Abelprijs 2011 voor Mathematica Exotica
De Amerikaanse wiskundige John Willard Milnor ontving dinsdag 24 mei de Abelprijs uit handen van koning Harald V van Noorwegen.
De Amerikaanse wiskundige John Willard Milnor ontving dinsdag 24 mei de Abelprijs uit handen van koning Harald V van Noorwegen.
Sommige wiskundige stellingen hebben een wel erg grappige naam gekregen. Zo zijn er de ‘huwelijksstelling’, de ‘harige-balstelling’ en de ‘ham-sandwichstelling’. Maar achter de vrolijke namen zitten diepgaande, abstracte ideeën verborgen.
Australische onderzoekers hebben het onmogelijke gedaan: met een supercomputer hebben ze het zestig biljoenste binaire cijfer van het kwadraat van π (pi) gevonden.
De Russische wiskundige Perelman, die een miljoen dollar afsloeg voor zijn oplossing van het vermoeden van Poincaré, geeft eigenlijk nooit interviews. Voor de krant Komsomolskaya Pravda maakte hij een uitzondering. Hij zegt dat het vermoeden van Poincaré de sleutel is tot het begrijpen van de ...
Al meer dan tien jaar probeert de FBI twee geheime berichten te ontcijferen, die tot de oplossing kunnen leiden van een moordzaak uit juni 1999. Totnogtoe zonder resultaat. Daarom schakelt de FBI nu de hulp in van het publiek.
Hoe moet je n identieke tegels op de rand van een tafel stapelen, opdat de toren zo ver mogelijk over de tafel helt? Een team van vijf wiskundigen bedacht een nieuwe kijk op dit klassieke vraagstuk uit de wiskunde en wonnen daarmee de David P. Robbins Prize van de Mathematics Association of Am...
De Amerikaan John Milnor is de winnaar van de Abelprijs 2011. Dit maakte de Noorse Academie van Wetenschappen bekend op 23 maart.
Nieuw licht is geworpen op de nog altijd onopgeloste Riemannhypothese, de heilige graal van de wiskunde. Dat zegt professor Ross McPhedran van de universiteit van Sydney.
Argentijnse mieren zijn in staat om een stel punten met elkaar te verbinden via een zo kort mogelijke route. Nadenken doen de insecten niet: ze proberen gewoon. En na een paar uur hebben ze de oplossing.
Voor de derde keer is tijdens de jaarlijkse Joint Mathematics Meetings in de Verenigde Staten de Mathematical Art Exhibition Award uitgereikt. De eerste prijs ging naar Margaret Kepner met haar ‘Magic Square 25 Study’.
In 1985 werd door twee wiskundigen een vermoeden geformuleerd over het symmetrisch stapelen van blokken. Een kwart eeuw later is er een bewijs. Computerrekenwerk was hierbij onmisbaar: uitgeschreven zouden alle berekeningen meer dan een miljoen volgedrukte A4-tjes in beslag nemen.
Het lijkt een kinderspelletje: op hoeveel manieren kun je een gegeven aantal knikkers verdelen in kleinere groepjes? Achter deze vraag gaat echter diepe wiskunde schuil. Amerikaanse wiskundigen hebben een eindige formule gevonden om de zogeheten partitiegetallen te berekenen. Een enorme doorbr...
Getaltheorie was een van de lievelingsonderdelen uit de wiskunde van Paul Erdős. De deur naar een oplossing van een nog immer openstaand probleem van deze Hongaar staat inmiddels op een kier, dankzij het werk van wiskundige Tom Sanders.
‘As I was going to St Ives’ is de eerste zin van een bekend Brits kinderversje, dat een rekenkundig raadsel beschrijft. Dit raadsel blijkt zijn oorsprong te hebben op een meer dan 3600 jaar oude papyrus uit Egypte.
Een wiskundig model maakt duidelijk hoe in een groep personen met diverse meningen uiteindelijk twee kampen ontstaan.
31 december is traditiegetrouw de dag van de terugblik. De meesten kijken terug op het afgelopen jaar, maar de wetenschap blikt verder terug: 400 jaar, om precies te zijn. 31 december 1610 is de sterfdag van de Nederlandse scherm- en rekenmeester Ludolph van Ceulen.
Tegenwoordig is het mogelijk om een hele speelfilm op een dvd te branden. Dat lukt dankzij datacompressie. Een wiskundige uit Santiago kwam dankzij een wiskundige kaarttruc op het idee om bestanden nóg kleiner te krijgen.
Vorige maand ging de vernieuwde On-line encyclopedie van getallenrijen de lucht in. Dit is een gigantische database van meer dan 180.000 getallenreeksen. De site gaat verder dan rijtjes getallen die je in IQ-tests tegenkomt.
De universiteitsbibliotheek van Madras heeft een zeer waardevol document op microfilm gezet. Het gaat om de notitieboeken van de wiskundige Srinivasa Ramanujan; schriften vol met bizarre formules.
Neem een willekeurige krantenpagina met beurskoersen. Dan blijkt dat het getal 1 vaker voorkomt dan 2 als eerste cijfer. En 2 weer vaker dan 3, enzovoort. Dit fenomeen staat bekend als de wet van Benford. Deze wet treedt ook op bij de lengte van rivieren, de bedragen in belastingteruggaven en ...
“Bijen kunnen het Handelsreizigersprobleem sneller oplossen dan computers. Ze zijn in staat om telkens de kortste weg te kiezen tussen bloemen. Laat een computer hier op los en hij is jaren bezig met complexe wiskundige berekeningen om tot dezelfde ideale route te komen.” Over de d...
Van 23 tot en met 31 oktober 2010 vindt in Manchester het Science Festival plaats. De laatste twee dagen treden daar de Math Buskers op.
Benoît Mandelbrot, de wiskundige die het concept van fractals uitdacht, is overleden op 85-jarige leeftijd.
Van het getal π is, in binaire notatie, het 2.000.000.000.000.000ste cijfer berekend: het is een nul. Een record, waaraan 1000 computers 23 dagen lang rekenden.
‘Deze zin is onwaar.’ Deze klassieker uit de logica is een paradox. Oorzaak is de zelfreferentie in deze zin. De Amerikaanse filosoof Stephen Yablo heeft een paradox bedacht zónder zelfreferentie. Hij heeft daarvoor wel oneindig veel zinnen nodig.
Een nieuwe kijk op het ‘twee-kinderen-probleem’ uit de kansrekening illustreert hoe verraderlijk dit vakgebied is. Het laat zien dat kansen veranderen wanneer de beschikbare informatie verandert, ook al lijkt die informatie volstrekt overbodig.
Op 19 augustus 2010 ontvingen vier wiskundigen de prestigieuze Fieldsmedaille tijdens het Internationaal Congres van Wiskundigen, dat eens in de vier jaar wordt georganiseerd, dit jaar in Hyderabad, India.
Onderzoekers hebben op Google-servers berekend dat de Rubikkubus altijd in maximaal twintig stappen is op te lossen. In 1981 was al bewezen dat het altijd in 52 keer draaien of minder kan; geleidelijk is dat teruggebracht tot 20.
Het Nederlandse team van zes scholieren heeft tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade, dé wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren, vijf bronzen medailles behaald. Daarnaast werd een eervolle vermelding in de wacht gesleept. De 51ste Internationale Wiskunde Olympiade is van 5 tot en m...
De Russische wiskundige Grigori Perelman heeft na een paar maanden wikken en wegen besloten te bedanken voor het prijzengeld van een miljoen dollar, voor zijn oplossing van het Poincaré-vermoeden.