Vreemde vogels en meer Kindercolleges

Voor kinderen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
De MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start. In drie lezingen in Natura Docet Wonderryck Twente, Oyfo Techniekmuseum en Cosmos Sterrenwacht leer je alles over communicatie tussen vogels, het hergebruiken van afval en botsingen in de Melkweg.

Tientallen musea organiseren colleges voor nieuwsgierige kinderen van 8 t/m 12 jaar. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over je favoriete onderwerpen, zoals ridders, mummies, dinosaurussen en planeten. Wil je daarover meer te weten komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou.

Colleges

Hoe communiceren vogels?
10 maart 2019 – Natura Docet Wonderryck Twente
Wat voor geluiden maken vogels, en wat is de boodschap die daarin verpakt zit? Iedere vogeltje zingt zoals het gebekt is. Vogelkenner dr. Rolf de By vertelt je van alles over verschillende vogels en hun specifieke geluiden. In dit college luister je naar verschillende vinken, verschillende geelgorzen en zwartkoppen, en hun dialectengezang en gefluit en zelfs naar mierklauwieren en hoe door verschillen in hun zang verschillende soorten zijn ontstaan. De By heeft spannende en grappige anekdotes, zodat je kunt onthouden waarom een bepaald vogeltje een bepaald geluid maakt en dit ook nooit meer vergeet.

Redden we de aarde?
17 maart 2019 – Oyfo Techniekmuseum
Mensen kopen en kopen en gooien vervolgens heel veel weer weg. Voor de aarde, maar daardoor ook voor ons als mensen, is dat dikke pech. Dat kan natuurlijk niet doorgaan. Dr. ir. Gregor Luthe, chemicus, toxicoloog, onderzoeker, topdocent en eigenaar van het bedrijf Nanobay in Gronau (Duitsland) doet werk op het gebied dat we aanduiden met duurzaamheid en milieu. Hij heeft naar eigen zeggen de leukste baan ter wereld. Hij vertelt in zijn presentatie over diverse onderzoeksresultaten, bijvoorbeeld wat je met de overgebleven troep van een 3D-printer kunt doen en hoe materialen voor mensen ongezonde gassen/verbindingen kunnen opnemen.

Botsingen in de Melkweg?
24 maart 2019 – Cosmos Sterrenwacht
Waar komen die kraters op de maan, op Mars of op de aarde vandaan? Lange tijd wist niemand er ook maar een zinnig woord over te zeggen, mensen raadden maar wat. Tijdens dit college hoor jij er het fijne van. Zijn asteroïden en meteorieten gevaarlijk? Of juist niet? In dit college ga je samen met Grietinus Snaak met enkele proeven het antwoord zoeken op deze vraag. Neem een mobiele telefoon mee.

Inschrijven

Voor deze collegereeks is inschrijven verplicht via de website.
Je reserveert voor €22,50 een plaats voor de gehele collegereeks.

MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2019

Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen.

Datum

zondag 24 maart 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 17 maart 2019 van 11:00 tot 12:00
zondag 10 maart 2019 van 11:00 tot 12:00
Toon alle data

Prijs

€ 22,50

Deze activiteit is onderdeel van:

Locatie

Natura Docet Wonderryck Twente Oldenzaalsestraat 39 7591 GL, Denekamp Nederland

Contact

0541 35 13 25