Wat zijn geneesmiddelen eigenlijk? Achtdelige cursus

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Deze cursus geeft in acht lessen een overzicht van geneesmiddelen, hoe ze werken op bepaalde lichaamsprocessen en de vragen die ze oproepen.

‘Vertrouw uw arts, maar niet de pillen die hij voorschrijft’, stelde de Deense hoogleraar Peter Götzsche in een geruchtmakende voordracht in Leiden in 2015. Heeft deze uitspraak een kern van waarheid of is hij onverantwoord stemmingsmakend? De cursus geeft op een genuanceerde wijze antwoord op deze vraag en bespreekt wat je wel of niet mag verwachten van een geneesmiddel.

Bijna iedereen neemt wel eens een geneesmiddel in, bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen, een antibioticum of een medicijn tegen hoge bloeddruk. Maar hoe en waar in het lichaam werken deze middelen; kunnen er bijwerkingen optreden? Hoe moet je bijsluiter lezen?

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met dergelijke vragen. Het ontwikkelen van een veilig geneesmiddel is een enorme uitdaging, omdat de lichaamsprocessen waarop geneesmiddelen aangrijpen complex en subtiel zijn. In de cursus licht de docent deze lichaamsprocessen en hun veranderingen die met het ouder worden optreden toe. De voor- en nadelen van het gebruik van bepaalde medicijnen wordt in dit perspectief geplaatst.

Deze cursus is laagdrempelig en bedoeld voor iedereen die meer wil begrijpen van de informatie die verstrekt wordt in de apotheek en in de bijsluiter. Kennis van geneeskunde of scheikunde is niet vereist. De cursus bestaat uit interactieve hoorcolleges.

Programma

Datum Onderwerp
02 oktober Geneesmiddelen-gebruik
Kosten
Overbehandeling en onnodig gebruik
09 oktober Chemie in een notendop
23 oktober Hoe werken geneesmiddelen en waar in het lichaam grijpen ze aan?
30 oktober Hoe komen geneesmiddelen in het lichaam op de plaats van bestemming?
06 november Stofwisseling en bijwerkingen van geneesmiddelen
13 november Hoe worden geneesmiddelen ontdekt, gemaakt,
getest en geproduceerd?
Kinderen en ouderen
Wat is een generiek?
20 november Beroemde geneesmiddelen: ontdekking en werking
27 november Recente ontwikkelingen: personalised medicines,
biologicals
en het humane genoom project
Ouderdom

Over de docent

Prof. dr. Harry Ottenheijm is emeritus hoogleraar Medische Chemie. Hij werkte na zijn promotie in de VS aan respectievelijk de University of California (Berkeley), de Cornell University (Ithaca) en het National Institutes of Health (Bethesda), en daarna vijftien jaar aan de Radboud Universiteit. In 1986 stapte Ottenheijm over naar het bedrijfsleven en werd hoofd van de medicinale chemie bij N.V. Organon in Oss. In 1988 werd hij hoogleraar aan de VU Amsterdam en de Universiteit Maastricht.

Inschrijven

Voor deze cursus is inschrijven verplicht via de website.

Datum

dinsdag 2 oktober 2018 van 13:30 tot 15:15

Prijs

€ 283,00

Locatie

Erasmusplein 1 6525 HT, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 30 83

Organisatie