Zoeken naar de bouwstenen van leven Science Café XL met Ewine van Dishoeck

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wat kunnen we leren van de vele planeten buiten ons eigen zonnestelsel? Is er elders in het heelal wellicht ook leven mogelijk? Ewine van Dishoeck (hoogleraar Astronomie, winnaar Kavli-prijs 2018) vertelt hierover tijdens het SCT-XL in Tilburg.

Sinds 25 jaar hebben astronomen overtuigend bewijs dat planeten rond andere sterren cirkelen. Meer dan 4000 exo-planeten zijn inmiddels ontdekt. Maar hoe worden deze planeten gevormd? Lijken ze op de planeten in ons eigen zonnestelsel, of zijn ze juist heel anders? Wat is de chemische samenstelling van het materiaal (water, organische verbindingen) waaruit planeten worden gevormd en kan dat mogelijk leiden tot leven elders in het heelal? En wat vertelt de Rosetta-missie naar komeet 67P over het ontstaan van ons eigen zonnestelsel? Dankzij nieuwe krachtige telescopen kunnen astronomen deze oeroude vragen nu eindelijk te lijf gaan.

Ewine van Dishoeck (Sterrenwacht Leiden, Universiteit Leiden) vertelt hierover tijdens het SCT-XL in de Tilburgse schouwburg. Afgelopen zomer won deze hoogleraar Astronomie de prestigieuze Kavli-prijs in de categorie astrofysica. Deze prijs, die de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren sinds 2008 iedere twee jaar uitreikt, wordt ook wel omschreven als de Nobelprijs voor de astronomie.

Trio Nebula verzorgt het muzikale deel van het programma. Dit bijzondere trio, bestaande uit blokfluit, saxofoon en slagwerk, speelt muziek die geïnspireerd is door fenomenen uit het heelal. Hun muziek is speciaal voor hen gecomponeerd door componisten uit Nederland en Scandinavië. De muziek wordt begeleid door prachtige beelden uit het heelal.

Als bezoeker van dit SCT XL kunt u met sterrenkijkers van de Tilburgse vereniging Wega naar de sterrenhemel kijken.

Datum

dinsdag 4 juni 2019 vanaf 18:15

Prijs

€ 12,50

Locatie

Schouwburg Tilburg Louis Bouwmeesterplein 1 5038TN, Tilburg