Voorbij de wetenschap van reductie Lezing

Voor jongeren en volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Je hoort vaak dat de wereld complexer is geworden. Stiekem was de wereld dat altijd al. In dit programma bekijk je de wereld vanuit het perspectief van systemen.

Ontdek waarom waarom Stephen Hawking de 21e eeuw omschreef als de eeuw van de complexiteit. Complexiteit gaat over emergentie: hoe uit simpele onderdeeltjes iets voortkomt dat je niet kunt reduceren tot die onderdeeltjes zelf. Zo vormen individuele miertjes enorme kolonies met een collectieve intelligentie. En afzonderlijke hersencellen kunnen niet denken, maar zodra je ze samen in een brein stopt en ze verbindt, hebben ze plots een bewustzijn.

De wereld bestaat uit allerlei systemen waarin simpele onderdeeltjes samen zorgen voor complexiteit. De wetenschap kan daar nog maar moeilijk mee omgaan. We pakken vaak simpelweg twee aspecten en kijken hoe deze correleren; welke invloed heeft onderwijs op werkgelegenheid, of een bepaald dieet op de levensverwachting? Het systeemdenken is al wel goed verankerd in de klimaatwetenschap, waar het gemeengoed is dat we de oceaan niet los kunnen zien van de atmosfeer, of het poolijs van de Amazone.

De wetenschap van complexiteit is een veld waarin mensen kijken hoe vanuit onderdelen systemen ontstaan, en wat voor gedrag die systemen hebben. Met dat perspectief kunnen we grote gelijkenissen ontwaren tussen domeinen die we vaak als compleet gescheiden zien. Daarmee is de wetenschap van complexiteit een inherent interdisciplinaire en holistische vorm van denken.

Aanmelden

Aanmelden is verplicht via de website

Datum

donderdag 20 juni 2019 van 16:00 tot 17:30

Prijs

Gratis

Locatie

Spui 25-27 1012 WX, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 81 42

Organisatie