Zoetigheden en plastic soep Kindercolleges

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Tropenmuseum leer je alles over manga, het Suikerfeest, plastic soep en het lievelingseten van Jeugdjournaal-presentator Youssef Abjij.

Volg iedere maand een college in het Tropenmuseum waar je meer te weten komt over verschillende culturen. Kom alles te weten over het Suikerfeest door kinderkoran schrijver Abdulwahid van Bommel, leer meer over de mangahelden van tekenares Chantal Visser. Ontmoet Youssef Abjij, die je alles vertelt over zijn lievelingseten, en ga samen met antropoloog Tim Faassen opzoek naar een oplossing voor het plastic afvalprobleem.

Colleges

Wat eet Youssef Abjij na zijn presentatie van het NOS Jeugdjournaal?
10 februari 2019
Het eerste college begint smakelijk. Jeugdjournaal-presentator Youssef Abjij vertelt tijdens dit college over zijn lievelingseten en welke eetcultuur hij thuis heeft meegekregen. Maak samen met hem een reis door de Marokkaanse keuken. Youssef vertelt waarom zijn familie op vrijdag altijd couscous eet én wat het geheime recept van zijn lievelingsgerecht is. Boek na afloop van het college een familiereis door ZieZo Marokko om nog meer te weten te komen over Marokko.

Hoe herken jij een mangaheld?
17 maart 2019
Ken je de mangahelden Dragon ball, Sailor Moon en Akira? ‘Manga’ betekent in het Japans ‘strip’. In deze strips zijn de figuren getekend met grote ogen en een volle bos haar. Mangafiguren zijn zo populair dat mangafans zich zelfs verkleden als hun favoriete karakter. Deze fans worden Otaku genoemd. Tijdens dit college leer je alles over manga en ga je ook zelf aan de slag met manga-expert Chantal Visser.

Hoe groot is de troep van de plastic soep?
14 april 2019
Het plastic afvalprobleem in de wereld is helaas heel groot. Stranden in de wereld liggen er vol mee. Antropoloog Tim Faassen is op het strand van Kuta in Bali geweest. Op iedere meter ligt daar een hoopje plasticafval. Hoe komt al dat plastic daar? En hoe zorg je ervoor dat dit verandert? Tim vertelt over wat hij ontdekt heeft tijdens zijn onderzoek naar plastic afval. In dit college ga jij zelf ook aan de slag om ideeën te bedenken wat jij zelf kan doen tegen de plastic troep.

Wat is het zoetste feest ter wereld?
12 mei 2019
Een college om je vingers bij af te likken! Na de Ramadan, een periode waarin moslims overdag niet eten, vieren zij het einde met het Suikerfeest. Er wordt flink uitgepakt met een enorme hoeveelheid zoete hapjes. Daarom heet dit feest in Nederland ‘Suikerfeest’. Maar gaat dit feest echt alleen over het eten van zoete hapjes? Hoogleraar en schrijver van de kinderkoran, Abdulwahid van Bommel, vertelt je alles over dit zoete feest.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 12 mei 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 14 april 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 17 maart 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 10 februari 2019 van 10:30 tot 11:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Linnaeusstraat 2 1092 CK, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)88 004 28 40

Organisatie