Zwaardere lucht
Jarenlang puzzelden wetenschappers over de vraag waarom metingen en theorie over de massa van lucht niet klopten. Nieuwe analyses tonen aan dat lucht een hogere soortelijke massa heeft dan gedacht.
Jarenlang puzzelden wetenschappers over de vraag waarom metingen en theorie over de massa van lucht niet klopten. Nieuwe analyses tonen aan dat lucht een hogere soortelijke massa heeft dan gedacht.
Tot vorig jaar stond de grootste radio-astronomieschotel in Duitsland. Nu staat er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan eentje met een twee meter grotere diameter. Voor radioastronomen in Bonn vormt dat een gezonde competitie die ze graag aangaan. Hun ‘oude dame’ levert al dertig jaar ...
Met succes bracht een Sojoezraket het ruimteschip Progress met experimenten in een baan om de Aarde, die André Kuipers in april aan boord van het internationale ruimtestation ISS de uit zal voeren.
De onderhandelingen over de vestigingslocatie van de experimentele fusiereactor ITER gaan moeizaam door. Rond 2050 moet het project succes opleveren, en bewijzen dat energie uit kernfusie haalbaar is.
In de San-Andreasbreuk treden groepen microaardbevingen met zekere regelmaat op. Eind 2004 is het waarschijnlijk weer zover.
Met de elektronenmicroscoop laten natuurkundigen gaatjes in silicium dichtgroeien tot ze een nanozeef met een diameter van een nanometer hebben.
Met de eerste melding van een met het westnijlvirus besmette patiënt begint in de VS een nieuw seizoen waarin muggenbeten schrik aanjagen.
Amerikaanse en Duitse wetenschappers onderzoeken met de vrije-elektronenlaser van het FOM-instituut Rijnhuizen hoe watermoleculen een proton omhullen.
Een recent gevonden schedel van de Javaanse Homo erectus vormt een extra handvat bij theorieën over de verspreiding van de voorouders van de moderne mens.
Onderzoekers van de faculteit Scheikunde van de Universiteit Utrecht en van het Universitair Medisch Centrum Utrecht bepaalden de structuur van een eiwit dat belangrijk is voor de aanhechting van bloedplaatjes aan een beschadigde vaatwand.
Naltrexon, een geneesmiddel tegen heroïne- en alcoholverslaving, kan de werking van aidsmedicijnen versterken.
Genetische aanleg bepaalt volgens onderzoekster Daniëlle Posthuma verschillen in intelligentiequotiënt.