In gesprek met je zoekmachine
Hoe zien zoekmachines er in de toekomst uit? Door ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie wordt het zoeken op het internet fundamenteel anders. “Dialogen zijn veel natuurlijker.”
Amanda Verdonk is een echte generalist; een beetje alfa, een beetje bèta en een beetje gamma. Als tiener schreef ze al graag verhaaltjes en maakte ze tijdschriften, maar ze had ook een Commodore 64-computer. Ze koos in eerste instantie voor de studie journalistiek, maar na een jaartje switchte ze naar sociale geografie. In haar werk als innovatiejournalist komen al haar passies samen, namelijk: vanuit een brede, maatschappelijke blik schrijven over alle facetten van technologie. Zowel over de werking van de techniek, als over de impact van al die ontwikkelingen. Van robots en AI tot autonome auto’s – wat doet al die technologie met ons? Amanda zoekt het uit.
Hoe zien zoekmachines er in de toekomst uit? Door ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie wordt het zoeken op het internet fundamenteel anders. “Dialogen zijn veel natuurlijker.”
De eerste zoekmachines werkten met simpele formules die trefwoorden turfden. Nu bepalen algoritmes op basis van wel duizend signalen jouw resultaten. Daardoor weten zoekmachines heel veel over gebruikers.
Wetenschapsjournalist Bennie Mols weet de hijgerige doemverhalen over kunstmatige intelligentie mooi te debunken in zijn pocketboekje Slim, slimmer, slimst.
Het web ontstond omdat wetenschappers en bibliothecarissen makkelijker informatie wilden uitwisselen. Vrij beschikbaar voor iedereen, totdat commerciële bedrijven ermee aan de haal gingen.
We e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust.
Nederland was 35 jaar geleden het eerste Europese land dat een open verbinding met het internet kreeg. Daar is heel wat gesteggel en zelfs gesmokkel aan voorafgegaan.
Hoewel je het immens populaire ChatGPT van alles kunt vragen, voor onafhankelijk stemadvies kun je niet bij hem terecht: de chatbot heeft last van links-liberale overtuigingen.
De tekst genererende chatbot ChatGPT is razend populair, maar zo revolutionair blijkt het programma niet te zijn. NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de techniek achter ChatGPT.