Vluchtelingen, landbouw en voedsel It's the food, my friend 2016

Voor volwassenen
Deze activiteit is helaas geëindigd,
bekijk de huidige agenda
Tweede lezing van de vijfdelige serie 'It’s the food, my friend', waarin gerenommeerde wetenschappers op zoek gaan naar de toekomst van de voedselvoorzieningen in Nederland en de wereld. Hoe kan Nederland overgaan op een nieuw voedselsysteem?

Europa heeft te maken met een groeiende stroom vluchtelingen uit het Midden Oosten en Afrika. De belangrijkste oorzaken zijn burgeroorlogen en armoede, gecombineerd met een snelle bevolkingsgroei en geopolitieke belangen. Maar er is nog een derde, onderbelichte oorzaak: verval van de landbouw en voedselgebrek.

Welke rol spelen landbouw, voedsel, erosie, water, klimaat en bevolkingsgroei in deze problematiek? Welke invloed hebben het Europese landbouwbeleid, het handelsbeleid en ontwikkelingsbeleid daar op? Wat kunnen we vanuit de Europese Unie doen om de boeren in deze regio’s weer perspectief te geven?

Sprekers

Henk Breman, agrobioloog, consultant van o.a. Afrikaanse regeringen Bram van Ojik, migratiegezant ministerie van Buitenlandse Zaken Edie Mukiibi, Uganda, vice president Slow Food International Mohammad al Haj Ali, groenteteler en vluchteling uit Syrië

It’s the food, my friend

Deze lezing is de eerste in de vijfdelige lezingenreeks It’s the food, my friend. Het voedseldebat is behalve actueel ook fundamenteel. Na het klimaatakkoord in Parijs zei klimaatonderzoeker prof. Pier Vellinga: ‘Wat betreft fossiele brandstof is de pap gestort en gaan we de komende decennia naar hernieuwbare energiebronnen. Nu moet alle aandacht naar het robuust en ecologisch houdbaar maken van ons voedselsysteem.’ Onderzoek, bedrijfsleven, overheid en burgers zullen daarin samen moeten optrekken.

De nieuwe, vijfdelige debatserie staat in het teken van de overgang naar een ander voedselsysteem. En van wetenschappelijke inzichten die hierbij helpen.

Datum Onderwerp
29 februari Landbouwcultuur, vlees en ethiek
14 maart Vluchtelingen, landbouw en voedsel
29 maart Voedsel, gezondheid en gedrag
19 april Bacteriën als vrienden in de voedselketen
21 mei Naar een ecologisch houdbaar landbouw- en voedselsysteem

Prijs

Regulier €12,-
Studenten €7,-
Passe-partout voor vijf lezingen €50,-
Passe-partout studenten €32,-

Tickets

Kaarten voor deze lezing zijn te koop via de website.

Meer lezen

Kijk voor meer informatie over de relatie tussen bodem en landbouw op de themapagina Gezonde Bodem.

Datum

maandag 14 maart 2016 van 20:00 tot 22:00

Prijs

€ 12,00

Locatie

Keizersgracht 102 1015 CV, Amsterdam Nederland

Contact

+31 (0)20 638 56 06

Organisatie