DNA-festival: interview met Tinca Polderman
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biologisch psycholoog Tinca Polderman.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biologisch psycholoog Tinca Polderman.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is historicus en wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is cabaretier Lieven Scheire.
13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is medisch-ethicus Eline Bunnik
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biomedicus Marc van Mil.
Het komt bijna niet voor: een ethicus die een kantoortje heeft middenin een laboratorium. Jeantine Lunshof werkt aan de universiteit van Harvard. Daar praat ze met de onderzoekers over morele kwesties.
13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is stamcelbioloog Susana Chuva de Sousa Lopes.
Voorkomen dat een kind ziek ter wereld komt, kan al met embryoselectie. Dit lijkt vooralsnog veiliger dan een CRISPR-Casbehandeling, dus wat voegt dat nog toe?
In dit toekomstscenario over het aanpassen van embryo-DNA ligt de focus op succes en perfectie. Optimale prestatie is het streven.
De wetenschappelijke werkwijze achter de geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde tweeling werd nooit gepubliceerd, maar komt nu deels naar buiten.
Het afgelopen jaar zijn Nederlanders in gesprek gegaan over het aanpassen van embryo-DNA. 25 januari worden de conclusies met de politiek gedeeld.
Insectendodende middelen die in verband gebracht worden met de grote sterfte onder bijen en hommels lijken hommels soms ook voordeel op te leveren.
Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
Een interview met transhumanist Stefan Lorenz Sorgner over de vragen rondom genbewerkingstechniek CRISPR-Cas.
Waar haal jij je nieuws vandaan? Geloof je alles wat je leest? Op het InScience Filmfestival in Nijmegen kropen we in een plastic iglo om erover te praten.
Het afgelopen jaar zijn Nederlanders in gesprek gegaan over het aanpassen van embryo-DNA. 25 januari worden de conclusies met de politiek gedeeld.
Op 23 januari 2020 heeft de Tweede Kamer besloten de Embryowet te verruimen voor een aantal specifieke erfelijke aandoeningen, waaronder borstkanker.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt de islam hier tegenaan? Een interview met Mohammed Ghaly, hoogleraar Islam en Biomedische ethiek.
De Russische onderzoeker Denis Rebrikov zei in juni tegen Nature dat hij baby’s hiv-resistent wilde maken. Nu wil hij voorkomen dat kinderen een erfelijke vorm van doofheid krijgen.
Dat een genetisch gemanipuleerde tweeling mogelijk eerder zou sterven, klopt niet. Nature Medicine trekt de studie die dat beweerde terug.
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Dat zijn dialogen die gaan over de vragen of we het DNA van embryo’s zouden moeten willen aanpassen. En onder welke voorwaarden dit zou mogen. Tijdens de dialogen kunnen Nederlanders met elkaar in gesprek over de mogelijkhed...
Technologieën zoals CRISPR-Cas maken het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vraagstukken met zich mee. Hoe kijken katholieken hier tegenaan? Een interview met pater en bioethicus Joseph Tham.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt het Jodendom hier tegenaan? Een interview met Raphael Evers, opperrabbijn van de Joodse gemeenschap in Düsseldorf.
Krijgen we in de toekomst echt baby’s waarvan het DNA is aangepast, zodat ze geen nare ziektes zullen krijgen en waardoor ze bovendien erg knap, intelligent en sportief zullen zijn? Of loopt het niet zo’n vaart…?
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt men daar in China tegen aan? Een gesprek met de Chinese medisch ethicus Guobin Cheng.
Met CRISPR-Cas is het mogelijk om het DNA van menselijke embryo’s aan te passen, bijvoorbeeld om erfelijke ziektes te genezen. Willen we dat? En onder welke voorwaarden?
Plantenetende aaltjes in de bodem scheiden feromonen af om met elkaar en hun omgeving te communiceren. Amerikaanse onderzoekers denken dat deze feromonen kunnen worden ingezet om het afweersysteem van planten te versterken, en daarmee de landbouw te verduurzamen.
Antrax, of miltvuur, is dodelijk voor vee en voor mensen. Inmiddels komen er nauwelijks nog besmettingen voor in Nederland. Maar in veel landen in Oost-Europa, Afrika en Azië nog wel. Antibiotica werken niet goed. Maar mini-antistoffen uit kameelachtigen kunnen wellicht uitkomst bieden.
De Rus Denis Rebrikov wil genetisch bewerkte embryo’s laten volgroeien tot kinderen, net zoals een Chinese onderzoeker eind 2018.
Genetische gemodificeerd voedsel is niet volledig geaccepteerd bij het publiek. Kan onderwijs daar iets aan veranderen? Het lijkt invloed te hebben.