Nuna II wint World Solar Challenge
De Nederlandse ruimte-zonneraceauto Nuna II is als eerste gefinisht in de World Solar Challenge, een monsterrace van 3010 km dwars door Australia voor auto’s die uitsluitend op zonne-energie rijden.
De Nederlandse ruimte-zonneraceauto Nuna II is als eerste gefinisht in de World Solar Challenge, een monsterrace van 3010 km dwars door Australia voor auto’s die uitsluitend op zonne-energie rijden.
Op de eerste racedag van de World Solar Challenge heeft Nuna II, de met de meest recente ruimtevaarttechnologie uitgeruste zonneraceauto, al na drie uur rijden de koppositie ingenomen. Het Nederlandse team, dat in de Australische pers al ‘de Vliegende Hollanders’ wordt genoemd, hoopt aanstaand...
Slechts met behulp van een paar waardeloze wiskundeboeken ontwikkelde Srinivasa Ramanujan schijnbaar moeiteloos formules waarvan geleerde professoren alleen maar konden dromen. Hij was zo bezeten van rekenen dat hij er overal en altijd mee doorging: ’s nachts, tijdens het eten en zelfs op zij...
Het leren van de tafels van vermenigvuldiging vond Sofia Kovalevskaja maar saai. Maar toen zij ze eenmaal kende, stortte ze zich meteen maar op de wiskunde. Een vrouw als wiskundige? Mannen vonden het belachelijk.
Op 25 oktober 2011 is het 200 jaar geleden dat de Franse wiskundige Evariste Galois werd geboren. Hij werd slechts 20 jaar, maar geldt toch als een van de geniaalste wiskundigen ooit. Zijn tumultueuze levensloop heeft ertoe bijgedragen dat zijn naam nog steeds voortleeft in de wiskunde.
Roestplekken op je vrijwel nieuwe auto, dat is om razend van te worden. Als het daar nu maar bij bleef. Maar roest kan ook levensgevaarlijke situaties veroorzaken. En roest kost een lieve duit. Alleen al in Nederland miljarden per jaar. Is daar nou niets tegen te doen?
Er gaan de komende jaren een heleboel ruimtevaartuigen richting Mars. Voor 2019 staat zelfs een bemande vlucht op het programma. Daarna moet de planeet bewoonbaar worden gemaakt. Addertje onder het nog niet bestaande gras: wie te lang op Mars blijft, kan nooit meer naar de aarde terug.
Als atomen op elkaar botsen, smelten ze soms samen tot superzware, nieuwe elementen. Vaak vallen die in een oogwenk weer uiteen. Maar in de verte lokt het Eiland van Stabiliteit. Wat valt daar te ontdekken?
Ze doemen op uit het niets. slaan snel en hevig toe en verdwijnen weer even plotseling als ze gekomen zijn. Reuzengolven vermorzelen boorplatforms en sleuren schepen naar de diepte. Moderne wetenschappers bestuderen het ontstaan van supergolven en ontdekten nog iets engers: de monstergolf.
Gevaarlijke stromingen, verraderlijke plekken… De zee blijft linke soep. En dan hebben we het nog niet eens over vanuit het niets opduikende spookgolven die in één keer een schip onder water drukken en dan weer snel verdwijnen.
Vloedgolven richten soms enorme verwoestingen aan. Het zijn dan ook niet zomaar gewone golven in het groot. Langzaam wordt duidelijk dat hun bijzondere eigenschappen voor technologische omwentelingen kunnen zorgen. Zelfs onze spierbewegingen zouden op een soort vloedgolfjes berusten.
Uitblinken op een surfplank is voor Amerikanen het toppunt van being cool. Oorspronkelijk was surfen een religieuze plechtigheid voor Hawaïaanse edelen. Na in 1907 in Californië te zijn geïntroduceerd door de Hawaïaan George Freeth (een bronzen borstbeeld herdenkt hem op het Redondo State Beac...
Wat zit er achter de gigantische rode ballen en blauwe flitsen die de laatste paar jaren hoog in de atmosfeer gezien worden?
Er is nauwelijks een natuurverschijnsel dat zo angstaanjagend is en zo vaak voorkomt als donder en bliksem. Maar hoe gevaarlijk bliksem ook zijn kan, sommige mensen doen niets liever dan die helse schichten fotograferen. Dat is ook wel eens nuttig voor de wetenschap. Want op de bliksem raakt m...
