Waarnemen van zwarte Gaten Lezing door dr. Marcel Vonk

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Dat zwarte gaten bestaan is al een eeuw bekend. Het waarnemen van deze mysterieuze objecten, die immers zwart zijn, valt echter niet mee. Dr. Marcel Vonk vertelt over de nieuwste inzichten op het gebied van zwarte gaten.

Theorie en experiment gaan in de natuurwetenschappen normaal gesproken hand in hand. Zwarte gaten lijken een uitzondering op die regel te vormen. In theorie bestaan ze, maar het waarnemen is haast onmogelijk. Nu lijkt het waarnemen van zwarte gaten eindelijk te gaan lukken met nieuwe technische mogelijkheden.

In februari 2016 werd door middel van zwaartekrachtsgolven voor het eerst de samensmelting van twee zwarte gaten waargenomen. Inmiddels zijn daar nog drie soortgelijke waarnemingen bij gekomen. Toch loopt de theorie nog altijd ver voor op de waarnemingen, zeker als je ook de kwantummechanica en Hawkingstraling in het verhaal meeneemt.

In dit college bespreekt dr. Marcel Vonk de laatste ontwikkelingen in de theorie van zwarte gaten bespreken, en bespreekt hij de vraag of en hoe toekomstige experimenten en waarnemingen de vele open vragen kunnen beantwoorden. De avond begint met een interview met Vonk over zijn fascinaties en beweegredenen voor het schrijven van het boek Zwarte Gaten, Gevangen in Ruimte en Tijd. Na de pauze geeft hij een lezing over alle nieuwe kennis over zwarte gaten. Afsluitend is er de mogelijkheid om zijn boek te kopen en ter plekke te laten signeren en om na te praten over dit onderwerp in het astronomisch café.

Over de spreker

Dr. Marcel Vonk is als theoretisch natuurkundige werkzaam aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam. Naast onderzoeker is hij ook enthousiast wetenschapspopularisator en toernooipokerspeler. Hij is de auteur van de populairwetenschappelijke boeken Snaartheorie (2010) en Zwarte Gaten, Gevangen in Ruimte en Tijd (2017).

Prijs

Regulier € 5,-
Leden Publiekssterrenwacht Phoenix Gratis

Datum

vrijdag 16 maart 2018 van 20:00 tot 22:30

Prijs

€ 5,00

Locatie

Publiekssterrenwacht Phoenix Ampsenseweg 10 7241 NB, Lochem Nederland

Contact

+31 (0)6 25 10 95 73