Zin geven aan je leven. Hoe? Filosofische werkplaats

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Onderzoek samen met filosoof Annemarie van Stee waarom je leven soms zinvoller lijkt dan anders en wat het leven betekenisvol maakt.

We geloven niet meer in de zin van het leven. Maar dat betekent nog niet dat we niet meer nadenken over wat ons leven zinvol of juist zinloos maakt. En we oordelen graag over de zin van andermans leven. Onderzoek samen met filosoof Annemarie van Stee waarom je leven soms zinvoller lijkt dan anders en wat het leven betekenisvol maakt.

Zinvol

Is je leven pas zinvol als je belangrijk bent voor anderen? Of kan je leven ook zinvol zijn als je alleen maar de hele dag op je kamer sudoku’s oplost? Welke rol spelen de keuzes die we maken? En wat bedoelen we eigenlijk met zinvol leven? Annemarie van Stee gaat hierover met de deelnemers in gesprek aan de hand van twee theorieën.

Waardevol

De Amerikaanse filosoof Susan Wolf stelt dat een leven zinvol is als het voor jezelf aantrekkelijk is en voor anderen waardevol. Annemarie van Stee stelt daartegenover dat het leven zinvol is wanneer je je eigen leven zinvol vindt en anderen dat kunnen beamen. Ook als je geen grootse dingen voor de maatschappij doet, kan je leven volgens haar zinvol zijn. Wat is jouw mening?

Denk mee

Na een korte inleiding op het onderwerp zingeven door Annemarie van Stee ga je met elkaar in gesprek. Je wordt als deelnemer uitgedaagd om zelf mee te denken en de achterliggende thema’s bij dit onderwerp te bespreken. Annemarie van Stee geeft input aan het gesprek met theorieën van filosofen en denkers. Praat mee en denk verder in een kleine setting.

Over de spreker

Annemarie van Stee is filosoof aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op identiteit en zelfbegrip. Wie zijn we en wat doet er werkelijk voor ons toe, en op welke manieren proberen we onszelf te begrijpen.

Prijs

Regulier € 7,50,-
Scholieren en studenten Gratis
Radboud Reflects-abonnees Gratis
Medewerkers en alumni RU € 5,-

Aanmelden

Aanmelden voor deze lezing kan vanaf 11.00 op 17 december 2018 via de website

Datum

maandag 21 januari 2019 van 19:30 tot 21:30

Prijs

€ 7,50

Locatie

Studio LUX Mariënburg 38-39 6511PS, Nijmegen Nederland

Contact

Organisatie