Zo word je gifexpert Kindercolleges voorjaar 2018

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Naturalis leer je meer over hoe slangen, zeedieren, spinnen en paddenstoelen gif inzetten.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Kun je slangen melken?
Zondag 11 februari 2018
Slangenexpert Elze Groenhout is niet bang voor slangen, of ze nu wel of niet giftig zijn. Dat kan ook niet, als je onderzoek doet naar slangen. Om hun gif te onderzoeken, moet je ze zelfs melken. Wat dat precies is, ontdek je tijdens dit spannende college. Wie weet neemt Elze levende slangen mee. Na het college kun je in de tentoonstelling GIF! de koningscobra spotten, dat is langste gifslang ter wereld.

Hoe duik je een medicijn op?
Zondag 11 maart 2018
Heel veel zeedieren zijn giftig. En alles wat giftig is, kan mogelijk gebruikt worden als medicijn. Het eerste medicijn uit de zee komt uit een spons. Dat medicijn koop je in iedere apotheek: het werkt tegen koortslip. Sponzenexpert Nicole de Voogd kent nog veel meer mooie voorbeelden en legt je in dit college precies uit hoe het werkt. Na het college kun je in de tentoonstelling GIF! nog meer ontdekken over giftige zeedieren.

Voor welke spannende spinachtigen moet je uitkijken?
Zondag 8 april 2018
Natuurlijk denk je bij spinachtigen gelijk aan harige spinnen met grote gifkaken, maar heb je wel eens van bastaardschorpioenen en hooiwagens gehoord? Karen van Dorp is collectiebeheerder bij Naturalis en zorgt voor meer dan 100.000 spinachtigen in lades en potjes. Tijdens dit college vertelt ze jou over deze interessante dieren en over hoe deze spinachtigen op verschillende manieren gif gebruiken om te overleven. Na het college kun je in de tentoonstelling GIF! échte levende schorpioenen en spinnen bewonderen.

Is eekhoorntjesbrood met heksenboter lekker?
Zondag 13 mei 2018
Sommige paddenstoelen zijn heel lekker, andere zijn dodelijk giftig. Hoe weet je nu welke soorten je kunt eten? En wat doen paddenstoelen eigenlijk in de natuur? Heb je ook wel eens een vliegenzwam gezien en je afgevraagd waarom die stippen heeft op zijn hoed? En zitten padden echt graag op paddenstoelen? Stel al je vragen aan onze paddenstoelenexpert Jorinde Nuytinck. Na het college kun je in de tentoonstelling GIF! je eigen paddenstoelenmaaltijd maken.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website. Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 13 mei 2018 vanaf 9:30
zondag 8 april 2018 vanaf 9:30
zondag 11 maart 2018 vanaf 9:30
zondag 11 februari 2018 vanaf 9:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Naturalis Pesthuislaan 7 2333CR, Leiden Nederland

Contact

071 7519648

Organisatie