Wie bouwt jouw wereld? Maandelijks gesprek met wetenschappers en publiek

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
In deze NEMO Kennislink Live praat Desiree Hoving met drie wetenschappers over de invloed van de omgeving op je eet-, woon- en sociale gedrag.

Doe jij echt wat je wilt of hebben anderen dat al voor je bepaald? Zonder dat we ons er bewust van zijn, richten ontwerpers onze steden en buurten zo in dat je gestuurd wordt in je gedrag. Zo kan een architect het aantrekkelijker voor je maken om de lift of de trap te nemen en bepalen of er in een gebouw ruimtes komen waar mensen graag samenkomen of juist niet en bepaalt een stedenbouwkundige waar snacks op straat mogen worden verkocht en of er veilige wandel- en fietspaden zijn. Zo besluiten zij hoe wij ons bewegen, gedragen en voelen in onze stad. Wat doen stadsplanners en architecten eigenlijk allemaal om gezond gedrag te stimuleren? En werkt dat ook?

Kim Cerrone voor NEMO Kennislink

Sprekers

Prof. dr. Jaap Seidell is voedingswetenschapper en doet onder andere onderzoek naar hoe je mensen kunt verleiden tot het maken van gezondere keuzes op straat en in gebouwen.

dr. ir. Lia Karsten is associate professor in Urban Geographics en doet onderzoek naar de mens in de stad; hoe de mens een stad ervaart en hoe architectuur en de omgeving daar van invloed op kunnen zijn.

Ir. Marjolein Overtoom is bouwkundige en omgevingspsycholoog aan de Technische Universiteit Delft. Ze vertelt hoe menselijk gedrag onbewust wordt beïnvloed door architectuur en doet ook onder andere onderzoek naar hoe je van je huis een thuis kan maken.

Aanmelden

Voor deze activiteit is aanmelden mogelijk via het aanmeldformulier.

NEMO Kennislink Live

Tijdens NEMO Kennislink Live vertellen wetenschappers op een laagdrempelige manier over actuele ontwikkelingen in hun domein. Ze gaan in op onderwerpen die van invloed zijn op ons dagelijks leven.

In 2019 is het overkoepelende thema: ‘Doe jij echt wat je wilt?’.

  • Swipen of houden? Over hoe ons liefdesleven door apps aan het veranderen is
  • Wie bouwt jouw wereld? Over hoe onze leefomgeving ons eet-, woon- en sociale gedrag beïnvloedt
  • Roze/blauw of man/vrouw? Over de invloed van je sekse op opvoeding, gedrag en maatschappelijke omgang
  • Jij of je werk de baas? Over hoe bazen, collega’s en kantoortuinen ons vormen
  • Goed nieuws is geen nieuws? Over waarom we zoveel slecht nieuws lezen, het effect daarvan of de filterbubbel nou bestaat of niet
  • Je leven in een app Over waarom we zoveel willen meten en raten

Datum

dinsdag 12 maart 2019 van 19:00 tot 21:00

Prijs

Gratis

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Oosterdok 2 1011 VX , Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 531 35 58

Organisatie