Ken Uw Lichamen
De Platonische en de Archimedische lichamen zijn tweeduizend jaar oud, maar nog steeds worden ze verkeerd voorgesteld. Op het Atomium, door de Champions League en in pedagogische spelletjes.
De Platonische en de Archimedische lichamen zijn tweeduizend jaar oud, maar nog steeds worden ze verkeerd voorgesteld. Op het Atomium, door de Champions League en in pedagogische spelletjes.
De 0 kan wel dienen voor het aanduiden van ‘niets’, maar het is niet nodig voor de plaatsaanduiding van getallen. Tijd om een aantal onwaarheden over de nul recht te zetten
Dat Leonardo da Vinci soms wiskundige fouten beging, was al eerder bekend. Maar ook bij de verwerking van Leonardo’s tekeningen in boekvorm gebeurden vergissingen. Vraag is wie ze beging.
Haar ‘wavelets’ werden al toegepast door het FBI en de digitale filmindustrie, maar nu toont wiskundige Ingrid Daubechies hoe ook de studie van meesterwerken baat vindt bij de mathematica.
De vervormde schedel op een schilderij van Hans Holbein wordt wat beter zichtbaar als je door een glas kijkt. Zijn anamorfose inspireert vandaag nog steeds andere kunstenaars én wiskundigen.
Vorig jaar schreef de Belgische wiskundige Dirk Huylebrouck over een ontdekking van wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs: Leonardo da Vinci had een meetkundige fout gemaakt. Nu brengt Huylebrouck twee rekenkundige fouten aan het licht. De ene werd recent gepubliceerd door twee Hongaarse inge...
Het hellend vlak van Ronquières is – voor de verdedigers van de Vlaamse zaak – een triest voorbeeld van de Belgische spilzucht. Maar het bevat ook een constructiefout, die zelfs aan hun aandacht was ontsnapt.
Niemand heeft ooit van hem gehoord, en toch verdient Gasparo Pagani een eervolle plek in de geschiedenis van de wiskunde. Op zoek naar sporen van de Italiaanse wiskundige in het onooglijke Vlaamse dorpje Woubrechtegem.
Een hypermoderne ‘printer’ van 3D-prototypes bouwt wiskundige kunstwerken in beton. Nu zijn het nog aardse werken, maar in de toekomst wordt misschien gebouwd op de maan.
De tekening links is van Leonardo da Vinci, de rechter is van de Nederlandse wiskunstenaar Rinus Roelofs. Roelofs ontdekte een fout in de versie van Da Vinci.
Langrenus, de man uit Brussel die de eerste kaart van de maan tekende, had wellicht ook een methode voor de lengtebepaling op zee. Maar die beschreef hij in een code die tot nu nog niet is ontcijferd.
Wiskunstenaar Rinus Roelofs experimenteert met weefpatronen. Zo slaagt hij erin ballen en koepelgebouwen te maken zonder spijkers of lijm. Op 20 en 21 mei geeft hij in Gent een workshop tijdens de ‘Dagen van de Wiskunst’.
Ook wie niet van voetbal houdt, kan in deze WK-tijden met een bal aan de slag. ‘Wiskundig voetballen’ leidt, in tegenstelling tot zijn sportieve tegenhanger, wel tot nuttige toepassingen.
Sinds zowat 400 jaar zijn de exacte wetenschappen voor sommige fundamentalisten in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië ‘onrein’. Wat verwijten deze moslims de mathematica, ‘in hemelsnaam’, vraagt wiskundige Dirk Huylebrouck zich af.
Drie dagen voor Pasen stierf Christus aan het kruis, zo luidt het. Volgens Dan Brown bezat dit kruis wellicht verhoudingen van de rij van Fibonacci, maar de Kerk verwierp zijn stelling. De benedictijnermonnik Hans van der Laan mocht wel een ‘wiskundig’ kruis voor Christus ontwerpen volgens de ...
Pisa heeft zijn scheve toren, Brussel zijn scheve bol. Er is iets vreemds gebeurd bij de restauratie: een zeshoek is onregelmatig geworden, rechthoekige dekplaten zijn schuine trapezia geworden en ook een aslijn staat schuin. En het geheel blinkt als een lachspiegel.
Ook de wiskunde heeft een martelaar: de geniale Alan Turing kraakte Hitlers code, maar stierf in verdachte omstandigheden aan het gif van een cyanideappel. Het duurde lang voordat Turing de erkenning kreeg die hij verdient.
In de achttiende eeuw reisden vader Mozart en zijn geniale zoon Amadeus de culturele wereld af. In onze tijd ontroeren de Canadese vader en zoon Demaine de ‘wiskunstige’ wereld. ‘Wiskunde is overal, in jongleren, in muziek, in Afrikaanse zandtekeningen.’