Zwarte gaten en zwaartekracht Lezing door Erik Verlinde

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Lezing van natuurkundige Erik Verlinde over zwarte gaten, zwaartekracht en het einde van het heelal, bijzondere cocktails en live muziek van de Nederlandse band YIN YIN.

Waarom vallen dingen? Wat zie je als je in een zwart gat valt? Wat is de oorsprong van ruimte en tijd? Hoe werkt zwaartekracht in sterrenstelsels en de kosmos? Wat gebeurt er bij het einde van het heelal?

Zwaartekracht wordt al eeuwen bestudeerd door belangrijke wetenschappers. Newton en later Einstein ontwikkelden theorieën over zwaartekracht die zeer succesvol waren in het verklaren van een groot deel van het door ons geobserveerde universum. Toch zijn er tot de dag van vandaag nog steeds belangrijke vragen rondom zwaartekracht die onbeantwoord zijn gebleven. Deze vragen draaien om drie verschillende aspecten van zwaartekracht. Wat gebeurt er in zwarte gaten, waar de zwaartekracht erg sterk is? Hoe werkt zwaartekracht op de schaal van de Melkweg en de kosmos, waar de zwaartekracht erg zwak is? Wat zijn de kleinste bouwstenen van ruimtetijd, en wat vertellen ze ons over de oorsprong van zwaartekracht?

Over de spreker

Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam Erik Verlinde is een theoretisch natuurkundige, gespecialiseerd in de snaartheorie. Zijn onderzoek richt zicht op snaartheorie, zwaartekracht, zwarte gaten en kosmologie. In 2011 ontving hij de Spinozaprijs.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels.

Prijs

Regulier € 10,-
Studenten € 5,-
Stadspas € 5,-
CJP € 5,-

Tickets

Tickets zijn te koop via de website

Datum

maandag 4 februari 2019 vanaf 20:30

Prijs

€ 10,00

Locatie

Weteringschans 6-8 1017 SG, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 626 45 21

Organisatie