Olifantenpaadjes voor ons brein
Al duizenden jaren lang verzinnen mensen handige vuistregels. Het vermogen en de drang om van gebaande paden af te wijken is volgens wiskundige Marcus du Sautoy typisch iets wat mensen kenmerkt.
Enith Vlooswijk is wetenschapsjournalist en schrijft voor Nemo Kennislink over technologie. Als antropoloog is ze vooral geïnteresseerd in hoe technologie, sociaal-culturele ontwikkelingen en politiek elkaar beïnvloeden.
Al duizenden jaren lang verzinnen mensen handige vuistregels. Het vermogen en de drang om van gebaande paden af te wijken is volgens wiskundige Marcus du Sautoy typisch iets wat mensen kenmerkt.
We vervangen gloeilampen door leds, isoleren onze huizen en zetten in op elektrische auto’s. Zulke goedbedoelde maatregelen leveren vaak veel minder op dan we hopen, zeggen milieueconomen.
De winning van kobalt voor lithiumaccu’s, cruciaal voor de energietransitie, gebeurt vaak onder mensonterende omstandigheden. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat het nou eenmaal niet anders gebeurt.
De Europese Unie gaat flink investeren om de chipproductie op eigen bodem flink op te schroeven. In 2030 moet een vijfde van alle chips uit Europa komen. Experts uit de industrie zelf hebben hun bedenkingen.
Al vanaf het ontstaan van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn hun rol en bevoegdheden niet zonder controverse geweest. “Hoe legitimeer je zo’n dienst in een democratie?”
Wat komt meer in het gedrang: onze nationale veiligheid of onze privacy? De inlichtingen- en veiligheidsdiensten willen meer bevoegdheden krijgen, zonder toetsing vooraf.
Alle hens aan dek en hijs de zeilen: die zeilen zijn al een tijdje passé, maar voor de bemanning kan dat in de toekomst ook wel eens gelden. Welke voordelen hebben zelfvarende schepen, zijn ze technisch haalbaar en moet maritiem personeel over enkele jaren op een houtje bijten? “De machinerie ...
Het is een veel gehoorde belofte: big data en machine learning gaan de wereld, dus ook de maritieme sector, ingrijpend veranderen. Wat houdt die belofte in en wat moet er nog gebeuren om hem in te lossen? “Techneuten zien de menselijke factor nog te vaak als een module die altij...
Goed nieuws voor tafelvoetbalfanaten: een balletje trappen kan binnenkort ook zonder menselijke tegenpartij. Onderzoekers van de Eindhovense faculteit Werktuigbouwkunde leggen momenteel de laatste hand aan een tafel die deels computergestuurd is.