Wereldreis door Museum Volkenkunde Kindercolleges voorjaar 2019

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in Museum Volkenkunde leer je alles over verschillende landen op de wereld.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Kunnen dieren dansen?
24 februari 2019
Op Bali wordt veel gedanst. Eén van de bekendste dansen is de Barong. Een maskerdans waarbij de danser verandert in een bijzondere leeuwdraak. Tijdens de dans wordt het verhaal verteld over goed en kwaad. De Barong leer je niet zomaar. Hier moet je lang voor studeren en oefenen. Iedere beweging en manier van kijken heeft een betekenis. Arnaud Kokosky Deforchaux is Balinees danser. Tijdens zijn college blijf je niet stil zitten. Je ervaart zelf hoe het is om de Barong te dansen.

Hoe groot is de troep van de plastic soep?
31 maart 2019
Het plastic afvalprobleem in de wereld is helaas heel groot. Stranden in de wereld liggen er vol mee. Antropoloog Tim Faassen is op het strand van Kuta in Bali geweest. Op iedere meter ligt daar een hoopje plasticafval. Hoe komt al dat plastic daar? En hoe zorgen we ervoor dat dit verandert? Tim vertelt over wat hij ontdekt heeft tijdens zijn onderzoek naar plastic afval. In dit college ga jij zelf ook aan de slag om ideeën te bedenken wat jij zelf kan doen tegen de plastic troep.

Wat is het Terracotta Leger?
28 april 2019
Wist je dat het Terracotta Leger meer dan 2000 jaar oud is en uit wel 8000 soldaten bestaat? Elke soldaat ziet er anders uit, er zijn er geen twee hetzelfde. Ze bewaken een ondergronds paleis dat werd gemaakt voor de eerste keizer van China. Willemijn van Noord, conservator China, is bij het Terracotta Leger geweest. Tijdens dit college beantwoordt zij al jouw vragen over deze bijzondere figuren.

Vraag jij je af waarom mensen in Suriname ook Nederlands spreken?
26 mei 2019
Dat heeft alles te maken met het koloniaal verleden van Nederland. De Zeeuwen waren de eerste Nederlanders die Suriname veroverden. Het fort dat ze daar innamen werd Fort Zeelandia genoemd. Quaco is een jonge jongen die werd meegenomen uit zijn geboorteland in Afrika. Fort Zeelandia zag Quaco toen hij met andere Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen aan wal ging in Suriname om daar als slaaf te worden verkocht. Tijdens dit college vertelt Ineke Mok over Quaco’s leven en leer je meer over de slavernij en het verzet in Suriname. Ineke Mok is onderzoekster. Met tekenaar Eric Heuvel maakte ze het stripverhaal Quaco – leven in slavernij.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website Je reserveert voor €20,- een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 26 mei 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 28 april 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 31 maart 2019 van 10:30 tot 11:30
zondag 24 februari 2019 van 10:30 tot 11:30
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Steenstraat 1 2300 AE, Leiden Nederland

Contact

+31 (0)71 516 88 00