Opgeblazen tv’s, computers en wasmachines, bosbranden, uitgevallen elektriciteitscentrales, storing in een kernreactor. Een blikseminslag kan helemaal verkeerd uitpakken. Vandaar dat er gezocht wordt naar manieren om onweerwolken van hun gevaarlijke lading te ontdoen. Afweergeschut van lasers ...
Wat is er zo bijzonder aan een druppel die in een vloeistof valt? Een heleboel! Het levert ten eerste mooie foto’s op. Maar nu blijkt ook dat druppels de zwemkunst beheersen, onder water intact blijven en lawaai maken. Het druppelonderzoek kan uiteindelijk leiden tot een nauwkeuriger weerberic...
Hoewel zo op het eerste gezicht lijkt dat alle druppels zich anders gedragen, is hun gedrag zeer voorspelbaar. A.M. Worthington, de Britse aartsvader van het druppelonderzoek, ontdekte al dat sommige druppels eerst nog omhoog komen alvorens ten onder te gaan.
Op 31 mei was het niet erg om vroeg op te staan. Bij zonsopkomst was een fraaie, bijna volledige zonsverduistering te zien. Kennislink organiseerde een live webcast van het schouwspel.
In de vroege ochtend van vrijdag 16 mei vond een totale maansverduistering plaats. In Nederland en België is het begin van de totaliteit te zien.
Op woensdag 7 mei trok Mercurius tussen de aarde en de zon door. De kleine planeet was daardoor een paar uur lang als een zwart stipje op de zonneschijf te zien zijn. De Mercuriusovergang was live via Kennislink te zien.
Was de spookachtige verschijning van de Vliegende Hollander op volle zee niets anders dan een omgekeerde fata morgana? Geen twijfel aan, volgens wetenschappers die dit soort verschijnselen bestuderen. Hetzelfde geldt voor zeemeermannen en andere vreemde wezens. Zelfs het monster van Loch Ness ...
Nog geen maand nadat komeet Kudo-Fujikawa achter de zon langs vloog, is een nieuwe ‘staartster’ op weg naar de zon. Het is komeet C/2002 V1 NEAT, die op 18 februari op een afstand van slechts 14,9 miljoen km langs de zon zal scheren. Van 16 tot en met 20 februari is die scheervlucht via instru...
Bevriest warm water sneller dan koud water? Het is een raadsel waar natuurkundigen zich het hoofd over breken. En er zijn meer vreemde verschijnselen die zich om ons heen en in huis voordoen. Nooit ’s nachts een spookachtig blauw licht zien knipperen?
Gisteren begon de Amerikaanse space shuttle Columbia aan een zestien dagen durende missie in de ruimte. Tijdens deze missie worden ook Europese technische en wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Drie daarvan zijn Nederlands.
Wat wit uit de winterhemel dwarrelt, is vaak het onderwerp van intensief speurwerk geweest. Hoe worden sneeuwkristallen gevormd en hoe komt het dat ze zo vaak verschillen? Om dergelijke vragen op te lossen, was het eerst nodig een methode te vinden om ze te vangen.
Stormen en orkanen houden niet op waar de dampkring eindigt. Onverwachts opstekende zonnestormen teisteren de directe omgeving van de aarde. En dan hebben we het nog niet eens over het heelal verderop. Als daar een ster ontploft, wordt het hier beneden pas echt noodweer!
In september van dit jaar is door het team van professor Yasumasa Kanada van de universiteit van Tokio een nieuw record gevestigd op het gebied van het berekenen van decimalen van het getal pi. Het getal pi is nu bekend tot 1,24 biljoen cijfers achter de komma.
Vandaag werd bekend dat de Nederlandse ESA astronaut André Kuipers in november 2003 een Sojoez-vlucht zal uitvoeren naar het internationale ruimtestation. De vlucht is bedoeld om het Sojoez-ruimteschip, de ‘reddingsboot’ voor de vaste bemanning, te vervangen. Het biedt ESA, in nauw...
Als het bloed van San Gennaro niet gaat vloeien, ziet het er voor de stad Napels somber uit. Gelukkig voor de Napolitanen vloeit het bloed meestal wel. Het is een wonder waarvoor geen natuurlijke verklaring zou zijn. Of toch?
Iedereen heeft weleens bellen geblazen. Wat bij bellenblazen opvalt, zijn de prachtige kleuren en kringelende patronen die zichtbaar worden voordat een bel knapt. Maar er zijn nog meer verrassende dingen te ontdekken. Wie verder experimenteert ziet dat zeepvliezen altijd streven naar een zo kl...