Abelprijs 2010 uitgereikt aan 'priemarchitect'
De Amerikaanse wiskundige John Torrence Tate ontving dinsdag 25 mei de Abelprijs uit handen van koning Harald V van Noorwegen.
De Amerikaanse wiskundige John Torrence Tate ontving dinsdag 25 mei de Abelprijs uit handen van koning Harald V van Noorwegen.
Gemiddeld genomen komt het even vaak voor dat de som van de cijfers van priemgetallen even is, als oneven. Dat hebben twee Franse wiskundigen bewezen.
Alexander Grothendieck, een wiskundige die twintig jaar geleden verdween zonder een adres achter te laten, heeft weer van zich laten horen: een recente brief van hem circuleert op het internet.
De Russische wiskundige Grigori Perelman heeft laten weten niet geïnteresseerd te zijn in het prijzengeld van een miljoen dollar, dat het Clay Mathematics Institute toekent voor zijn bewijs van het Vermoeden van Poincaré.
De Amerikaan John Torrence Tate is de winnaar van de Abelprijs 2010. Dit maakte de Noorse Academie van Wetenschappen bekend op 24 maart.
Het succes van Hollywoodfilms kan berekend worden met een formule. De Amerikaanse psycholoog James Cutting ontdekte dat de lengte van shots van succesvolle films allemaal aan eenzelfde patroon voldoen.
Amerikaanse wiskundigen hebben onderzoek gedaan naar patronen waarin de getallen in een volledig ingevulde sudoku voorkomen. Zij ontdekten dat er nauwelijks sprake is van enige regelmaat. De onderzoekers verwachten dat er door deze ontdekking nóg moeilijkere sudoku’s te maken zijn.
Van 25 tot en met 29 januari hielpen wiskundigen het bedrijfsleven een handje. Tijdens de twaalfde editie van de ‘Studiegroep Wiskunde met de Industrie’, dit jaar gehouden op het Centrum Wiskunde & Informatica te Amsterdam, bogen zeventig wiskundigen uit binnen- en buitenland zich over div...
Wiskundigen van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) uit Amsterdam hebben met collega’s uit Frankrijk, Zwitserland en Japan een getal van 232 cijfers ontbonden in priemfactoren. Daarmee vestigden zij een record. Het rekenwerk toont aan dat het versleutelen van gegevens dat is gebase...
Het Amerikaanse tijdschrift Time stelt aan het eind van elk jaar toptien-lijstjes samen in allerlei categorieën. In 2009 eindigde in de categorie wetenschap op de zevende plaats een wiskundige stelling die dertig jaar lang op een bewijs moest wachten: het zogeheten ‘fundamentele lemma...
Een team van wiskundigen heeft een verrassend compacte stapeling van tetraëders – regelmatige viervlakken – gevonden. De vullingsgraad is 85,03%; dat wil zeggen dat 85,03% van een grote doos gevuld kan worden met deze objecten. Nooit eerder heeft iemand méér piramides in een doos gekregen. Een...
Een onderzoeker van de University of Bath heeft een nieuwe methode gevonden om een oud geometrisch probleem op te lossen. Het gaat om de vraag hoe je op de meest efficiënte manier objecten met eenzelfde volume kunt stapelen.
Dagelijks krijgen we in de media te maken met confronterende statistieken: ‘Een op de drie kinderen pleegt delict’, ‘Aantal autodiefstallen stijgt met 10 procent’. Maar wat is volgens de media een ‘delict’? En hoe zit het met de autodiefstallen in de voorgaa...
Het ‘Polymath Project’ heeft bewezen dat vele breinen gezamenlijk tot de oplossing van een moeilijk wiskundig vraagstuk kunnen komen. Initiatiefnemer van dit project is Timothy Gowers.
De Duitse Kathrin Bringmann is dit jaar de winnaar van de SASTRA Ramanujanprijs, die op 22 december zal worden uitgereikt. Zij werkt als wiskundige aan de universiteit van Keulen (Duitsland) en de universiteit van Minnesota (VS).
Martin Gardner is ‘s werelds bekendste ’recreatief wiskundige’. Vandaag wordt hij 95 jaar. Dat wordt gevierd met de uitgave van een nieuw boek. In totaal schreef hij meer dan zeventig boeken, waarin wiskundige puzzels een centraal element vormen.
De Russische wiskundige Israel Gelfand overleed maandag 5 oktober op 96-jarige leeftijd. Hij deed onderzoek in vrijwel alle deelgebieden van de wiskunde, iets wat in deze tijd uniek mag worden genoemd. Hij heeft baanbrekend werk verricht in zowel de zuivere als de toegepaste wiskunde.
Als je heel kritisch kijkt, zitten er eigenlijk in elke publicatie over psychologisch onderzoek wel statistische fouten. Dat constateert de Groningse promovendus Rinke Hoekstra. Dat komt vooral door onwetendheid: de gemiddelde psycholoog heeft te weinig verstand van de manier waarop je statist...
Wiskundigen hebben met behulp van computers de eerste biljoen (een één met twaalf nullen) gevallen van een eeuwenoud wiskundig probleem gevonden. Het gaat om zogeheten ‘congruente getallen’: gehele getallen die de oppervlakte kunnen zijn van rechthoekige driehoeken waarvan de lengt...
Twee onderzoekers van de universiteit van Princeton hebben gezocht naar optimale pakkingen van de vijf Platonische lichamen en dertien Archimedische lichamen. De tetraëders – regelmatige viervlakken – vertonen een opvallend onregelmatig patroon.
Een van de zeven ‘millennium problems’ – wiskundige vraagstukken waarmee een miljoen dollar verdiend kan worden – is het ‘P versus NP probleem’. NP-problemen zijn grof gezegd ‘heel moeilijke problemen’. Een bijzondere klasse van NP-problemen heet...
Het woord ‘couscous’ is repeterend: de eerste vier en de laatste vier letters zijn hetzelfde. Dergelijke woorden staan centraal in het ‘vermoeden van Dejean’, een probleem uit de combinatoriek dat nu is opgelost.
In minder dan een jaar tijd is een nieuw reuzenpriemgetal gevonden. Het gaat om het meer dan twaalf miljoen cijfers tellende Mersenne-getal 2 tot de macht 42.634.801 min 1.
Voor het eerst hebben kristallografen in de natuur een steentje aangetroffen dat prachtige symmetrieën bevat, maar níét periodiek is: een quasikristal.
De Abelprijs is de belangrijkste prijs in de wiskunde. Op 19 mei werd de prijs voor de zevende keer uitgereikt, ditmaal aan de meetkundige Mikhail Leonidovich Gromov.
Een team van drie wiskundigen uit de Verenigde Staten heeft een 45 jaar oud wiskundig probleem opgelost. Het betreft het ‘Kervaire Invariant Probleem’ uit de topologie, een tak van meetkunde waarbij ‘afstand’ een heel abstract begrip is.
Er zijn verschillende manieren om te bewijzen dat er oneindig veel priemgetallen bestaan. De Canadees Idris Mercer publiceerde onlangs in de American Mathematical Monthly een nieuw bewijs.
Twee wiskundigen hebben een formule bedacht waarmee berekend kan worden of er een tsunami op komst is.
De ‘Nobelprijs voor de wiskunde’ wordt voor de negende keer uitgereikt. Dit jaar valt de Frans-Russisch wiskundige Mikhail Gromov in de prijzen voor zijn ‘baanbrekende werk in de meetkunde’.
Zaterdag 14 maart is het pi-dag: een wiskunde-feestdag die dit jaar in Nederland wordt gevierd met choco-pi en een prijsvraag.