Vrijheidslezing: Eva Schloss 18e Vrijheidslezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De 87-jarige Eva Schloss vecht internationaal tegen racisme en de groeiende xenofobie in de westerse wereld. Zij reflecteert op haar leven en de actualiteit tijdens de 18e Vrijheidslezing.

In 1938 vlucht het Weense gezin Schloss voor de nazi’s en komt in Amsterdam terecht. Daar ontmoet ze Anne Frank, die haar overbuurmeisje is. In 1944, voor hun deportatie naar Auschwitz, zit Eva met haar familie gevangen in het Huis van Bewaring aan het Max Euweplein. Grenzend aan het toenmalig kantongerecht, nu De Balie. Eva Schloss overleeft Auschwitz, en heeft nadien veertig jaar lang niet gesproken over de verschrikkingen die ze daar meemaakte. Na de oorlog trouwde Eva’s moeder met Otto Frank, de vader van Anne Frank. Schloss is dus haar stiefzus.

Sinds 1985 onderwijst Eva Schloss actief over de Holocaust. Ze ontving een Eredoctoraat in Burgerlijk Recht aan de Universiteit van Northumbria en beheert het Anne Frank Educational Trust in het Verenigd Koningrijk. De zowel positieve als negatieve invloed die Anne Frank op het leven van Schloss heeft gehad wordt beschreven in haar boek After Auschwitz (2014).

Eva Schloss geeft nog dagelijks lezingen waarin ze de lessen van haar eigen geschiedenis toepast op de actualiteit en zich luid en duidelijk uitspreekt tegen racisme en de groeiende xenofobie in de Westerse wereld. Terug in De Balie reflecteert zij op haar leven en de actualiteit, op deze voor haar beladen plek.

Dit programma is in samenwerking met actrice en filmmaker Martha van der Bly die momenteel de documentaire Eva’s Mission maakt, een film over het bewogen leven van Eva Schloss.

Prijs

Regulier € 10,-
CJP en studenten € 8,50
Stadspas € 8,50
De Balie Cultuur Pas € 8,50

Tickets

Kaarten voor deze lezing zijn te koop via de website.

Datum

vrijdag 16 juni 2017 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 10,00

Locatie

Kleine-Gartmanplantsoen 10 1017 RR, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 553 51 00

Organisatie