Weigeringspraktijken Lezing door Wayne Modest

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Wayne Modest, expert op het gebied van materiële cultuur, houdt in deze lezing een pleidooi voor meer aandacht voor 'refusal' – weigering door musea – binnen het huidige debat over kolonialisme.

Modest vestigt de aandacht op praktijken van ‘refusal’ in heden en verleden. Hierbij sluit hij aan op het werk van wetenschappers die reacties op (koloniale) machtsverhoudingen in een breder kader zien. Weigering maakt net zo goed deel uit van politieke actie, van strijd voor dekolonisatie en zelfbeschikkingsrecht, voor rechten en erkenning, voor het verwerpen van specifieke structuren en systemen.

Met kunst en musea als uitgangspunt stelt Wayne Modest de vraag of ‘refusal’ tot nieuwe inzichten kan leiden in de huidige discussie over koloniale overblijfselen en hun invloed op kwesties zoals erfgoed, burgerschap en het ‘erbij horen’.

Na de lezing gaat Modest in discussie met Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter, de makers van project Cinema Olanda.

Over de sprekers

Wayne Modest is hoofd van het Research Center for Material Culture. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Material Culture and Critical Heritage Studies aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van het project Cinema Olanda, een project van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter. Ze tonen in het Rietveldpaviljoen een architecturale installatie met filmwerken die het moderne zelfbeeld van Nederland ondervragen en verbreden.

Voertaal

De voertaal van deze lezing is Engels. De voertaal van de discussie is zowel Engels als Nederlands.

Aanmelden

Voor deze lezing is aanmelden verplicht via de website.

Datum

zaterdag 14 oktober 2017 van 19:00 tot 20:30

Prijs

Gratis

Locatie

Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdokskade 143 1011DL, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 551 07 46