Sneeuwvlokken ontrafeld in drie dimensies
Uiterst geraffineerd en prachtig symmetrisch: sneeuwvlokken zijn kunstzinnige ijsparels, maar ook interessante wiskundige objecten.
Uiterst geraffineerd en prachtig symmetrisch: sneeuwvlokken zijn kunstzinnige ijsparels, maar ook interessante wiskundige objecten.
Vanochtend rond 8:00 vonden er twee grote explosies plaats in Luchthaven Zaventem in België, krap vier maanden na de aanslagen in Parijs. Eén van de grote vragen is hoe in zo’n relatief korte tijd zulke grote aanslagen plaats hebben kunnen vinden. William H. Press, informaticus aan de un...
Van 26 tot en met 30 januari hielpen wiskundigen het bedrijfsleven een handje. Tijdens de elfde editie van de ‘Studiegroep Wiskunde met de Industrie’ bogen zestig wiskundigen uit binnen- en buitenland zich over diverse wiskundige vraagstukken. Op vrijdag 30 januari presenteerden zi...
Twee jaar geleden startte Kennislink in samenwerking met de Universiteit Leiden het project Reken mee met abc. Voor dit project is het jaar 2009 goed begonnen: de ‘honderd procent’ is bijna gehaald.
Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam, EPFL in Zwitserland en de Technische Universiteit Eindhoven en onafhankelijke security-onderzoekers in Californië hebben een zwakke plek gevonden in de beveiliging van internet. Het lekt maakt internetbankieren en webshoppen...
Quasikristallen zijn materialen met een ingewikkelde chemische structuur. Twee onderzoekers uit Stuttgart hebben de atoomstructuur van quasikristallen nagebootst en ontdekten iets verrassends.
Dikke bliksemschichten flitsen sneller door de lucht dan dunne. Tenminste, als het om positieve ontladingen gaat. Op het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam is een theoretisch model gemaakt waarmee bepaalde eigenschappen, zoals de snelheid, van positieve en negatieve ontladingen ku...
Wiskundigen gebruiken de speltheorie om te verklaren wat voor evolutiepsychologen interessant is: verschillende mensen gedragen zich niet allemaal op dezelfde manier; vroeger niet, nu niet en in de toekomst niet.
Het decembernummer van de Notices of the American Mathematical Society heeft als thema ‘formal proof’, met artikelen over de recentste ontwikkelingen van door computers gegenereerde en door computers geverifieerde bewijzen.
Wiskundigen hebben een model gemaakt dat toekomstige ontwikkelingen van de Rhônegletsjer in Zwitserland voorspelt. Hun verontrustende conclusie: over honderd jaar is er nauwelijks iets over van de gletsjer.
Distributed.net heeft deze week het OGR-25-project afgerond. Dit project stond in het teken van het vinden van een zogeheten optimale Golomb-liniaal van 25 getallen. De zoektocht duurde ruim acht jaar; de Dutch Power Cows leverden daaraan de grootste bijdrage.
Wiskundigen van de Shawnee State University in Portsmouth tonen aan dat een bepaalde klasse van spelen met oneindig veel strategieën een Nash-evenwicht heeft. Het wiskundige bewijs wordt gepubliceerd in het februarinummer 2009 van Nonlinear Analysis.
De gecompliceerde vorm van een kromgetrokken blad of de oren van een mens kun je wiskundig tamelijk eenvoudig beschrijven. Dat blijkt uit een nieuwe studie van twee onderzoekers uit Frankrijk.
Wiskunde is niet alleen een kwestie van abstract denken. Het gevoel voor getallen (hoeveel mensen lopen er op vrijdagmiddag in de Kalverstraat?) zegt al heel veel over iemands wiskundige capaciteiten. Dat concluderen drie onderzoekers van de Johns Hopkins University in Amerika.
Voor het eerst in de geschiedenis kennen we priemgetallen, getallen die slechts deelbaar zijn door 1 en door zichzelf, van meer dan tien miljoen cijfers. Twee reuzenpriemgetallen werden onlangs gevonden door de Amerikaan Edson Smith en de Duitser Hans Michael Elvenich, of beter gezegd: de comp...
Fysici gebruiken kwantumtheorie om de Riemannhypothese, een van de grootste open vraagstukken uit de wiskunde, te bestuderen.
De robotliefhebber Atsuo Takanishi uit Japan heeft een robot ontwikkeld die fluit kan spelen. Zijn uiteindelijke doel is om een heel orkest samen te stellen uit musicerende robots.
2, 3, 5, 7, 11,… zo begint de rij priemgetallen. Euclides wist al dat er oneindig veel van bestaan. Grote priemgetallen hebben nuttige toepassingen, zo bleek in de twintigste eeuw.
Bij cryptografie draait het om het versleutelen van informatie, zodat die veilig kan worden verzonden.
Waarom is 933528127886302221000 een bijzonder getal? Omdat het het kleinste getal is dat op tien manieren te schrijven is als som of verschil van derdemachten. Dit bewees Uwe Hollerbach deze maand. Eerder dit jaar werd bewezen dat 24153319581254312065344 het kleinste getal is dat op zes manier...
De zwaartekracht van extreem grote sterrenstelsels kan licht net als een lens in boogjes buigen. Zuiver wiskundig onderzoek heeft nu laten zien hoeveel beelden dan ontstaan: voor n sterren zijn het er 5n – 5. Die formule kwam bij toeval uit een algebra-onderzoek gerold en was meteen nuttig voo...
Onderzoekers van de universiteit van Antwerpen zijn erin geslaagd een desktop-pc te bouwen en te programmeren die hun wetenschappelijke berekeningen net zo snel uitvoert als een cluster van honderden pc’s.
In de kansrekening kom je soms erg tegenintuïtieve verschijnselen tegen. In dit artikel geven we daarvan drie voorbeelden.
Drie onderzoekers hebben een methode bedacht om muziek wiskundig te groeperen. Vierklanken worden meetkundig voorgesteld op een viervlak, tweeklanken op een Möbiusband.
Een 63-jarige Israëliër heeft het ‘Road Coloring Problem’ opgelost. Dit probleem was 38 jaar lang een open vraagstuk in de wiskunde.
De Frans-Amerikaanse wiskundige Louis de Branges claimt het bewijs te hebben geleverd van de Riemannhypothese. Dit is een van de belangrijkste open problemen in de wiskunde.
John G. Thompson en Jacques Tits krijgen dit jaar de Abelprijs. De Abelprijs is samen met de Fields Medal de hoogste onderscheiding in de wiskunde, vergelijkbaar met de Nobelprijs.
De Gömböc is een vorm met slechts één stabiele positie als het op een plat oppervlak gelegd wordt. Schildpadden lijken erg op Gömböcs. Deze dieren kunnen daardoor vrijwel zonder zich in te spannen overeind komen, als ze zijn omgevallen.
Een wiskundig probleem waarover 140 jaar geleden voor het eerst werd nagedacht, is opgelost door de Britse wiskundige Darren Crowdy. Hij heeft een doorbraak bereikt op het terrein van ‘conforme afbeeldingen’, wiskundig gereedschap dat door onder meer ingenieurs en neurowetenschappers gebruikt ...
Het bereiken van de top, dat is voor bergbeklimmers het doel. Maar hoe bereik je die? Op een licht hellend vlak wandel je rechtstreeks naar de top, maar als het te steil wordt, ga je zigzaggend naar boven. De beste manier om te zigzaggen, volgt uit een onlangs verschenen wiskundig model.