Het blijft stil rond embryo’s in het verkiezingsdebat
De Embryowet is geen onderwerp van belang bij de aanstaande verkiezingen. Toch gaan er mogelijk veranderingen plaatsvinden die ingrijpende gevolgen kunnen hebben.
Lianne Tijhaar is gefascineerd door sociale normen. Ze vraagt zich vaak af: ‘Wat is normaal en wie bepaalt dat eigenlijk?’. Daarom studeerde ze filosofie en forensische orthopedagogiek. Ze houdt ervan om zich te verdiepen in het werk van filosofen, psychiaters en historici, maar ook om het gesprek aan te gaan met mensen die niet aan de dominante norm willen of kunnen voldoen. Door zulke gesprekken ontdek je wat je zelf gepast en redelijk vindt. En daar kun je dan weer vraagtekens bij zetten: is het wel wenselijk dat ik dit zo doe?
Naast haar journalistieke werk voor NEMO Kennislink schrijft Lianne voor Filosofie Magazine en is ze hoofdredacteur van filosofieblog Bij Nader Inzien. Ze werkt daarnaast als filosofiedocent aan de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie. In 2022 verscheen haar boek ‘Down to earth. Technologie voor wereldverbeteraars.’
De Embryowet is geen onderwerp van belang bij de aanstaande verkiezingen. Toch gaan er mogelijk veranderingen plaatsvinden die ingrijpende gevolgen kunnen hebben.
Het woord ‘maakbaarheid’ wordt vaak gebruikt als een krachtterm om technologische ontwikkelingen te bekritiseren. Maar het herinnert ons ook aan onze morele verantwoordelijkheid, stelt bio-ethicus Seppe Segers.
In het complexe debat over embryo’s komt vaak het woord ‘potentialiteit’ naar voren. Maar wat betekent dit eigenlijk, en waarom is het zo belangrijk?
Vanaf welk moment is een foetus levensvatbaar? Dat hangt ervan af welke definitie van ‘levensvatbaarheid’ je gebruikt, stelt ethicus Lien De Proost. En dat heeft mogelijk praktische gevolgen voor ons beleid rond vroeggeboorte en abortus.
Het begrip ‘natuurlijkheid’ duikt vaak op in discussies over embryo’s uit het lab. Maar wat bedoelen we eigenlijk als we zeggen dat iets ‘onnatuurlijk’ is?
Terwijl we onze huisdieren op dierendag in de watten leggen, is het ook belangrijk om stil te staan bij onze veranderende kijk op dieren.
Roken in de trein is nog niet zo lang geleden afgeschaft. Maar iemand die naar sigaretten ruikt mag wel instappen. Jeroen Bommelé van het Trimbos-instituut wil meer aandacht voor ‘derdehands roken’.
De levenslange gevangenisstraf wordt gezien als een ‘humanere’ vervanging van de doodstraf. Maar hebben we werkelijk vooruitgang geboekt?
Gezellig naar wilde dieren in het circus kijken? Dat doen we tegenwoordig niet meer. Onze mens-dierrelaties zijn veranderd, vertelt dierethicus Bernice Bovenkerk.
In onze moderne samenleving nemen mensen een ‘sabbatical’ na een periode van hard werken, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. “De sabbat was bedoeld voor de hele samenleving en zeker ook voor de aarde”, vertelt theoloog Alain Verheij.
Lange tijd was het gebruikelijk dat vrouwen ontslag kregen zodra ze in het huwelijk traden. Dat is gelukkig verleden tijd, maar de vooroordelen en taboes zijn niet verdwenen, waarschuwt socioloog Paula Thijs.
Veel filosofen zetten zich af tegen Descartes, die het onderscheid tussen lichaam en geest zou hebben geïntroduceerd. Maar ze begrijpen hem verkeerd, zegt hoogleraar Han van Ruler.
Politicoloog Mounir Samuel wil onze taal herzien, want die sluit mensen uit. Hij schreef er een boek over. “Wie de macht heeft, bepaalt de norm.”
Wetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor citizen science.
Hoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.
Een kunstbaarmoeder kan hoopvol uitpakken voor (homo)stellen met een kinderwens, maar dramatisch voor vrouwen met een abortuswens. Bio-ethicus Naomi Jacobs onderzoekt wat het voor ons kan betekenen.
Van bloed tot moedermelk, ons lichaamsmateriaal is belangrijk voor patiënten en wetenschappers. Wat gebeurt ermee, van wie is het en wie verdient eraan?
Discussies zorgen voor vooruitgang. Maar hoe ga je in gesprek met iemand die niet langer in dezelfde feiten gelooft?
Piraten waren geen bloeddorstige bandieten, maar voorvechters van vrijheid en gelijkheid. Dat betoogt David Graeber in zijn boek over piraten op Madagaskar. Een bewuste provocatie van de geschiedschrijving.
Lang niet alle onderzoeksresultaten worden gepubliceerd. Daardoor kan een medicijn bewezen effectief lijken. Kan dat niet anders?
Iemand die altijd alles deelt, staat vooruitgang in de weg. Volgens filosoof Jeroen de Ridder kun je beter informatie een poosje voor jezelf houden.
Onze westerse wetenschapsgeschiedenis gaat volledig voorbij aan waardevolle inzichten uit China, India en Afrika. Historicus Rens Bod pleit voor dekolonisatie.
De wereld om ons heen is continu in verandering. Of is het vooral onze blik die veranderd is? In het thema ‘Met andere ogen’ onderzoekt NEMO Kennislink wat vooruitgang betekent in de wetenschap en in ons dagelijks leven.
Voel je je ongemakkelijk bij kwade mensen, zoals klimaatactivisten, #metoo en Black Lives Matter? Onderzoek dan je eigen ongemak, adviseert woede-expert Sigrid Wallaert.
In Nederland mogen wetenschappers geen embryo’s maken voor onderzoek, maar in België wel. We spraken hierover met de Vlaamse bio-ethicus Heidi Mertes.
Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de wettelijke definitie van ‘embryo’ aanpassen. Maar wat is een embryo eigenlijk en wie mag dat bepalen?
Nederlandse wetenschappers willen uit menselijke cellen iets maken dat lijkt op de structuur van een embryo. Maar hoe noemen we dit?
In de Tweede Kamer lopen diepe overtuigingen over het leven zwaar uiteen. Dat was te merken in het debat over medische ethiek dat 2 juni voor het eerst plaatsvond met de nieuwe minister van Volksgezondheid.
Nederlandse wetenschappers gaan uit menselijke cellen een namaak-versie van een embryo maken. Hoe moeten we dit noemen, wat is het, is het een vorm van leven en welke bescherming moet het krijgen?
Op boerderij Bodemzicht werken mensen, dieren en microben samen om de grond vruchtbaar te maken.