Als de dokter huilt
Zorgverleners verzorgen patiënten en behandelen ze. Maar ze voeren ook veel slechtnieuwsgesprekken en zien patiënten na een langdurige behandeling sterven. In die zin leven zorgverleners ook met kanker. Hoe is dat voor hen?
Anne van Kessel (1986) wilde vroeger schrijfster worden. Maar soms ook boerin, of onderzoekster. Niet gek dus dat ze (medische) biologie ging studeren. Tijdens haar onderzoeksstage in Cádiz, Spanje, waar ze het stressysteem van larven van een platvis onderzocht, werd bevestigd wat ze eigenlijk al wist. Liever dan acht maanden met hetzelfde onderzoek bezig te zijn, leert ze iedere dag wat nieuws over alles wat met de aarde en natuur te maken heeft. Ze deed er een master Science Communication achteraan en tijdens haar stages bij Labyrint Radio en Noorderlicht online wist ze het zeker; ze wilde wetenschapsjournalist worden.
Nu schrijft ze alweer sinds 2011 voor verschillende media als NEMO Kennislink, NRC, KIJK, Quest, Opzij en Eos magazine. Anne coördineerde de totstandkoming en deed de eindredactie van twee Kennislink-vragenboeken: Waarom worden mannen kaal? (2013) en Waarom drinken we zoveel koffie? (2014). Tevens beantwoordde ze zelf een groot aantal vragen voor deze boeken, met behulp van experts uit de wetenschap. Daarnaast treedt ze regelmatig op als gastdocent bij verschillende opleiding wetenschapscommunicatie/journalistiek en is ze cursusleider van de SCW cursus wetenschapsjournalistiek. Ook is ze zo nu en dan op een podium te vinden voor live-interviews met wetenschappers of als moderator. Dat deed ze bijvoorbeeld bij het NEMO Kennislink evenement ‘Leven met kanker’ ter lancering van het gelijknamige thema dat ze tevens coördineerde.
In haar vrije tijd is Anne het liefst zo vaak mogelijk onder water. Als het even kan met duikpak en flessen in tropische wateren, maar op andere dagen voldoet een zwembad ook. Daarnaast speelt ze saxofoon, tovert ze graag buffetten op tafel voor haar eigen cateringbedrijfje, kampeert ze graag met haar gezin of gaat met haar vrienden naar een festival.
Zorgverleners verzorgen patiënten en behandelen ze. Maar ze voeren ook veel slechtnieuwsgesprekken en zien patiënten na een langdurige behandeling sterven. In die zin leven zorgverleners ook met kanker. Hoe is dat voor hen?
Als je op jonge leeftijd kanker krijgt, kan dit gevolgen hebben voor je kinderwens. Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden om de vruchtbaarheid te behouden.
Tweeënhalf jaar geleden kreeg Pien op 25-jarige leeftijd de diagnose borstkanker. Omdat ze door de behandeling onvruchtbaar kon worden, liet ze vooraf eicellen invriezen. “Ik zie de toekomst positief.”
De vaccins komen eraan. Dat levert lastige keuzes op, zoals: welke groepen vaccineer je eerst, en kun je zorgpersoneel verplichten tot vaccinatie? We leggen een aantal dilemma’s voor aan twee experts.
Regelmatig krijgen wij lezersvragen binnen. Hier geven wij antwoord op een vraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
Voor een wetenschappelijk experiment werden acht mensen opgesloten in een enorme kas. Hier bleken ze uiteindelijk alleen maar bezig te zijn met overleven.
De gevolgen van kanker kunnen je werk nog jarenlang beïnvloeden. Onderzoeker Ingrid Boelhouwer wil weten hoe werknemer en werkgever moeten omgaan met klachten zoals angst, pijn en vermoeidheid.
Nu de tweede golf ons land raakt en ziekenhuizen snel vollopen is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. We spraken verschillende zorgverleners.
De gedeeltelijke lockdown is hard nodig, afgaande op de verschillende zorgverleners die NEMO Kennislink sprak. Ook al is het nu nog relatief rustig in de ziekenhuizen; ze weten dat het plots kan omslaan.
De wereld om ons heen zit bomvol narigheid. Dat je daar ontzettend leuke kinderboeken over kunt maken laten ‘Monsterlijke microben’ en ‘Gifalarm!’ zien. De Jonge Akademie bracht een spannend stripboek uit.
In ‘A life on our planet’ blikt de 93-jarige David Attenborough terug op zijn leven. Zijn boodschap is helder: we kunnen de aarde herstellen, maar moeten het wel willen.
Heel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat?
