Diepe hersenstimulatie verstoort communicatie in het brein
Diepe hersenstimulatie werkt anders in op onze hersenen dan altijd werd gedacht. Neurowetenschappers toonden dit aan bij de behandeling van patiënten met een obsessief compulsieve stoornis.
Diepe hersenstimulatie werkt anders in op onze hersenen dan altijd werd gedacht. Neurowetenschappers toonden dit aan bij de behandeling van patiënten met een obsessief compulsieve stoornis.
Hoe betrouwbaar zijn de hervonden herinneringen van seksueel misbruik? Om dit goed te kunnen onderzoeken, moeten we eerst afrekenen met hardnekkige mythes die de ronde doen over traumaverwerking.
Als je rokers het gezondheidsrisico van hun peukje wil laten inzien, kan je beter een retorische vraag op het sigarettenpakje zetten dan een medisch feitje aan ze opdringen.
De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met de verhoging van de leeftijd waarop je alcohol mag kopen. Toch zou kinderarts Nico van der Lely eigenlijk willen dat jongeren helemaal niet meer drinken. “Bij kinderen die veel hebben gedronken, zie je op hersenscans dat de hersenverbindingen zijn ve...
Neurochirurgen hebben voor het eerst toestemming gekregen om een in 3D-uitgeprinte schedel bij een patiënt in te brengen. Dit belooft wat voor de toekomst van de 3D-printer.
Thuis in therapie, het kan gewoon. Sterker nog: dit zal de komende jaren wel eens dé trend kunnen worden binnen de geestelijke gezondheidszorg. Deze conclusie trekt psycholoog Jeroen Ruwaard aan de hand van zijn promotieonderzoek.
Niets staat de neurowetenschappers van het Human Brain Project nog in de weg. Met een miljard euro aan Europese subsidie kunnen zij eindelijk toewerken naar hun droom: het menselijk brein simuleren met een supercomputer.
De ADHD-epidemie: kwestie van natuur of juist cultuur? Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat etniciteit en andere culturele factoren de ‘diagnose-drang’ beïnvloeden.
Een flinke dosis perfectionisme brengt je niet altijd ver in het leven; soms werkt het juist averechts. Zo blijkt het de belangrijkste risicofactor te zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis.
Cocaïneverslaafden zouden baat kunnen hebben bij behandeling met een geneesmiddel dat de impulscontrole in de hersenen versterkt. Een geneesmiddel dat we in lagere concentraties beter kennen als fluimucil, het bekende middeltje tegen vastzittende hoest.
Hoe egocentrisch of sociaal apen zijn, wordt bepaald door de samenwerking tussen drie beloningsgebieden in hun hersenen. Dit hersensysteem zou ook kunnen verklaren waarom wij mensen onderling zo verschillen in ons sociale gedrag.
Onze vijf zintuigen werken veel intensiever samen dan neurowetenschappers altijd hebben gedacht. Ze bemoeien zich continu met elkaar, maar kunnen elkaar ook ondersteunen. Handig: zo kunnen dove kinderen leren liplezen om hun gehoor te verbeteren.
Je organen afstaan na je dood… die keuze is niet zomaar gemaakt. Wanneer kom je precies in aanmerking voor orgaandonatie? En hoe beslissen artsen dit? Hoog tijd voor een kijkje achter de schermen van de medische wereld.
Onze omgeving verleidt ons continu tot het naar binnen werken van calorieën. Het boek Eet mij legt uit waarom sommige mensen dik worden en anderen niet, en rekent hiermee meteen af met het stigma over dikke mensen.
Dat wiskunde voor de meesten van ons geen feest is, wisten we al. Hersenscans laten dit zelfs zien: het denken aan wiskunde activeert dezelfde hersengebieden als pijn. Maar hoe betrouwbaar is zulk hersenonderzoek eigenlijk?
Iedereen is wel eens somber, maar wat bepaalt nou of je uiteindelijk belandt in een depressie? Onderzoekers van de Universiteit van Harvard ontdekten dat de gevoeligheid voor depressie terug te vinden is je DNA.
Generatie Y. Wie is zij precies en waarom wordt deze groep jongeren door de media neergezet als een stel narcisten? Is Generatie Y puur het gevolg van de technologische vooruitgang en de aanhoudende geldstroom van paps en mams? Of heeft zij de wereld ook nog iets te bieden?
Hoe dwangmatig is jouw internetgedrag? Het gemak waarmee jij je sociale omgeving verruilt voor het virtuele leven is te voorspellen. En wel aan de hand van het aantal autistische karaktertrekjes dat je hebt.
De befaamde Ig Nobelprijzen zijn weer uitgereikt. Ook de Nederlandse bioloog Frans de Waal kwam als winnaar uit de bus. Hij bewees dat chimpansees elkaars gezicht herkennen door deze met het bijbehorende achterwerk te associëren.
Zal leugendetectie snel een plek krijgen binnen onze rechtsgang of gruwelt de wetenschap hiervan? Alle feiten en fabels op een rijtje. Van spannende methoden om terroristen te ontmaskeren tot tips om kwakzalvers op het web te herkennen.
Wen jij snel aan de knopjes van je nieuwe smartphone? Of maak je typefouten bij de vleet? Hoe makkelijk je nieuwe gewoontes aanleert, is af te zien aan je hersenverbindingen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Maar niet getreurd: die ‘bedrading’ van je brein kan je trainen.