Esther Thole

Redacteur Chemische Wetenschappen/Functionele Moleculaire Systemen

Esther Thole studeerde met veel plezier scheikunde en rolde daarna zonder helder plan de ‘communicatie’ in. Het schrijven beviel zo goed, dat ze alweer jaren geleden besloot als zelfstandig wetenschapsjournalist en tekstschrijver te gaan werken. Dan kun je namelijk in heel veel verschillende onderwerpen duiken en dat doet ze het liefst. Als het gaat over chemie (in alle mogelijke vormen), eten, kunst of (wetenschaps)geschiedenis heb je haar aandacht meteen te pakken.

Voor NEMO Kennislink schrijft ze vooral over ‘levende systemen’. Over hoe leven werkt, over de chemische reacties en processen in alles wat leeft – van oerbacterie tot moderne mens – en hoe we dat als inspiratiebron kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld nieuwe materialen, geneesmiddelen en productieprocessen. In 2018 verscheen haar boek ‘Makers van leven: hoe wetenschappers leven bouwen in het lab’ bij Maven Publishing.

Zoeken in 186 artikelen
186 artikelen van
Esther Thole
Filteren & zoeken
orgaan
Meritxcell Huch uit D. St Johnston, PLoS Biology (2015), doi:10.1371/journal.pbio.1002149

‘Voor biologen is een gekweekt mini-orgaantje gewoon een klompje cellen’

Bij nieuwe biomedische technologieën moet je meteen oog hebben voor de ethische vragen, vindt medisch-ethicus Annelien Bredenoord. Daarom zwengelt ze nu in Science de discussie aan over organoids, gekweekte mini-orgaantjes.

Esther Thole
25 januari 2017
oorsprong van leven
Ted van Aanholt via Radboud Reflects (met toestemming)

'Leven is een proces, geen absoluut begrip'

Wanneer is een molecuul complex genoeg om te bewijzen het door iets levends is gemaakt? Dat is de vraag die chemicus Lee Cronin drijft in zijn zoektocht naar alternatieve levensvormen. Met NEMO Kennislink deelde Cronin zijn visie over het ontstaan van leven, en vertelde hij onder meer wat slad...

Esther Thole
09 januari 2017
functionele moleculaire systemen
Jon Nickels, US Fish and Wildlife Services via Wikimedia Commons CC0

Zigzaggende vezels zorgen voor sterk gewei

Rendier Rudolf kennen we natuurlijk vanwege zijn rode neus, maar zijn gewei is eigenlijk veel interessanter. Dat is namelijk ongelooflijk sterk en taai. Materiaalwetenschappers hebben de structuur van een gewei op nanoschaal bekeken en ontdekt dat een zigzagstructuur de bron van de taaiheid is...

Esther Thole
22 december 2016