Help, de apparaten vallen aan!
In huis staan steeds meer slimme apparaten. Dit internet der dingen maakt het leven makkelijker, maar vormt ook een potentieel gevaar. De beveiliging van al die apparaten verschilt namelijk enorm.
Larissa van Dijk is na lange omwegen terecht gekomen als stagaire bij Kennislink. Ooit begonnen als diehard bioloog, inclusief sandalen en afritsbroek, besloot ze dat het vertellen over haar passie toch meer bij haar paste dan het daadwerkelijk onderzoek doen. Daarom koos ze binnen haar master Biology voor de track wetenschapscommunicatie en ook in haar toekomstige tweede master zal ze zich hiermee bezig houden. Naast het vertellen en schrijven over alle interessante dingen die de natuur te bieden heeft, houdt ze ook van fotografie, koken, zwemmen, tekenen, films, boeken, poezie… Wat eigenlijk niet?
In huis staan steeds meer slimme apparaten. Dit internet der dingen maakt het leven makkelijker, maar vormt ook een potentieel gevaar. De beveiliging van al die apparaten verschilt namelijk enorm.
Nederlandse militairen zijn vooral in het buitenland actief als ondersteuning van het lokale leger of tijdens een vredesmissie. Hoewel ze worden voorbereid op de verschrikkingen, houdt 4 tot 9 procent last van PTSS.
Hersengolven van een stervende man lijken te suggereren dat het geheugen actief is op het moment van overlijden. Dat past binnen het idee dat je leven aan je voorbij flitst, maar hoe zeker is dat?
Wetenschap raakt aan alles in ons leven, van dementie tot spijkerbroeken, van armoede tot zwaartekracht. Deze breedte van de wetenschap kwam voorbij tijdens de vierde editie van het Gala van de Wetenschap in de Stadsschouwburg van Amsterdam. NEMO Kennislink was erbij, in gala.
Worden we gezonder als er een belasting op ongezond eten komt? Volgens Australische modellen wel. Een suikertax levert veruit de meeste gezondheidswinst, stellen de onderzoekers in PLOS Medicine. En het scheelt ook nog eens flink in de zorgkosten.
Wetenschappers werken aan methoden om de dood te slim af te zijn, met als ultiem doel: onsterfelijkheid. Daar gaat de documentaire Waiting for immortality van Sylvie Blum over, die voor het eerst te zien is op 4 november tijdens het InScience Festival in Nijmegen.
Als je een ernstig ongeluk hebt gehad, kan het voorkomen dat het nodig is om extra bloed te krijgen. Ook mensen met bepaalde bloedziektes zijn gebaat bij bloedtransfusies. Dit bloed is afkomstig van vrijwilligers, die hun bloed afstaan om patiënten verder te helpen. Maar hoe verlopen die bloed...
Als je bloed wilt geven, is het eerste wat de bloedbank zal bepalen je bloedgroep. Het is een eigenschap die van groot belang is bij bloedtransfusies, want een verkeerde combinatie van bloedgroepen is dodelijk. Maar wat zijn bloedgroepen eigenlijk? En wat bepaalt welke bloedgroep je hebt?