Wetenschap op de rand van chaos Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze lezing in Nijmegen vertellen ecoloog Marten Scheffer en wiskundige Remco van der Hofstad alles over orde en chaos in de wetenschap.

We leven in een complexe wereld waarin alles met alles verbonden is. Waar de wetenschap ons traditioneel veelal via een reductionistische benadering de wereld heeft leren begrijpen, vragen collectieve, emergente fenomenen – zoals klimaat, internet, economie, psyche en allicht ook ruimtetijd – om een ander perspectief; dat van het geheel. Door ze als een netwerk van componenten en interacties te beschouwen, blijken op het oog zeer uiteenlopende complexe systemen aan dezelfde universele wetmatigheden onderhevig. Inzicht hierin kan soms verrassende eigenschappen blootleggen en stelt ons in de gelegenheid accurate voorspellingen en interventies te doen. Is het mogelijk epidemieën af te wenden, criminele netwerken te ontmantelen, depressies en andere ziektes te voorkomen?

Tony Armstrong-Sly Flickr, via CC BY-ND 2.0

Over de sprekers

Hoogleraar ecologie en Spinoza laureaat Marten Scheffer (SparcS, WUR) introduceert de complexe systemen en gaat in op belangrijke verschijnselen als veerkracht en kantelpunten. Aansluitend geeft hoogleraar kansrekening Remco van der Hofstad (Eurandom, TUE) een kijkje in de wiskundige theorie achter deze complexiteit op de grens van orde en chaos.

Datum

dinsdag 23 april 2019 van 18:00 tot 20:00

Prijs

Gratis

Locatie

Ierse pub The Shamrock Smetiusstraat 17 6511ER, Nijmegen Nederland

Contact