Zoek-, knip- en plak met CRISPR-Cas Lezing door prof. dr. John van der Oost

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De onderzoeksgroep van prof. dr. John van der Oost was de eerste die het mechanisme achter CRISPR-Cas ontdekte. Hij vertelt in deze lezing over de revolutionaire zoek-, knip- en plakfuncties van CRISPR-Cas.

CRISPR-Cas is een revolutionaire techniek waarmee met uiterste precisie DNA gemodificeerd kan worden. Met de zoek-, knip- en plakfunctie van CRISPR-Cas kunnen vijandelijke virussen en ziekteveroorzakende mutaties worden aangepakt, en kan aan specifieke DNA-stukken worden gesleuteld.

Microbioloog prof. dr. John van der Oost (Wageningen University & Research) was met zijn groep tien jaar geleden de eerste die het mechanisme ophelderde achter het CRISPR-Cas-afweersysteem van bacteriën. Recenter ontrafelde Van der Oost een tweede bacterieel afweersysteem waardoor de genetische gereedschapskist verder wordt uitgebreid. Zijn vindingen helpen mee om in de toekomst gentherapie uit te voeren: het repareren van genetische afwijkingen.

Meer over CRISPR-Cas

Hoe zit het ook alweer met CRISPR-Cas? Lees meer over deze techniek op NEMO Kennislink.

Prijs

Regulier € 12,50
Vrienden van Verstegen & Stigter € 10,-
Leden VPRO € 10,-
Studenten € 5,-

Tickets

Kaarten voor deze lezing zijn te koop via de website

Paradisolezingen 2019

In de Paradisolezingen 2019 gaan acht topwetenschappers in op het creëren van een nieuwe natuur, met alle medische en ethische gevolgen van dien.

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Museum Boerhaave en de VPRO.

Datum

zondag 17 februari 2019 van 10:00 tot 12:00

Prijs

€ 12,50

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Weteringschans 6-8 1017 SG, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 626 45 21

Organisatie