Water van alle kanten MuseumJeugdUniversiteit najaar 2017

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In vier lezingen in het Universiteitsmuseum Utrecht leer je alles over 'dode zones' in zee, het schoonmaken van water met schimmels en het water op Mars.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou!

Colleges

Wat zijn ‘dode zones’ in de zee?
Zondag 10 september 2017
In de Oostzee bevindt zich een van de grootste ‘dode zones’ van de wereld. Deze zone is wel anderhalf keer zo groot als Nederland en zeedieren kunnen er niet in leven. Wat zijn deze dode zones? En belangrijker nog: wat kunnen we eraan doen? Zeewetenschapper prof. dr. ir. Caroline Slomp kan er je alles over vertellen.

Kun je water schoonmaken met schimmels?
Zondag 1 oktober 2017
Wist jij dat het water in de natuur helemaal niet zo schoon is? De mens heeft er in de afgelopen tijd veel gevaarlijke stoffen in geloosd, zoals bestrijdingsmiddelen en medicijnen. Terwijl dit water bij jou uit de kraan komt. Tijd voor een oplossing! Kunnen de grootste opruimers van de aarde ons water weer schoon krijgen? Kom erachter met Brigit van Brenk.

Hoe kan een land ontstaan door overstromingen?
Zondag 5 november 2017
Ken je het gezegde ‘God schiep de wereld en Nederlanders maakten Nederland’? Is dat eigenlijk wel zo? Kom erachter hoe Nederland in de afgelopen 8000 jaar is ontstaan, niet door mensenhanden maar door heel veel overstromingen. Onderzoek dit zelf met grondboringen en oude landkaarten en steek je handen uit je mouwen in de zand- en waterbak.

Kun je zwemmen op Mars?
Zondg 10 december
Er was water op Mars. Maar hoeveel dan? En stroomt het water er of is het bevroren? Leer meer over hoe wetenschappers water op Mars onderzoeken en wat ze al weten. Speur zelf naar sporen van water op foto’s van het oppervlak van deze planeet. Race samen met prof. dr. Maarten Kleinhans door 5 miljard jaar geschiedenis van Mars en de aarde.

Inschrijven

Voor deze colleges is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €20 een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 10 december 2017 van 11:00 tot 12:00
zondag 5 november 2017 van 11:00 tot 12:00
zondag 1 oktober 2017 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 september 2017 van 11:00 tot 12:00
Toon alle data

Prijs

€ 20,00

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Lange Nieuwstraat 106 3512 PN, Utrecht Nederland

Contact

+31 (0)30 253 80 08