Vrouwen in Game of Thrones Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Leer van filosoof Simon Gusman over de vrouwen in Game of Thrones. Op het eerste gezicht lijkt de serie een uitzondering, door veel vrouwen een hoofdrol te geven. Maar zijn de vrouwen in deze serie wel zo vrijgevochten?

In de meeste fantasy en science fiction films spelen vrouwen een bijrol als prinses die gered moet worden, als verleidster of als heks. Game of Thrones lijkt een grote uitzondering op deze regel: we zien een breed scala aan vrouwelijke personages die uit deze traditionele rollen breken. Denk aan Arya Stark, die zich tot een goede zwaardvechter ontwikkelt. Schuif aan onder de Waalbrug en leer van filosoof Simon Gusman over de ontwikkeling van de rol van de vrouwen in Game of Thrones.

Bij nader inzien blijken de ogenschijnlijk vrijgevochten vrouwen uit Game of Thrones – zoals Daenerys, Cersei en Catelyn Stark – toch een traditionele rol te vervullen, namelijk die van moeder. Tijdens zijn lezing legt Simon Gusman uit hoe de rol van vrouwen zich ontwikkeld heeft in Game of Thrones. Wat zegt dit over de manier waarop gender wordt gepresenteerd in onze media?

Over de spreker

Simon Gusman promoveerde op het zelfbegrip in de filosofie van Jean-Paul Sartre. Samen met Arjen Kleinherenbrink schreef hij Avonturen bestaan niet (2018).

Datum

donderdag 27 juni 2019 van 20:30 tot 21:30

Prijs

Gratis

Locatie

Cultureel Terras de Kaaij Lindenberghaven 1 C 6511XT, Nijmegen Nederland

Contact

+31 (0)24 361 55 55

Organisatie