Zicht op licht Lezingen door Renée van Amerongen, Katrien Keune en Jaap Kooijman

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Cellen laten oplichten om ze te onderzoeken, de invloed van licht op olieverf in oude schilderijen en het belang van licht bij het afbeelden van filmsterren. Drie UvA-wetenschappers over de cruciale rol die licht speelt binnen hun recente onderzoek.

Biologie in de 21e eeuw: het verborgene zichtbaar maken Renée van Amerongen brengt in haar onderzoek met behulp van recente technologische ontwikkelingen de geheimen van de kleinste bouwstenen van het menselijk lichaam – cellen – letterlijk aan het licht. Hoe weet een cel wat hij precies moet doen? En kunnen we ingrijpen op deze biologische processen, bijvoorbeeld om veroudering tegen te gaan?

Verf en licht Licht is cruciaal om schilderijen te kunnen bekijken, maar het doet nog veel meer met schilderijen. In deze lezing toont Katrien Keune aan welke rol licht speelt in het verval, het onderzoek en de restauratie van schilderijen.

Donkere sterren op het witte doek Jaap Kooijman vertelt over het belang van licht in de afbeelding van filmsterren als uitgangspunt om naar zwarte Amerikaanse sterren te kijken bij wie de lichtheid van hun huidskleur vaak ter discussie staat. Vaak wordt ‘lichtheid’ ook metaforisch gebruikt in discussies over de vraag of sterren nog wel ‘authentiek’ zijn of juist een product van de entertainmentindustrie zijn geworden, waarbij een ‘donkere’ huidskleur als symbool van authenticiteit en een ‘lichtere’ huidskleur als symbool van kunstmatigheid worden gezien.

Vrije Universiteit

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden verplicht via de website.

Datum

dinsdag 29 september 2015 van 19:30 tot 21:00

Organisatie