Voor en na de Goelag Filmsymposium

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Ludmila Gordon en Jessica Gorter maakten beiden films over Rusland, de Goelag en Stalin. In dit symposium worden deze films getoond en daarna besproken met de filmmakers.

De documentaire The Right to Remember. Arseny Roginsky: reflections on himself and his country (2018) gaat over Arseny Roginsky, die vorig jaar overleed. Hij was één van Ruslands beroemdste publieke intellectuelen. Een historicus, dissident, ex-gevangene van de Sovjetgevangeniskampen, auteur en medeoprichter van Memorial, de belangrijkste anti-stalinistische mensenrechtenorganisatie van Rusland.

The Right to Remember zou Roginsky’s laatste opname worden voor zijn dood. In de film vertelt Roginsky, voor het eerst, over zijn leven tijdens en na de Russische Gulag. Het is voor het eerst dat de film in het buitenland wordt vertoond. In Rusland ging de film op 30 maart 2018 in première. Naast de formele première in de Memorial Society in Moskou, besloten verschillende Russische liberale media de 1,5 uur durende documentaire tegelijkertijd live uit te zenden. Het was de eerste keer dat de liberale media – gewoonlijk gezworen concurrenten – besloten tot een gezamenlijke uitzending, als blijk van respect aan de hooggewaardeerde Arseny Roginsky.

Ook wordt de Nederlandse film Red Soul (2017) van filmmaker Jessica Gorter vertoond. Deze film onthult de controversiële nalatenschap van Joseph Stalin. Was hij de grote leider die Rusland tot een supermacht maakte? Red Soul laat zien hoe het verleden voortleeft in het huidige Rusland en hoe het haar stempel drukt op de toekomst.

Publicist en Slavist Laura Starink, voormalig journalist NRC Handelsblad en correspondent in Moskou, zal na de vertoning van de film de filmmakers Jessica Gorter en Ludmila Gordon interviewen.

Aanmelden

Inschrijven voor deze activiteit is verplicht via de website.

Datum

donderdag 14 juni 2018 van 14:00 tot 19:00

Prijs

Gratis

Locatie

Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdokskade 143 1011DL, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 525 81 42

Organisatie