Wikipedia and Governance Lezing en gesprek met Jimmy Wales.

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Naar aanleiding van het ontvangen van de Erasmusprijs 2015 geeft Wikipedia oprichter Jimmy Wales een lezing over de online encyclopedie. Na afloop is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.
Wikimediacommons.

Jimmy Wales is medeoprichter van Wikipedia, het internet platform dat dit jaar de Erasmusprijs 2015 toegekend heeft gekregen. De online encyclopedie bevat meer dan 34 miljoen artikelen in 288 verschillende talen (cijfers van februari 2015) en wordt geheel door vrijwilligers beheerd en geschreven. Wikipedia is een van de weinige initiatieven waarin het revolutionaire ideaal van de vrije uitwisseling van kennis tot op de dag van vandaag bewaarheid is geworden, en behouden is gebleven.

Alle inhoudelijke pagina’s van Wikipedia kunnen door iedere willekeurige bezoeker bewerkt worden. Het grote voordeel daarvan is dat Wikipedia zeer snel bijgewerkt is, zeker daar waar het actuele informatie betreft. Kenmerkend is bovendien dat de inhoud grotendeels rechtenvrij is en iedereen vrij is om de tekst, beeld en andere media te verspreiden en/of te wijzigen en niemand de toegang tot de inhoud kan worden onthouden. De naam, website en de servers waarop deze draait zijn eigendom van de stichting Wikimedia Foundation, die ongeveer honderdvijftig betaalde medewerkers heeft en bijna uitsluitend leeft van donaties.

Jimmy Wales studeerde economie aan de Auburn University en de University of Alabama. Hij werd toegelaten tot het promotietraject op Indiana University, maar besloot in Chicago te gaan werken als optiehandelaar. In 1998 verhuisde hij naar Californië, waar hij een internetbedrijf begon: het zoekportal Bomis. Samen met filosoof Larry Sanger richtte hij in 2001 Wikipedia op, en droeg in 2003 zijn rechten op de naam, de website zelf en de servers waarop deze draaide over aan de Wikimedia Foundation. Wales ontving in 2011 de Zwitserse Gottlieb-Duttweilerprijs en in 2013 werd hij opgenomen in de Internet Hall of Fame. Jimmy Wales heeft een eredoctoraat aan de Maastricht University.

Koning Willem Alexander reikt namens de Stichting Praemium Erasmianum later dezelfde dag de Erasmusprijs 2015 aan Wikipedia uit. De prijs ten bedrage van €150.000 wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instituut die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal wetenschappelijk gebied.

Prijs

Regulier €10,-
Studenten €5,-

Tickets

Kaarten voor deze lezing zijn te koop via de website.

Datum

woensdag 25 november 2015 vanaf 11:00

Organisatie