Tientallen internationale wetenschappers lieten zich doelbewust op een ijsbreker vastvriezen in het Noordpoolijs om onderzoek te doen naar het effect van klimaatverandering. Twee biologen vertellen erover.
Op 13 november gaat Anne van Kessel voor InScience in gesprek met internist-infectioloog Mihai Netea. Eerder sprak ze hem over de mogelijke bescherming die het tuberculosevaccin biedt tegen corona.
Burgers’ Zoo noemt zichzelf ‘hofleverancier van koralen’. De koralen in de Arnhemse dierentuin groeien zo goed, dat ze er zelf geen plek voor hebben. Kan de dierentuin helpen bij het redden van de koraalriffen?
De Waddenzee is belangrijk voor steltlopers. Biologen willen weten waarom. Dat doen ze door de vogels met een zendertje te volgen met ontvangststations in de Waddenzee. NEMO Kennislink voer een dagje mee.
In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen voor te leggen aan onze coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
Als je op jonge leeftijd kanker krijgt, kan dit gevolgen hebben voor je kinderwens. Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden om de vruchtbaarheid te behouden.
Tweeënhalf jaar geleden kreeg Pien op 25-jarige leeftijd de diagnose borstkanker. Omdat ze door de behandeling onvruchtbaar kon worden, liet ze vooraf eicellen invriezen. “Ik zie de toekomst positief.”
Zorgverleners verzorgen patiënten en behandelen ze. Maar ze voeren ook veel slechtnieuwsgesprekken en zien patiënten na een langdurige behandeling sterven. In die zin leven zorgverleners ook met kanker. Hoe is dat voor hen?
Het coronavirus heeft zich over de wereld verspreid. Het is niet de eerste keer dat dieren ziekteverwekkers naar mensen overbrengen. En het zal ook niet de laatste keer zijn.
Ziekenhuizen schalen reguliere zorg af om deze tijdens een tweede coronagolf toegankelijk te houden. Maar welke zorg geven we als eerste op wanneer de ic’s op volle toeren draaien door corona?
De 28-jarige Lonneke IJsseldijk leidt het landelijke onderzoek naar de strandingen van walvissen. Ze ontleedde al ruim duizend dieren, voornamelijk bruinvissen. “Het is spannend om de doodsoorzaak te achterhalen.”
Nederland wil in 2025 vooroplopen in het gebruik van proefdiervrije methoden. Veel behandelingen voor infectieziekten worden getest op apen in het BPRC. Wat als we die proeven niet meer zouden doen?
Marien bioloog Lisa Becking onderzoekt het effect van toerisme op de soortenrijke wateren rondom Indonesië. In januari vertrekt ze op expeditie.
Grote steden zitten vol met kreupele duiven die een of meerdere tenen missen. Franse onderzoekers bekeken of mensenhaar de boosdoener kan zijn.
Een klein Vietnamees hert waarvan gevreesd werd dat hij was uitgestorven, blijkt toch nog te leven. Door lokale bevolking te interviewen en cameravallen te plaatsen, legden wetenschappers zijn bestaan vast.
Vervuiling, slechte werkomstandigheden en heel veel afval. De leerindustrie staat er niet goed op. Kweekleer kan op alle fronten voordelen bieden. Extra bonus: je hoeft er geen dieren voor te slachten.
Wolven komen al 200 jaar niet meer voor in ons land. Maar sinds dertig jaar vestigen ze zich voorzichtig bij onze buren. Zullen wolven zich weer in Nederland gaan vestigen? En wat voor impact heeft dat op Nederlandse natuur en mens? NEMO Kennislink ging op spoortocht met wolvenkenner Hugh Jans...
De honingspeurder en de honingdas. De grondel en de garnaal. En de dwergmangoest en de tok. Het dierenrijk kent talloze bijzondere vriendschappen. Bioloog Geert-Jan Roebers en illustrator Margot Westermann maakten er een prachtig boek over.
Ottermoeders houden de hand van hun jongen vast als ze slapen en slangen ruiken met hun tong. Het zijn twee van de vele weetjes die je ontdekt in het boek ‘321 superslimme dingen die je moet weten over dieren’.
Van reuzenlangpootmug tot vlo. Journalist Gemma Venhuizen is dol op insecten en schreef een ode aan deze en andere ‘rotbeesten’ in haar eerste non-fictie kinderboek. De tekeningen van Tjarko van der Pol maken het geweldige boek af.
Op 16 oktober 2018 nam het project Jomopans een nieuw meetstation in gebruik. Eerder ging NEMO Kennislink redacteur Anne van Kessel mee met een onderzoeksteam in de Atlantische oceaan.