Vulkanisme Zesdelige cursus

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tijdens deze zesdelige cursus vertelt Marcel van Schoor over de gevaarlijke schoonheid van vulkanen. De natuurkrachten die bij een uitbarsting vrijkomen kunnen voor enorme vernietiging zorgen, maar vulkanen hebben de mens ook veel te bieden.

Een uitbarsting van een vulkaan boezemt ontzag in en laat een diepe indruk achter. Het zien van gloeiende lavaklodders of zwarte wolken as die met grote snelheid ver de lucht in worden geslingerd. Het horen van de dreunende explosies en het scherpe gesis van ontsnappende gassen. Het voelen van de krachtige luchtdrukgolven en het heftige trillen van de grond en het ruiken van de akelige geuren die tijdens een eruptie vrijkomen. Alles laat een diepe indruk achter. Bij zulk natuurgeweld voelt de mens zich slechts toeschouwer, nietig en kwetsbaar.

Photo detail
HOVO Nijmegen, Marcel van Schoor

Vulkanen zijn in staat op grote schaal voor vernietiging te zorgen, maar daar staat tegenover dat vulkanische landschappen tot de mooiste gebieden op aarde behoren. Het zijn toeristische trekpleisters waar je kunt genieten van de prachtige natuur en van vulkanische bijverschijnselen als heetwaterbronnen en warme modderbaden. Geothermisch water wordt gebruikt voor verwarming en energieopwekking en belangrijke minerale grondstoffen zijn het gevolg van vulkanische activiteit.

Veel culturen kennen goddelijke krachten aan vulkanen toe of beschouwen vulkanen als de verblijfplaats van goede of kwade goden, denkbeelden die tot op de dag van vandaag nog voortleven. De moderne vulkanologie laat zien dat vulkanen een sleutelrol spelen in de aardse dynamiek. De verwijdering van warmte uit de aarde is de drijvende kracht van het vulkanisme en de oorsprong van vulkanen ligt dan ook in de processen die zich afspelen in de aardkorst en, nog dieper, in de aardmantel. Zo vormt een vulkaan een venster naar het inwendige van de aarde en heeft vulkanische activiteit de evolutie van het leven en de geschiedenis van de mens sterk beïnvloed.

Programma

7 maart Inleiding tot het vulkanisme, de plaattektoniek en het systeem aarde
14 maart Geschiedenis van de vulkanologie
21 maart Het basismateriaal, de ingrediënten en het eindproduct:
magma, lava en stollingsgesteenten
28 maart De climax en het resultaat:
erupties, eruptieproducten en vulkaanvormen
4 april Vulkanen en de mens:
de voor- en nadelen van leven op een vulkanisch actieve planeet
11 april Keuze uit vulkanen of vulkaangebieden

Over de docent

Dhr. Marcel van Schoor studeerde Geologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkzaam als landmeter bij een ingenieursbureau en geeft regelmatig cursussen en lezingen over geologische onderwerpen.

Aanmelden

Voor deze cursus is inschrijven verplicht via de website.

Datum

woensdag 11 april 2018 van 13:30 tot 15:15
woensdag 4 april 2018 van 13:30 tot 15:15
woensdag 28 maart 2018 van 13:30 tot 15:15
woensdag 21 maart 2018 van 13:30 tot 15:15
woensdag 14 maart 2018 van 13:30 tot 15:15
woensdag 7 maart 2018 van 13:30 tot 15:15
Toon alle data

Prijs

€ 191,00

Locatie

Campus TU Eindhoven Het Eeuwsel 1-2 5612AS, Eindhoven Nederland

Contact

+31 (0)13 466 81 19