Een kunststuk van celkweek en gentechnologie
De Nobelprijs voor de knock-out muis beloont jarenlange inspanningen voor het maken van een belangrijk onderzoeksmodel. ‘Voorheen hadden we geen idee of een gen essentieel was of niet.’
De Nobelprijs voor de knock-out muis beloont jarenlange inspanningen voor het maken van een belangrijk onderzoeksmodel. ‘Voorheen hadden we geen idee of een gen essentieel was of niet.’
De combinatie tilapia-tomaat of komkommer-meerval biedt nieuwe mogelijkheden voor besparingen en het sluiten van kringlopen.
Een Alzheimermedicijn wordt al gewonnen uit narcissen. Het is nog maar het begin wat Holland Biodiversity betreft, Nederlandse kwekers beheren kostbare biodiversiteit.
Geleidelijke afgifte van medicijnen en vaccins levert effectievere en beter te verdragen therapieën. Volgens Octoplus is het de toekomst.
Overbevissing van roofvis kan een ecologische gemeenschap zo veranderen dat herstel uitblijft. Met gericht vissen kan er een nieuw evenwicht worden bereikt.
Vaccinatie kan per direct castratie van varkens vervangen. Maar overheid, varkenssector en dierenbeschermers willen er niet aan. ‘Die angst is ongegrond, je moet de consument gewoon voorlichten.’
Plant GM-maïs naast gewone maïs en de kruisbestuiving blijft ver onder de wettelijke norm – zelfs als GGO–teelt in Nederland ooit een grote vlucht zal nemen.
De Rijn is vier graden warmer dan honderd jaar geleden, maar de gevolgen lijken nog mee te vallen.
Groningse evolutiebiologen zijn een gen op het spoor dat het geslacht bepaalt in juweelwespen.
De overheid moet niet te snel groen licht geven voor het terugbrengen van verdwenen soorten, adviseert Alterra. Niet iedereen is daar gelukkig mee. ‘Herintroductie is gewoon verplicht.’
Bij het CIDC in Lelystad worden jaarlijks ruim honderdduizend testen op varkenspest uitgevoerd. Tot nu toe blijft het virus buiten de deur.
Eiwitten in levende cellen zien bewegen. Dat en nog veel meer is nu mogelijk met confocale lasermicroscopie waarbij een palet aan ‘gekleurde’, fluorescente eiwitten wordt gebruikt. ‘Het leven is de interactie tussen eiwitten.’
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft toestemming gegeven voor de toepassing van bacteriofagen als antimicrobieel middel in vleeswaren. Het gaat om een bacteriofagenpreparaat tegen Listeria monocytogenes van het bedrijf Intralytix. Dit bedrijf diende al in 2002 een dossier in...
Volgende week komt een duizendtal onderzoekers naar Nederland voor een conferentie over AIDS-vaccins. HIV blijkt vaccins nog altijd te slim af.
Het blauwtongvirus is voor het eerst in Nederland opgedoken. Inheemse knutten blijken het virus ook te kunnen overdragen.
In reactie op rennen in een tredmolen gaan muizen meer zenuwcellen aanmaken en betere leerprestaties leveren.
Dieren in winterslaap hebben geen last van de fysiologische stress van extreme wisselingen in lichaamstemperatuur.
De woestijnsprinkhaan kan van een rustig solitair dier veranderen in een agressief groepsbeest. Maar die kennis levert nog geen effectieve bestrijding.
Inmiddels is er zoveel over de zweepstaartmotor bekend, dat voorstanders van de ontwerpgedachte wel erg veel moeten verzwijgen. Daarom: het hele verhaal over het bacteriële flagel.
Metagenomics, het onderzoeken van genen van een complete bacteriële gemeenschap, valt of staat met de zoekstrategie. ‘De meest efficiënte methode moet zich nog bewijzen.’
Grote hondenrassen sterven gemiddeld veel eerder dan kleine. De selectie op steeds grotere dieren leidt tot een extreem hoge groeisnelheid en ziektes.
Al jaren holt de visstand achteruit door bevissing en milieuveranderingen, paling en spiering zijn zelfs nagenoeg verdwenen. Toch lijkt het eind van de malaise in het IJsselmeer nog niet in zicht, en dat geldt ook voor het slinkende aantal vissers dat ervan afhankelijk is.
Chemische communicatie is gemeengoed in het insectenrijk. Een team van Duitse en Wageningse onderzoekers tonen in Nature van 17 februari dat de sluipwesp Trichogramma brassicae afkomt op de geur van een bevrucht vrouwtjeskoolwitje.
Sterke magneten kunnen het brein blijvend veranderen. Studenten, soldaten en psychopaten kunnen er mogelijk mee worden geholpen.
Diverse bacteriesoorten beteugelen eukaryote cellen door middel van eiwitten die ze in hun gastheer brengen. Leids onderzoek aan planten heeft medische onderzoekers enthousiast gemaakt.
Ontcijfer het DNA van de chimpansee en je leert meer over de eigenschappen en evolutionaire geschiedenis van de mens. Een eenvoudig idee, maar de eerste resultaten wekken vooral verwarring.
Aardnoten worden geboren in de lucht en volgroeien ondergronds. Een verblijf in Utrecht helpt een Amerikaanse onderzoekster het pindagenoom te ontsluiten.
Groningse onderzoekers stopten een zwaluwvleugel in een zwemtunnel en vonden een verrassend antwoord.