EU gaat ggo-toelating anders regelen
De EU wil lidstaten de vrijheid geven genetisch gemodificeerde gewassen te weigeren. Hoe de regeling er precies gaat uitzien is nog onbekend. Half juli lanceert Brussel hiervoor een nieuw voorstel.
De EU wil lidstaten de vrijheid geven genetisch gemodificeerde gewassen te weigeren. Hoe de regeling er precies gaat uitzien is nog onbekend. Half juli lanceert Brussel hiervoor een nieuw voorstel.
Onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw investeren dertien miljoen euro in drie biomedische centra voor systeembiologie. Andere vakgebieden vielen af na kwaliteitstoetsing.
Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen leidt tot een forse afname van het aantal wilde planten- en diersoorten in akkerbouwgebieden. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in acht Europese landen.
Biotechnologie is mondiaal in zo’n stroomversnelling geraakt dat ook Europese consumenten straks geen keuze meer hebben. Handhaven van de huidige regels zal vooral onze eigen positie verzwakken, aldus een recente analyse.
Bestaat er een boom van het leven? Niet alle biologen zijn ervan overtuigd. Sommigen zien door alle bossen heen nog wel een boom. Wel verspringen er regelmatig takken en de wortels kun je maar beter weglaten.
Hersenonderzoekers willen neurobiologische inzichten gebruiken om crimineel gedrag te voorkomen en te behandelen. Critici houden hun hart vast: ‘We weten nog lang niet voor wie behandeling zinvol is.’
Bacteriën vormen de basis voor het leven op aarde, vindt de gedreven Amerikaanse biologe Lynn Margulis (71). ‘In essentie is de hele charismatische megafauna niets anders dan bacteriële chimeren’.
Het is een arbitraire mijlpaal: het duizendste compleet gesequenste genoom is ‘af’. Na soorten verlegt de aandacht binnen het sequensen zich nu naar de complete genetische informatie in variëteiten en individuen.
Het verhaal van evolutie van de mens kun je beter vertellen zonder alle complexe namen en verwarrende stambomen, vindt paleoantropoloog Paul Storm. Hij heeft een betere kapstok gevonden: het gras-gehakt-model.
Consumenten schrijven voedselvergiftigingen vaak toe aan het eten van eieren of vlees. Maar een deel van de ziektegevallen wordt eigenlijk veroorzaakt door het eten van rauwe groenten, denkt promovendus drs. Eelco Franz van de leerstoelgroep Biologische bedrijfssystemen van Wageningen Universi...