek dat 2 juni voor het eerst plaatsvond met de nieuwe minister van Volksgezondheid.
Wil je meepraten over namaak-embryo’s? We zijn op zoek naar geïnteresseerden die willen deelnemen aan onze online focusgroep op 7 juni 2022 van 20:00 – 21:30 uur. Interesse? Reageer dan snel.
Op boerderij Bodemzicht werken mensen, dieren en microben samen om de grond vruchtbaar te maken.
Zijn we met ons huidige manier van denken nog wel in staat om complexe problemen op te lossen? In het pluriversum krijgt de hele natuur een stem.
Rusland aanvaardt de rechtsmacht van het Internationaal Strafhof niet. Komt Poetin dan ooit voor het gerecht; en wie bepaalt wat oorlogsmisdrijven zijn?
De aarde staat in brand, maar we komen niet in actie. Volgens deze auteurs moeten we radicaal anders gaan denken over de planeet en andere aardbewoners.
Om anders te denken over de wereld hebben we volgens de filosoof Bruno Latour wetenschappers, kunstenaars en activisten nodig.
Hoe zit het met onze jongeren, die opgroeien in een leefwereld die continu wordt bedreigd? We spreken erover met neurowetenschapper Karin Roelofs.
Een oorlog maakt niet alleen fysieke slachtoffers, maar ook psychische. Wat is een oorlogstrauma eigenlijk en hoe gaan we ermee om? Cultureel antropoloog Tine Molendijk onderzoekt morele verwonding bij militairen.
De grote mythe die boven elke vluchtelingencrisis hangt, is dat de oorlog tijdelijk is, zegt rechtsfilosoof Nanda Oudejans. Wat als mensen uit Oekraïne over drie jaar niet meer terug kunnen of willen?
Medisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
Het idee dat het rijke westen de beschaving kwam brengen met de afschaffing van de slavernij klopt niet. Daarin klinkt nog steeds een vreemd idee van eigenaarschap door, zeggen historicus Karwan Fatah-Black en antropoloog Markus Balkenhol.
Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
‘De coronamaatregelen raken sommige mensen harder dan andere’, zegt de Italiaans-Canadese filosoof Ida Giugnatico.
Volgens filosofie Soraj Hongladarom uit Thailand kunnen we oefenen om de toekomst te zien door de ogen van onze kleinkinderen.
Zondag 7 november ging de Donordier-dialoog in NEMO over de vraag: willen we dieren aanpassen zodat er menselijke organen in groeien? Lianne Tijhaar deed verslag van het evenement.
Varkens gebruiken om mensenlevens te redden is – met behoud van soortgrenzen – geen principieel probleem binnen de islam, zegt hoogleraar Mohammed Ghaly.
Volgens de joods-orthodoxe traditie zijn we verplicht mensenlevens te redden, zelfs ten koste van dierenlevens, vertelt rabbijn Raphael Evers.
“We moeten mensenlevens redden, maar niet ten koste van alles”, zegt emeritus hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen.
In de donordier-dialogen hoor je vaak ‘zo heeft de natuur het niet bedoeld.’ Maar hoe legitiem is dit argument? We vroegen het argumentatiespecialist Paula Steenwinkel.
We doden al zoveel dieren voor vlees, dan mag het zeker voor medische doeleinden. Het is een veelgehoord argument, maar houdt geen stand.
Als we menselijke organen in varkens kunnen kweken, creëren we dan verschrikkelijke wezens? Krijgen alcoholverslaafden elk jaar een nieuwe lever? In gesprek met argumentatiespecialist Paula Steenwinkel over (ir)reële doemscenario’s.
Wat doe je als iemand zegt dat God het niet zo bedoeld heeft, terwijl je zelf niet in God gelooft? Argumentatiespecialist Paula Steenwinkel geeft tips.
‘Touch up my appearance’. Met een druk op de knop zie je er een stuk frisser uit in Zoom. Een handige oplossing of nieuw probleem?
Het duurde lang voordat Microsoft Teams meer dan negen deelnemers tegelijk kon tonen. Dat was een klap voor het onderwijs, volgens Danielle Arets.
In de droomwereld van dataïsten is alles meetbaar. In de ideale wereld van Miriam Rasch weigert een ‘idioot’ te buigen voor wat zij voor ons hebben bedacht.
In de verre toekomst hoeven patiënten misschien niet meer te wachten op een menselijke orgaandonor. Zeven nierpatiënten gaan in gesprek over donordieren.
Snel een virtuele achtergrond kiezen om de puinhoop thuis te verbergen. Het lijkt een goed idee, maar volgens designexpert Danielle Arets slaan we vaak de plank mis.
Dit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
Waarom duren Zoom-meetings vaak een uur, zelfs als dat niet nodig is? Designexpert Danielle Arets geeft tips om een overvolle agenda te voorkomen.